Dušené červené zelí

dušené červené zelíKategorie: Svatomartinská husa

Dušené červené zelí je ozdobou a korunou každé pečínky a zejména ke svatomartinské huse se hodí lépe, než jakákoliv jiná příloha.

Použít můžeme čerstvé krouhané, ale recept počítá i se sterilovaným.

Pro zhruba 5 porcí budete potřebovat:

  • 1,5 - 2 kg červeného sterilovaného zelí
  • 350 g slaniny vcelku
  • 3 větší cibule, lépe červené, ale mohou být i běžné
  • 1 polévkovou lžíci kmínu
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 4 - 6 polévkových lžic cukru, podle toho, jak sladké máte zelí nejraději
  • 800 ml hovězího vývaru

Vyberte si takový hrnec, aby se vám tam všechno zelí vešlo, není nic horšího, než zjistit, že je zelí po přidání všech surovin po vrch a není možné s ním míchat.

Na dně hrnce opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Ideálně nějaký tučnější kousek, aby pěkně pustil tuk, zelí pak lépe chutná. Následně přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a vše promíchejte. Jakmile cibulka začne chytat barvu, přisypeme asi polovinu cukru a necháme ho zkaramelizovat. Tento proces je dost rychlý a pokud nezamícháte nebo to přeženete, budete mít na dně hrnce spálenou krustu. V momentě, kdy cibulka s cukrem získá karamelovou barvu, přidejte červené zelí a pořádně zamíchejte, přidejte kmín podle chuti. Zelí ze sklenice můžete přidat s nálevem, bez nálevu, nebo ho dokonce propláchnout vodou, pokud se chcete chuti nálevu úplně zbavit. Nakonec zalejte zelí vývarem a přiklopte poklicí. Nechte dusit cca 20 na nižší teplotě, dokud nezměkne.


Food processorNáš tip: krouhání zelí: Food Processor

Veškeré krájení, sekání, kostičkování nebo strouhání zeleniny, masa, sýrů - všechno může být rychlejší a jednodušší, když zaměstnáte motor místo vlastních rukou.

Ať už děláte zelí, nebo třeba bramboráky, ruční struhadlo se promění v mučící nástroj. Ušetřete si to - kupte si food processor. Krájí přesně a čistě a zeleninu je tak možné použít i k nazdobení talíře.

 


Pokud po dvaceti minutách zelí změklo, ale v hrnci zbyla nějaká tekutina, sejměte pokličku, lehce zvyšte teplotu a nechte vodu vyvařit, samozřejmě s mícháním. Přidejte sůl a zbytek cukru, pokud vám přijde zelí málo sladké. Na závěr můžete zelí zaprášit hladkou moukou, aby dostalo mazlavější konzistenci, ale pozor, ať vám neujede ruka.


sady nádobíNáš tip: Sady nádobí

Sadu hrnců pořizujete jednou - dvakrát za život. Tak ať to stojí za to! Přestaňte přemýšlet v kompromisech a zkoušet ušetřit pár tisícovek, když se bavíme o zboží, které bude sloužit k vaší spokojenosti třeba dvacet let!


Na červené zelí existuje bezpočet receptů a každý si nakonec najde vlastní postupy. Tento recept byl připraven podle starých postupů našich babiček z venkova a tak zelí známe z vlastního dětství. Jiné recepty používají třeba bobkový list, černý pepř, špetku červeného vinného octa, trochu vepřového nebo husího sádla, červené víno, brusinky nebo hřebíček.


sada příborůNáš tip: Příborové sady

Sváteční stůl ozdobí především sváteční pokrm. Ale radost také můžete mít ze svátečních příborů, které ozvláštní celou příležitost a vaší návštěvě dají najevo, že si jí vážíte.


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.