Domácí bramborový knedlík

dušené červené zelíKategorie: Svatomartinská husa

Poctivý bramborový knedlík je chuťovou tečkou za každým pečeným masem. Můžete si ho dát na střídačku s houskovým, ale chybět by neměl nikdy, zejména pak u svatomartinské husy, kde je doslova povinností.

Nabízíme recept na vlastní výrobu bez instantních šidítek a práškových směsí.

To poslední, co nám zbývá k receptu na svatomartinskou husu, jsou domácí bramborové knedlíky. Ty jsou typickou českou přílohou k huse, kachně, ale obecně ke všem pečeným masům, jako jsou vepřo - knedlo - zelo nebo výpečky se špenátem. Bramborové těsto se podle tohoto receptu dá samozřejmě použít třeba i na knedlíky plněné uzeninou nebo škvarky.

Pro zhruba 5 porcí budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 400 g polohrubé mouky (dá se nahradit hladkou, ale polohrubá je lepší)
  • sůl
  • kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíci octa
  • 2 vejce

litinové nádobí SkeppshultNáš tip: Litinové nádobí Skeppshult

Kdo ještě nezkusil litinovou pánev, neví, o co přichází. Litina je do kuchyně ideálním materiálem, zejména tam, kde se peče maso. V souvislosti se svatomartinskou husou tak rádi doporučíme zejména litinové hrnce.


Důležitý je výběr brambor - ty by měly být větší a pokud možno s větším obsahem škrobu, což bývají starší brambory. To pak potřebujete méně mouky. Brambory pečliv umyjte a uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Po vychladnutí pečlivě oloupejte slupku. Pomůžete si například nakrojením brambory dokola, potom se slupka sloupne téměř sama.

Jakmile máte očištěné brambory, nastrouhejte je na struhadle s většímy oky, nebo je rozmělněte šťouchadlem na brambory, použít samozřejmě můžete i food processor, tam je to bez práce. Zpracované brambory vyklopte na pracovní desku nebo kuchyňský vál a zasypte asi polovinou mouky.


food processor KitchenAidNáš tip: Food processor KitchenAid

Nakrouhá zelí, ale poradí si i s bramborovým těstem. Velký pomocník pro velkou spoustu kuchyňských prací. Rotující krouhací kotouč můžeme nahradit celou řadou dalších nástrojů, takže si doma vyrobíme hranolky, zeleninu naporcujeme na přesné kousky...


Pracovat budeme rukama, takže opravdu počkejte, ať se nespálíte. V okamžiku, kdy máte zapracovanou polovinu mouky, udělejte uprostřed těsta důlek a vyklepněte dvě vajíčka, přidejte lžíci octa a zbytek mouky spolu se lžičkou kypřícího prášku. Jak jsme psali, lepší je polohrubá, ale někdo radši hladkou, někdo naopak dává i půlku krupice.

Spojíme všechny složky dohromady a vypracujeme tuhé hladké těsto, které nám bude dobře držet pohromadě. Kolik přesně použijete mouky, záleží na velikosti vajec a stáří brambor. Výsledné těsto by mělo držet pohromadě, ale nemělo by se moc lepit na ruce.


kuchyňské nože zwillingNáš tip: Kuchyňské nože Zwilling

Ostrý nůž je pro kuchaře neodmyslitelným výrobním nástrojem. Mít nože jen ostré ale není všechno, vyvážení, ergonomie a vysoce jakostní nerezová ocel, tím se už pochlubí jen lepší světové značky.


Znalci nechávají v tomto okamžiku těsto chvilku odstát, takže máte pár minut volna. Následně vytvarujte z těsta pravidelné válečky o velikosti, která vám přijde optimální. Vložte je do osolené vroucí vody a vařte asi 20 minut. Další možností je vařit bramborové knedlíky v páře, budou lépe chutnat. Použijte napařovací hrnec nebo parní nástavec a do hrnce dejte trochu vody. Vařte opět cca 20 minut. Jestli je bramborový knedlík hotový, poznáte buď podle pružnosti, ale lépe rozkrojením - pokud není ve středu mazlavý a je krásně pevný, je hotový k servírování. Ke krájení můžete použít ostré kuchyňské nože, ale lépe to půjde obyčejnou nití.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.