LITINOVÉ PÁNVE

Litinové pánve perfektně akumulují teplo, rovnoměrně vyzařují a při pečení nebo smažení je nic nepřekoná. Fungují na indukci a varianty s kovovou rukojetí mohou do trouby. Přečtěte si: je lepší přírodní povrchově neupravená, nebo smaltovaná litina?

Zobrazení: stručné plné

« předchozí 1 2 3

Tradiční litinové pánve

Návrat k technologiím, které uspěly napříč několika generacemi, ale s využitím modernějších postupů, představují litinové pánve. Litinový hrnec, nebo například i litinovou pánev měly doma už naše babičky, a vzhledem k trvanlivosti litiny a její nezničitelnosti při běžném používání, má řada rodin ještě jednu nebo dvě litinové pánve doma jako dědictví. Moderní výroba přináší vylepšení jejich tvaru o vroubkovaná a různě jinak tvarově upravená dna, představuje trvanlivý smaltovaný povrch v příjemných barvách, který odolá kovovému náčiní a snižuje množství potřebného tuku. Smaltované litinové nádobí vyniká především při pomalé tepelné přípravě, ale grilovací pánve z litiny samozřejmě vyhovují i vysokému zahřátí a rychlé přípravě masa. Litina je absolutně tvarově stálá, takže se nestane, že by se pokřivila, pokud ji omylem vystavíte velkému tepelnému šoku.

Litinové pánve - v čem je jejich výhoda

Litinové pánve vynikají zejména tím, jak skvěle se dají rozehřát, jak si podrží vysokou povrchovou teplotu i po tom, co na ně položíte studené maso, a tím, jak dlouho vydrží hřát po tom, co vypnete zdroj tepla. Právě velká akumulace a stabilní prohřátí masa na všech místech najednou poskytuje největší záruky kvalitní tepelné přípravy a nízkého rizika přichycení. Masivní litina v sobě má dostatek tepla ve všech místech, a díky naprosto stálému tvaru dna nehrozí ani připalování na středu, který bývá u levnějších pánví někdy vyboulený a suchý bez oleje. Litinová pánev poskytuje tolik pohodlí a peče tak dobře, že ji kuchařky už nikdy nechtějí vyměnit.

Litinové pánve jsou nejstarší nepřilnavé nádobí

Nepřilnavý povrch je dnes velice moderní a řada dalších výrobků, jako jsou teflonové pánve, keramické pánve, nebo titanové pánve dosahují velice solidních výsledků - minimální spotřeba oleje, snadná údržba. Litina v oblasti nepřilnavosti představuje nicméně něco opravdu extra.

  • Holé litinové pánve - holá litina je sice náchylná k rezavění, ale při pravidelném používání se pokryje olejem a takzvaně vypeče, čímž se stane přirozeně nepřilnavou. Babičky vědí, dělaly to už před padesáti léty.
  • Litinové pánve se smaltovaným povrchem - řada výrobců potahuje litinové nádobí smaltem. Tato generacemi ověřená povrchová úprava je přirozeně nepřilnavá a nadto odolná proto poškrábání, působení vody nebo kyselin. Smaltované litinové pánve po vás podědí ještě vnoučata.
  • Litinové pánve s keramickým povrchem - prakticky stejný efekt, jako klasický tradiční smalt - vzniklý povrch je přirozeně nepřilnavý a velice tvrdý, takže můžete klidně na pánvi krájet nožem.

litinové pánve jsou sice o hodně těžší, než jejich sestřičky založené na hliníkovém jádru, ale v řadě případů představují nejlepší možné vlastnosti tepelné vodivosti a akumulace.

Moderní smaltované pánve z litiny se vyznačují perfektní ergonomií, vhodností pro všechny zdroje tepla včetně indukce a na vnitřní pečící ploše výskytem promyšleně navržených vroubků nebo výstupků, které usnadní tepelnou přípravu masa a dále snižují riziko přichycení.

Náš tip: nenechte si také ujít náš sortiment litinových hrnců!

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.