Štítky: Dietní kuchařka
Sushi patří k východoasijským specialitám, které se v naší zemi zabydlely relativně nedávno a pro spoustu z nás je to stále takový malý svátek, i kvůli ceně, která se za sushi v restauracích platí. Přitom domácí příprava kromě autentických surovin nevyžaduje žádné zvláštní umění a po zvládnutí základů přímo vybízí k experimentování.
Pojďme si pochutnat na vlastnoručně vyrobeném sushi!
Rýže představuje v tomto jídle základní surovinu a určitě vás napadlo, že nelze použít jen tak jakoukoliv. Koupíme proto rýži, která je přímo na sushi určená a postupujeme podle následujícího návodu:
Sushi rýži důkladně vymyjeme studenou vodou, až do momentu, kdy je odcházející voda čirá. Může to znamenat ji takto přecedit i pětkrát nebo víc.
Když už jsme v té východní Asii, nebylo by špatné mít k ruce i neskutečné ostré, pravé japonské nože. Pokochejte se nabídkou umělecky vyvedených a jedovatě ostrých nožů Miyabi.
Rýži pomalu přivedeme k varu v neosolené vodě a poté vaříme 15 minut na mírný výkon v zakrytém hrnci. Poté odstavíme z plotny, pod pokličku rozprostřeme utěrku a necháme dojít dalších 20 minut.
V hrnci na plotně zahřejeme směs octa, cukru a soli, aby se ingredience dobře spojily, a potom necháme vychladnout.
Uvařenou rýži vyklopíme do dřevěné, skleněné nebo keramické misky (nepoužíváme nerezovou) a opatrně vmícháme octovou zálivku. Toto je důležitý krok, rýže bude lepkavá a nemůžeme ji rozmačkat, takže ji v zálivce spíš převracíme.
Bez čeho se zde neobejdeme, je klasická bambusová podložka, která vypadá jako vedle sebe svázané špejle. Samozřejmě, pokud máte něco podobného, co není z bambusu, můžete to zkusit, ale ať potom nemáte sushi jako hokejové puky.
Na podložku rozprostřeme řasu nori lesklou stranou dolů. Pokud vám přijde moc suchá, lehce navlčete. Nachystáme si rýži v misce a ingredience, které chceme zavinout dovnitř (avokádo, wasabi, proužky lososa nebo tuňáka, okurku, mrkev, vejce, ředkev, mango.
Do další misky si nachystáme studenou vodu s octem na navlhčení rukou a taky trochu jako dezinfekci (ocet).
Podívejte se na své prkénko na krájení doma v kuchyni. Nestálo by už za výměnu? Nabízíme spoustu nových, bambusových, bukových i plastových. Nejen když krájíte ryby a avokádo do sushi.
Na řasu naneseme rovnoměrnou 0,5 cm tlustou vrstvu lepkavé rýže tak, aby nezůstávala prázdná místa. Nanášíme od okraje k okraji, pouze vzdálenější hranu necháme volnou, ta bude sloužit k zalepení. Na bližší hranu řasy naskládáme podélně suroviny a pomocí podložky pomalu začneme rolovat. Dbáme na to, aby se řasa s rýží neroztrhla a rovnoměrně se lepila k sobě.
Vzniklý váleček necháme kulatý, nebo pokud máte pocit, že se sám rozpadne, ještě z části v podložce ho vyformujte do hranolu, aby se vnitřek spojil větším tlakem. Ostrým nožem odřízenem nevzhledné okraje a zbatek nakrájíme na přiměřené rovnoměrné kousky.
Sushi se konzumuje nejčastěji namočené do sójové omáčky a s přikousnutím naloženého zázvoru. Pozor na to, že sójovka je hodně slaná a s tím, jak dobře se vsakuje do rýže a jak chutná, jí můžeme nechtěně zkonzumovat velké množství. Následná ukrutná žízeň nestojí za to nepohodlí.
K jídlu bychom měli používat autentické hůlky, ale kdo se necítí, může kolečka sushi brát i do rukou.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.