Zelné listy plněné masem jsou jídlem pocházejícím z Ukrajiny a Polska, které se ovšem díky historickým vazbám dávno zabydlelo i na Slovensku nebo u nás, i když v mnoha regionech patří spíš ke kuriozitám a něčemu, co "dělávala babička na peci". Tím líp, protože se jedná o jídlo z běžně dostupných surovin, kterým pořád můžete někoho příjemně překvapit.
Závitky ze zelných listů naplněné masem, kterým se také říká po ukrajinsku Golubce, možná vypadají obyčejně a na přípravu možná příliš složitě, ale výsledek stojí za to.
Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a přidáme dostatek papriky a pepře. Prohněteme tak, aby se suroviny rovnoměrně promísily.
Věděly to naše babičky a dnes to víme znovu, nejlépe se v troubě osvědčuje těžké litinové nádobí. Ať už se pustíte do golubců, nebo to bude pečínka, vepřové koleno, či kachna, litinový hrnec fujguje i při nerovnoměrném zahřívání jako dokonalá pícka.
Z hlávky zelí opatrně oloupeme listy tak, aby se nepolámaly, a dáme je do velkého hrnce s vroucí vodou, aby změkly. Počítáme vždy dva listy na jeden závitek. Po vyjmutí z hrnce je necháme osušit a vychladnout na utěrce.
Na rubové straně každého zelného listu naplocho seřízneme jeho žebro, aby se list lépe stočil a nehrozilo, že se zlomí. Z masa vytvoříme tak akorát velké válečky a zavineme je vždy do dvou připravených listů. Pomoci si můžeme bílou nití nebo speciálními silikonovými svorkami, aby se závitek během peření nerozpadl.
Vaření na indukci je dnes vnímáno jako nejúspornější a nakonec i nejzdravější pro celou domácnost. Hladký sklokeramický povrch je dokonale hygienický, ohřev magnetickou indukcí je čistý a ušetřená energie potěší peněženku - a nakonec i přírodu.
Vezmeme pořádný pekáč a na oleji / sádle zesklovatíme dvě nakrájené cibule.
Z hlávky zelí by nám nyní měla tak čtvrtka zůstat, tu nakrájíme nahrubo, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list, pepř celý a smícháme s rajčatovým protlakem. Přidáme vodu, ve které se vařily listy, aby změkly. Na vrch poklademe nachystané závitky. Pečeme přiklopené v troubě na 200 °C po dobu 40 minut.
Nyní s trochou horké omáčky rozmícháme zakysanou smetanu, vyjmeme závitky a smetanu vmícháme do zbytku omáčky. Vrátíme závitky zpátky do pekáče a ještě pečeme pár minut.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.