Tajine nebo někdy také Tagine je typickým nádobím pocházejícím ze severní Afriky, ale také názvem pro dušenou směs masa, zeleniny nebo dokonce ovoce a ořechů, která se v typickém Tajine hrnci vyrábí. Proč je zrovna Tajine jiný nebo lepší, než klasické evropské nádobí?
Slovo Tajine (někdy se také setkáme s hláskováním "Tagine" nebo dokonce českým tvarem "Tažin") je názvem tradiční marocké, nebo obecně severoafrické nádoby na vaření. Zároveň se jako tagine označují i typické recepty, nejčastěji dušené velké kusy masa se zeleninou, ovocem, ořechy a směsí koření.
Hladký a pečlivě glazovaný povrch možná nemá správný rustikální šmrnc, ale zato propůjčuje hrncům Tajine od firmy Emile Henry delší životnost a mnohem jednodušší údržbu. Hrnce Tajine najdete v několika základních barvách s logem Emile Henry na jedné straně.
Tajine se nejčastěji vyrábí z pálené hlíny a bez glazury má svoji typickou původní barvu, najdeme ho ale také v nepřeberném množství glazovaných podob, někdy i s velmi pestrým malováním. Vyjímečně narazíme na Tajine vyrobený například z litiny. Hrnce Tajine pocházejí z Maroka a Alžírska, ale zhruba od konce 20. století si našly cestu i do západní Evropy a získaly určitou popularitu.
Hrnce Tajine přímo na tržnici. Vidět jsou neglazované vypálené Tajine (vlevo) i jednoduše zdobené Tajine s glazurou. Fotografie: Damien Ayers
Hrnec Tajine se obvykle skládá z relativně mělké spodní misky a výrazně kónické poklice ve tvaru trychtýře, která končí na špici kuličkou, která zůstává po celou dobu vaření chladná, a do Tajine se tak můžeme kdykoliv podívat bez chňapky a rizika popálení. Během vaření tato neobvyklá vysoká poklice sbírá páru z dušených potravin, v horní části ji nechává kondenzovat a stéct zpátky do misky. Díky tomu není potřeba během dušení do misky dolévat vodu a jídlo se ani tak nevysuší. Když je jídlo v Tajine hotové, zpravidla se servíruje přímo v misce, jen se sejme poklice.
O oblibě Tajine v místě výroby svědčí i pestrá lidová tvořivost. Pořídit můžete Tajine v množství pestrobarevných úprav, v různých velikostech i tvarech. Fotografie: Montse PB
Jako Tajine se díky hrnci nazývá také celé jídlo. Nejčastěji se setkáváme s velkými kusy kuřecího nebo jehněčího masa, steným způsobem může být ale dušeno cokoliv jiného včetně například ryb. Maso je za syrova smícháno s kořením a velkou spoustou zeleniny, čerstvým nebo sušeným ovocem, ořechy, a hlavně šťávou, jako je třeba vývar, nebo někdy i obyčejná voda. Tyto ingredience se potom zaklopí špičatou poklicí a Tajine se umístí na zdroj tepla, kde se na mírném plameni vaří a dusí klidně i několik hodin. Pomalá příprava trvající několik hodin zajistí, že i velké a neupravené kusy masa změknou a prostoupí šťávou.
Není těžké si představit, v čem jsou hrnce Tajine tak výhodné pro oblast severní Afriky - k přípravě chutného pokrmu z čerstvých surovin stačí jen minimální vybavení (skoro nic není potřeba krájet, i maso stačí rozdělit na větší kusy) a zároveň stačí malý ohníček, nebo malá pícka s plotýnkou. Koncem dvacátého století se ale množství marockých restaurací objevilo ve Spojench Státech, Británii a Francii a hrnce Tajine se začaly prodávat v řadě prodejnách, stejně jako na internetu.
Fotografie v úvodu článku: Kevin Gessner
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.