Jak doma brousit kuchyňské nože?

broušení kuchyňských nožůMagazín > Články a návody

Že je potřeba kuchyňské nože udržovat ostré a že to není jen kvůli bezpečnosti při práci, to jistě víte. Jak si ale brousí nože kuchařští mistři? A jak si je nabrousit doma, aniž bychom to museli pořádně umět? A k čemu je ocílka?

Během používání, ale třeba i během nevhodného skladování a mytí, se může ostří kuchyňského nože otupit. Zdaleka to neznamená, že se nůž stane nepoužitelným, ale rozhodně to poznáte na čistotě a přesnosti řezu. Ostření kuchyňských nožů přitom není žádná věda a dokonce byste to zvládli i bez podrobného návodu. Čtěte dál a všechno se dozvíte.

Češi mají doma tupé nože

Je skoro zarážející, čím vším doma lidé v kuchyni krájí a řežou. Od dědičných nožů po babičkách, které možná bývaly perfektní před třiceti roky, až po levné sady kuchyňských nožů ze supermarketu, jedno mají vesměs naše nože společné. Málokdo o ně totiž pečuje tak často, jak by si nože zasloužily.

Že vám váš nůž tupý nepřijde?

Každý trochu kvalitnější kuchyňský nůž koupíte bezvadně ostrý a pokud se k němu nechováte vysloveně špatně, několik měsíců až rok ostrý zůstane. Ostří ale ztrácí tak pomalu, že si toho nemusíte nutně všimnout a lidí, kteří nutnou údržbu odkládají "na zítra" je velká spousta. Zkuste vzít kousek papíru, držte ho svisle ve dvou prstech a nožem ho zkuste opatrně rozříznout. Když to nejde, nebo se papír spíš trhá, má ostrost vašeho nože značné rezervy.

Kde ostří nože kuchařské celebrity?

V zásadě nikdo z kuchařských profesionálů si kuchyňské nože neostří sám. Pokud má být výsledek prvotřídní, vyžaduje to ruční práci dalšího velmistra - a to nožíře. Brusný kámen namočený ve vodě ale brilantní ostří nevykouzlí sám, chce to určité zkušenosti a tou první finesou je umění udržet v průběhu broušení nože stále stejný úhel mezi čepelí a brouskem. Naučit se to lze a je to docela zábava.


brusný kámenNáš tip: Brusný kámen Zwilling, Pohlreich Selection

Ruční broušení nožů na brusném kameni je docela zábava a není to ani moc složité, pokud ovšem dokážete v průběhu celého pohybu nožem přes kámen udržet stejný náklon. Kuchařským mistrům nože brousí profíci na zakázku, ale vyzkoušet to můžete samozřejmě i sami, pro začátek třeba na nějakém starém nebo levném noži. Do oddělení Ocílky a brousky >>


A co my doma?

Mám pro vás dobrou zprávu. Kuchyňský stolní brousek, který v útrobách obsahuje kolečka brusného kamene, mezi kterými se nůž jen protahuje, udělá téměř stejně dobrou službu, jako profesionální brusič. Nikdy to nebude úplná mistrovská práce, ale nůž tím ani nezničíte, což se o některých dalších domácích metodách broušení říci nedá. Takže pokud vám jde jen o udržení sady nožů v použitelné ostrosti, stačí pár minut práce jednou za měsíc nebo dva.


stolní brousek zwillingNáš tip: Stolní kuchyňský brousek Zwilling

Druhou variantou, jak udržet vaše kuchyňské nože celou dobu ostré, je tento jednoduchý brousek. Jeho použití nevyžaduje žádné zvláštní umění, do spáry mezi dva brusné kotoučky se prostě nůž jen vloží a pod lehkým tlakem se mezi kameny protáhne. Nabrousit celou sadu kuchyňských nožů může zabrat třeba pět minut... Do oddělení Ocílky a brousky >>


A na co je ocílka?

Kuchařská ocílka slouží k údržbě ostří nože také, ale na rozdíl od pravých brousků nůž nenaostří. Kdybyste si totiž vzali hodně silnou lupu a podívali se na nůž broušený řekněme před měsícem, viděli byste, že dříve dokonalé ostří je na několika místech ohnuté do stran, v měřítku, které opravdu vyžaduje lupu, ale na kvalitě řezu to už poznat je. Správným tahem nože přes ocílku tato pokřivená místa narovnáte, někdy se tomu také říká "vytahování čepele".


ocílkaNáš tip: Ocílka Zwilling, 26 cm

Jednoduchá ocílka je základní pomůckou pro každodenní vyladění ostří. Kopit ji můžete zvlášť, někdy je také součástí sady kuchyňských nožů. Správný pohyb nožem si osvojíte během několika minut, kvalitnější ostří si pak budete užívat už napořád. Do oddělení Ocílky a brousky >>


Aby vám vaše sada nožů činila při práci potěšení, je dobře udržované ostří asi nejdůležitější podmínkou. Většina z vás doma stolní brousek nebo dokonce i ocílku vlastní, ale možná se vám nechce se pouštět do práce s pochybným výsledkem. Není se čeho bát, zkuste to třeba nejdív na nejlevnějším noži, co máte - uvidíte, že se nemůže stát nic špatného.


sada kuchyňských nožůNáš tip: Sada nožů Zwilling PS professional S

Jsou situace, kdy i sebelepší nůž dojde na konec své životnosti, o těch nekvalitních ani nemluvě. Sada kuchyňských nožů od renomovaného výrobce je sice větší investicí, než nože ze supermarketu, ale zase je téměř jisté, že konec životnosti takových nožů nenastane půl roku po záruce. Do oddělení Sady kuchyňských nožů >>


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.