Litina Skeppshult - návod na použití a údržbu

Koupili jste si výrobek švédské společnosti Skeppshult, nádobí z přírodní, povrchově neupravené litiny. Výrobky tohoto typu nabízejí při tepelné úpravě potravin mimořádné vlastnosti a díky absenci syntetických látek prožívají novou vlnu popularity. Vyžadují také ale péči a údržbu, se kterou se u jiných výrobků nesetkáte.


litinové nádobí skeppshult

Prohlédněte si naši nabídku nádobí Skeppshult

Přírodní povrchově neupravená litina, viditelný rozdíl na plotně i v troubě.

 

Představení litinového nádobí Skeppshult

Už na první pohled si všimnete, že je povrch litinového nádobí Skeppshult hrubý a matně se leskne. Litinové nádobí se vyrábí odléváním do pískových forem (proto má hrubý povrch) a pro účely ochrany proti oxidaci před prvním použitím je napuštěné jedlým olejem, který je na povrchu vypálený při vysoké teplotě.

Vrstvička zuhelnatělého oleje je nutností pro delší životnost nádobí a zabraňuje na něm nejen reznutí, ale i snadnému přichycení připravovaných jídel. V průběhu používání se černou vrstvu snažte chránit a obnovovat. Po čase díky tomu získá nádobí i hladší vnitřní povrch.

Nerovnosti, nepravidelný povrch nebo stopy zabrušování nejsou u litinového nádobí závadou, ale spíš důkazem jedinečnosti. Litina se jako roztavené železo s vysokým obsahem uhlíku odlévá do pískových forem, které se po každém použití zničí. Každý kousek litinového nádobí je tak unikát, nejedná se o sériovou výrobu na pásu.

Před prvním použitím

 

video Skeppshult - před prvním použitím

Video: jak postupovat před prvním použitím?

Otřete přebytečný olej z výroby papírovou utěrkou, umyjte nádobí v teplé vodě bez použití odmašťujících čistících prostředků. Mastný film by měl na nádobí zůstat. Nádobí pečlivě utřete do sucha, vlhkost mu může škodit. Pokud se na nádobí najdou po prvním mytí stopy rzi, snadno je mechanicky odstraníte, třeba hrubou stranou houbičky na nádobí. Udržujte povrch mastný a nebude se to opakovat.

Na úplném začátku je potřeba, aby mastnota dobře prostoupila pórovitý povrch litiny a aby se se železem dobře spojila. Velmi se proto doporučuje dvakrát nebo třikrát na pánvi smažit a v litinových hrncích třeba péct s dostatkem mastnoty, než třeba přijde povrch do styku s vařící vodou.

V průběhu prvního nebo druhého použití může špatně přichycený zuhelnatělý olej zabarvit potraviny dočerna. I když to není účelem, ničemu to nevadí. Později se to už nestane.

Při každém běžném použití

Litinové nádobí skvěle funguje na všech zdrojích tepla včetně indukce a přímo exceluje v troubě, kde napomáhá rovnoměrnějšímu pečení. Výjimku tvoří litinové pánve s dřevěnými madly, ty do trouby nepatří. Proti jiným druhům nádobí se litina déle rozehřívá, ale pak také déle vyzařuje naakumulované teplo.

video Skeppshult - běžná péče a údržba

Video: Jak na běžnou údržbu?

Pro mytí nádobí použijte opět jen horkou vodu a kartáč na nádobí. Litina sice bez potíží odolává i ostrým předmětům, ale odškrábnutí vypečeného mastného filmu může vést krátkodobě k připalování, než se povrch opět přirozeně zacelí.

Video Skeppshult - Obnova při intenzivním použití

Video: Jak odstranit přichycené nebo připálené potraviny?

Litinové nádobí nepatří do myčky a použitím odmašťujících mycích prostředků riskujete, že ho zbavíte přirozené mastné ochrany. Litina není vhodná k uchovávání potravin v lednici (pórovitý povrch přijímá pachy a kromě toho hrozí koroze)

Stále platí, že po každém umytí je nutné pečlivě nádobí vysušit utěrkou ze všech stran.

Video Skeppshult - Odstranění rzi

Video: Jak si poradit s případnou rzí?

Čemu se vyhnout

Jen pro jistotu shrňme všechny okolnosti, které tomuto výjimečnému výrobku škodí.

  • Dlouhodobý styk s vodou nebo vlhkostí. Skladujte litinu suchou a na suchém místě, dbejte, ať je celý (i vnější) povrch stále mastný.
  • Odmašťování. Narušení povrchového filmu zhoršuje nepřilnavé vlastnosti a zvyšuje riziko rezivění.
  • Poškrábání. Na rozdíl od hliníkového nepřilnavého nádobí můžete s litinou obrazně řečeno zatloukat hřebíky. Pokud se Vám ale podaří seškrábnout černou vrstvičku zuhelnatělého oleje, dbejte na to, aby bylo místo promaštěné a aby se zde olej znovu přichytil do pórů železného povrchu

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.