Ocílky a brousky na nože

Nejhorší je mít doma tupé nože. Ušetřete si nervy s nešikovným krájením a pořiďte si šikovnou ocílku nebo praktický brousek.
Zobrazení: stručné plné

Broušení nožů ocílkou - víte jak na to?

Ocílka, tedy kovová zdrsněná oválná tyčinka, slouží k jemnému vyladění čepele kuchyňských nožů. Z důvodu malého rozdílu tvrdosti mezi kuchyňskými noži a ocílkou nelze čepel takto nabrousit, ale pokud je používáním jemná čepel v mikroskopických rozměrech ohnutá, ocílkou ji můžeme srovnat, tak zvaně vytáhnout. Pokud ale vlastníte japonské nože, zpravidla vám ani klasická ocílka nepomůže, protože jsou vyrobené z o něco tvrdší oceli. Keramické nože potom ocílkou můžete tak maximálně zničit.

Postup při použití ocílky:

Sledujte obrázky:

  1. Pokud nejste zrovna mistři, postavte si ocílku kolmo proti podložce, třeba na stůl
  2. Přiložte nůž koncem čepele u drždla kolmo k ocílce
  3. Správného úhlu docílíte tak, že nakloníte nůž do 45° a pak ještě rozpůlíte zbývající úhel, tedy cca 22°. To je úhel, který se snažíte udržet během celého tahu přes ocílku,
  4. Proveďte tah od střenky ke špičce, jako kdybyste krájeli, tedy k sobě. Udržujte 22° úhel a pouze jemný přítlak. Když budete tlačit silou, nebude to lepší.
  5. Druhou stranu čepele přejeďte analogicky - přiložte čepel kuchyňského nože pod úhlem 22° tak, že budete mít překřížené ruce a proveďte stejný tah
  6. Obě strany stačí přetáhnout cca 5x - 6x

Nezapomeňte, že keramické, japonské ocelové a vlnkované nebo zubaté nože nelze ladit ocílkou.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.