Kategorie: Svatomartinská husa
Dušené červené zelí je ozdobou a korunou každé pečínky a zejména ke svatomartinské huse se hodí lépe, než jakákoliv jiná příloha.
Použít můžeme čerstvé krouhané, ale recept počítá i se sterilovaným.
Vyberte si takový hrnec, aby se vám tam všechno zelí vešlo, není nic horšího, než zjistit, že je zelí po přidání všech surovin po vrch a není možné s ním míchat.
Na dně hrnce opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Ideálně nějaký tučnější kousek, aby pěkně pustil tuk, zelí pak lépe chutná. Následně přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a vše promíchejte. Jakmile cibulka začne chytat barvu, přisypeme asi polovinu cukru a necháme ho zkaramelizovat. Tento proces je dost rychlý a pokud nezamícháte nebo to přeženete, budete mít na dně hrnce spálenou krustu. V momentě, kdy cibulka s cukrem získá karamelovou barvu, přidejte červené zelí a pořádně zamíchejte, přidejte kmín podle chuti. Zelí ze sklenice můžete přidat s nálevem, bez nálevu, nebo ho dokonce propláchnout vodou, pokud se chcete chuti nálevu úplně zbavit. Nakonec zalejte zelí vývarem a přiklopte poklicí. Nechte dusit cca 20 na nižší teplotě, dokud nezměkne.
Veškeré krájení, sekání, kostičkování nebo strouhání zeleniny, masa, sýrů - všechno může být rychlejší a jednodušší, když zaměstnáte motor místo vlastních rukou.
Ať už děláte zelí, nebo třeba bramboráky, ruční struhadlo se promění v mučící nástroj. Ušetřete si to - kupte si food processor. Krájí přesně a čistě a zeleninu je tak možné použít i k nazdobení talíře.
Pokud po dvaceti minutách zelí změklo, ale v hrnci zbyla nějaká tekutina, sejměte pokličku, lehce zvyšte teplotu a nechte vodu vyvařit, samozřejmě s mícháním. Přidejte sůl a zbytek cukru, pokud vám přijde zelí málo sladké. Na závěr můžete zelí zaprášit hladkou moukou, aby dostalo mazlavější konzistenci, ale pozor, ať vám neujede ruka.
Sadu hrnců pořizujete jednou - dvakrát za život. Tak ať to stojí za to! Přestaňte přemýšlet v kompromisech a zkoušet ušetřit pár tisícovek, když se bavíme o zboží, které bude sloužit k vaší spokojenosti třeba dvacet let!
Na červené zelí existuje bezpočet receptů a každý si nakonec najde vlastní postupy. Tento recept byl připraven podle starých postupů našich babiček z venkova a tak zelí známe z vlastního dětství. Jiné recepty používají třeba bobkový list, černý pepř, špetku červeného vinného octa, trochu vepřového nebo husího sádla, červené víno, brusinky nebo hřebíček.
Sváteční stůl ozdobí především sváteční pokrm. Ale radost také můžete mít ze svátečních příborů, které ozvláštní celou příležitost a vaší návštěvě dají najevo, že si jí vážíte.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.