Plněné zelné listy - Golubce

zelné listy plněné masem - golubceZelné listy plněné masem jsou jídlem pocházejícím z Ukrajiny a Polska, které se ovšem díky historickým vazbám dávno zabydlelo i na Slovensku nebo u nás, i když v mnoha regionech patří spíš ke kuriozitám a něčemu, co "dělávala babička na peci". Tím líp, protože se jedná o jídlo z běžně dostupných surovin, kterým pořád můžete někoho příjemně překvapit.

Závitky ze zelných listů naplněné masem, kterým se také říká po ukrajinsku Golubce, možná vypadají obyčejně a na přípravu možná příliš složitě, ale výsledek stojí za to.

Připravíme si:

  • Bílé hlávkové zelí
  • 2 cibule
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 200 g zakysané smetany
  • 8 - 10 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl
  • olej

Na masovou směs:

  • 750 g mletého masa, napůl hovězího a vepřového
  • 1 menší cibuli
  • 1 polévkovou lžíci sladké papriky
  • mletý pepř
  • sůl

Jak na to?

Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a přidáme dostatek papriky a pepře. Prohněteme tak, aby se suroviny rovnoměrně promísily.


litinový hrnecNáš tip: Litinový hrnec

Věděly to naše babičky a dnes to víme znovu, nejlépe se v troubě osvědčuje těžké litinové nádobí. Ať už se pustíte do golubců, nebo to bude pečínka, vepřové koleno, či kachna, litinový hrnec fujguje i při nerovnoměrném zahřívání jako dokonalá pícka.
 


Z hlávky zelí opatrně oloupeme listy tak, aby se nepolámaly, a dáme je do velkého hrnce s vroucí vodou, aby změkly. Počítáme vždy dva listy na jeden závitek. Po vyjmutí z hrnce je necháme osušit a vychladnout na utěrce.

Na rubové straně každého zelného listu naplocho seřízneme jeho žebro, aby se list lépe stočil a nehrozilo, že se zlomí. Z masa vytvoříme tak akorát velké válečky a zavineme je vždy do dvou připravených listů. Pomoci si můžeme bílou nití nebo speciálními silikonovými svorkami, aby se závitek během peření nerozpadl.


indukční deska SMEGNáš tip: Indukční desky SMEG

Vaření na indukci je dnes vnímáno jako nejúspornější a nakonec i nejzdravější pro celou domácnost. Hladký sklokeramický povrch je dokonale hygienický, ohřev magnetickou indukcí je čistý a ušetřená energie potěší peněženku - a nakonec i přírodu.
 


Vezmeme pořádný pekáč a na oleji / sádle zesklovatíme dvě nakrájené cibule.

Z hlávky zelí by nám nyní měla tak čtvrtka zůstat, tu nakrájíme nahrubo, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list, pepř celý a smícháme s rajčatovým protlakem. Přidáme vodu, ve které se vařily listy, aby změkly. Na vrch poklademe nachystané závitky. Pečeme přiklopené v troubě na 200 °C po dobu 40 minut.

Nyní s trochou horké omáčky rozmícháme zakysanou smetanu, vyjmeme závitky a smetanu vmícháme do zbytku omáčky. Vrátíme závitky zpátky do pekáče a ještě pečeme pár minut.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.