PÁNVE WOK

Pánve wok jsou populární pro možnost přípravy velkých porcí jídel včetně příloh, například zapékání těstovin, které vyžaduje rychlé míchání. Po přikrytí poklicí umožňují i dušení, nicméně pro to se svým tvarem více hodí klasické hluboké pánve.

Zobrazení: stručné plné

Vybíráme správný WOK do kuchyně

Pánve WOK pocházejí původně z jižní a východní Číny, kde se jedná o tradiční univerzální pánev na přípravu většiny místních jídel, masa, ryb, zeleniny, ale i polévek a omáček. Díky své velikosti a hloubce zastane práci za pánev na smažení, hlubokou pánev na dušení, ale i za kastról nebo mělčí hrnec při vaření. Není překvapením, že se dá pánev WOK s výhodou využít i při výrobě sladkých kašovitých jídel, nebo třeba na pražení ořechů nebo kukuřice.

Evropská pánev WOK má ploché dno

Ano, důležitá informace, než si koupíte WOK někde v Číně. Původní pánve WOK slouží k přípravě jídel na otevřeném ohni, případně na plynovém hořáku. Kvůli tomu mají zcela sférický, tedy kulatý tvar, a nestojí na plotně. Kulaté sice velmi usnadňuje míchání naběračkou a pomáhá rozdělení teploty mezi horkým bodem na dně a o něco méně horkými stěnami, ale taková pánev zcela zklame na elektrickém nebo indukčním sporáku.

Pánev WOK, která se v Evropě zabydlela díky šikovným čínským kuchařům v restauracích, je tedy vlastně takový hybrid mezi evropskými hlubokými pánvemi a originální pánví WOK z Číny.

Vybírejte pánev WOK podle vlastních preferencí

Pokud jde o materiál, k dispozici máme litinu, nerezovou ocel a hliník. Další rozdíly potom najdeme v povrchových úpravách.

Litinový WOK smaltovaný - značky BergHOFF nebo Staub

Tento typ pánví je poměrně těžký a na troubě velmi stabilní. Litina dobře akumuluje a drží teplo, smalt je téměř nezničitelný. Větší hmotnost neumožňuje příliš míchat jídlo přehazováním, ani držením jednou rukou nad vysokým plamenem. Zato dovoluje pomalé pečení na nižších teplotách, použití trouby a skladování v ledničce.

Litinový WOK s keramickým povrchem - vyrábí belgický BergHOFF

Tento WOK je pravděpodobně nejblíž původnímu vzhledu i funkci pánví WOK v Číně. Umožňuje rozpálení na vyšší teplotu, přehazování nebo rychlé míchání potravin v jedné ruce. Vnitřní povrch je potažen keramickým nástřikem, který je odolný proti poškrábání a poskytuje určitou nepřilnavost. Litina v jádru pánve se stará o rychlý rozvod tepla a akumulaci, potraviny u dna pánve jsou připravovány na vyšší teplotě, než potraviny u okraje.

Nerezový WOK bez povrchové úpravy - firmy Mauviel nebo Fissler

Nerez je v gastronomii nejčastěji využívaným materiálem a pánve WOK z nerezu vynikají snadným použitím a jednoduchou údržnou. Nerez není radno používat bez tuku, ale jinak se odvděčí profesionálním výkonem v rukou každého kuchaře. Nerez nevede teplo tak dobře, jako hliník nebo litina, což je v zásadě jediná nevýhoda.

Hliníkový WOK s nepřilnavým povrchem - Ballarini, Woll, BergHOFF

V této podobě je pánev WOK nejpraktičtější - je velmi lehká, dobře vede teplo a nepřilnavý povrch umožňuje výrazně šetřit tukem. Vnitřní povrch se sice liší podle výrobce a designové řady, máme tu povrchy na bázi pryskyřic (fungují jako teflon, ale neobsahují PTFA) nebo povrchy tvrzené titanovými částicemi. Lehká pánev nejlépe vyhovuje přehazování pokrmů nad ohněm.

Přečtěte si:

 

jak vybrat wokDruhy a typy pánví wok

Wok pánev na první pohled poznáte - něco takového ještě naše babičky nepamatovaly. Znáte ale všechny možnosti využití? Vybrali jste si správně s ohledem na materiál? Nebo se teprve chystáte? Pár zajímavostí se dozvíte tady.

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.