Kuchyňské nože Zwilling návod k použití a péči

Magazín Homeware > Návody a manuály

Kuchyňské nože Zwilling nabízejí velmi vysokou užitnou hodnotu za relativně přívětivou cenu.

Dodržením několika základních pravidel se můžete těšit na dlouhé roky spokojeného používání.

 

 

Správné použití nožů

  • I když je samozřejmě možné na všechno používat jeden univerzální nůž, typická kuchařská sada se skládá z nožů přizpůsobených na jednotlivé činnosti. Používáním správných nožů předejdete jejich poškození nebo úrazům.
  • Udržujte kuchyňské nože nabroušené. Ostrý nůž nevyžaduje tolik síly a snižuje se riziko sklouznutí a zranění.
  • Krájejte na deskách ze dřeva nebo měkkých plastů. Módní prkénka ze skla nebo keramiky, případně nerezové povrchy pracovních desek nůž otupí tak, že nemusí být možné ho přebrousit svépomocí doma.
  • Pro zachování původního vzhledu nenechávejte na nožích zaschnout kyselé potraviny, myjte je v ruce a po mytí osušte utěrkou.
  • Pozorně si přečtěte části Mytí, Broušení a Skladování

Mytí kuchyňských nožů

  • Kuchyňské nože s kovovou nebo syntetickou střenkou je možné mýt v myčce. Z dlouhodobého hlediska to ale ničí jejich zánovní vzhled a může dojít k rychlejší ztrátě ostří.
  • Kuchyňské nože s dřevěnou střenkou do myčky nepatří!
  • Jakostní nerezová ocel se může lokálně pokrýt matnými skvrnami, pokud je dlouhodobě vystavena kyselinám z potravin (ovocné šťávy, ocet, kečup, hořčice...), nebo pokud na ní zasychá voda se zbytkovým obsahem mycího prostředku z myčky. Matné skvrny nijak neomezí funkci nebo životnost nožů, ale i tak je lepší se jim vyhnout.
  • Pokud myjete nože ve dřezu, dbejte na to, aby nepadaly na tvrdý povrch, aby se ve dřezu nedřely o sebe navzájem a abyste na ně nestavěli další nádobí. Nejlépe je umývat je individuálně v ruce a do dřezu nepokládat.
  • K mytí používejte běžně dostupné mycí prostředky a jemné neabrazivní materiály - hubky, hadříky.
  • Pokud na čepeli nože vzniknou matné skvrny, dají se přeleštit prostředky na leštění nerezi, ale pozor na pořezání.

Broušení kuchyňských nožů

  • K udržení kuchyňských nožů v kondici dostatečné pro každodenní poloprofesionální použití stačí běžný stolní brousek, například ze sortimentu Zwilling.
  • Broušení na brusných kamenech vyžaduje šikovné ruce, znalosti a praxi. Pokud jste to nikdy nedělali, zkuste získat zkušenosti na starých, vyřazených nožích.
  • Nejlépe kuchyňské nože nabrousí profesionálové. Ujistěte se, že nepoužívají rotující brusné kotouče, na kterých by docházelo k lokálnímu přehřátí čelepe (když z nože létají jiskry, zničí se).

Bezpečné skladování kuchyňských nožů

  • Nejvhodnější pomůckou pro bezpečné a šikovné uložení nožů jsou bloky na kuchyňské nože nebo různé magnetické lišty na zdi.
  • Dbejte na to, aby se v místě skladování nože nehýbaly a nedřely ostřím o tvrdé povrchy.
  • Dbejte na to, aby na nože nedosáhly malé děti, nebo aby se nedaly nechtěně shodit z kuchyňské pracovní plochy.
  • Pokud kuchyňské nože skladujete v zásuvce kuchyňské linky, dbejte na to, aby měl každý nůž svoje místo, netřely se navzájem, a aby ostří nože nesměřovalo proti ruce, když pro nůž saháte.
  • Když už nůž nechtěně padá na zem, nezkoušejte ho zachytit rukou - nůž může při troše štěstí přežít pád bez následků, případně koupíte nový, ale pořezané prsty mohou být komplikací na celý život.

Další praktické rady

  • Škrábance a otlaky z kovové střenky odstraníte speciálním hrubým hadříkem ze sortimentu Zwilling (katalogové číslo 30499-000).
  • Nůž není šroubovák, otvírač zavařenin ani konzerv. Aplikací síly v nevhodném úhlu a proti nevhodnému materiálu nůž zničíte.
  • S výjimkou k tomu určených sekáčků nejsou nože Zwilling určeny ke zpracování zmrzlých potravin, ani k sekání nebo páčení kostí.
  • Ostrý nůž je nepřekonatelným pomocníkem, ale stačí sekunda nepozornosti a může dojít ke zranění. Vyhněte se nepozorné manipulaci.
  • Pokud nože převážíte (chystáte se třeba vařit na rekreaci) a nemáte k dispozici původní obaly, využijte cestovní tašku ze sortimentu Zwilling (katalogové číslo 35001-600). V případě nouze si vyrobte na každou čepel těsný obal z tvrdého papíru, který nesklouzne v zavazadle sám od sebe.
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.