Žádá po vás k Valentýnu diamanty? Tohle ji dostane.

diamantový dárek k valentýnuMagazínČlánky a zajímavosti

Představy o vhodném dárku k Valentýnu se mohou rozcházet. Vy byste byl pro růži a malou čokoládku, pohodový večer doma, ona třeba vyžaduje dárek s pravým diamantem.

A co kdyby bylo jednou po jejím, ovšem tak, že na to ještě dlouho nezapomene?

 

Diamanty jsou věčné, jak se zpívá v jedné slavné bondovce. Aby taky ne, jedná se o nejtvrdší přírodní minerál na zemi, který je ve své šperkařské kvalitě jednoduše přenádherný. Není divu, že si získal srdce žen a dobývá se do peněženek mužů. Ale dát své milé diamantový dárek ke svatému Valentýnu? Proč ne!

Kupte kuchařskou ocílku s povrchem z pravých diamantů

Diamant není jen krásný, ale také mimořádně tvrdý. Až tak tvrdý, že předčí všechny ostatní brusné materiály, čehož se využívá při bezpočtu průmyslových aplikací. Také proto najdete diamanty v kuchyni, na ocílce, která slouží k broušení kuchyňských nožů.

Jenže - co je na tom tak zvláštního? Proč diamantový povrch nemají všechny ocílky? A fungují bez něho stejně?


diamantová ocílkaNáš tip: diamantová ocílka BergHOFF

Lehká a praktická kuchyňská ocílka s diamantovým brusným povrchem. Vyladí ostří vašich kuchyňských nožů k dokonalosti, pokud ji každý den použijete sotva pár vteřin. Díky své tvrdosti se doporučuje i pro údržbu náročnějších japonských kuchyňských nožů.
 


Diamantová ocílka na kuchyňské nože je plnohodnotným brouskem

Málo se to ví, ale klasická ocílka nůž nebrousí, ale rovná. Ano. O broušení nožů ocílkou mluví Gordon Ramsay, Zdeněk Pohlreich a celá řada dalších kuchařských celebrit na obou stranách oceánu. Ale běžná ocílka nůž nebrousí.

Čepel kuchyňského nože vybroušená do nejjemnějšího ostří je zranitelná. Při běžném používání a skladování nejtenčí oblast ocelové čepele trpí a ohýbá se do stran. Vznikají tím zoubky a nerovnosti, které jsou často patrné pouze pod lupou, ale kuchyňský nůž kvůli tomu špatně krájí.

Běžná ocílka čepel kuchyňského nože takzvaně "vytáhne", čili narovná. Neubere z čepele žádný materiál, protože je stejně tvrdá, jako samotný nůž. Nedochází tedy k broušení. Přesto má rychlé vytažení čepele efekt a je důležité ho pravidelně dělat.

Na to, aby se kuchyňský nůž skutečně nabrousil, musí se použít materiál výrazně tvrdší, než nožířská ocel. Buď jsou to nástrojové oceli v kroužkových kuchyňských ostřičích, nebo brusné kameny. Nebo ocílka pokrytá diamantovým brusným prachem.

Diamantovou ocílku používáte stejně, výsledky jsou ale lepší

K broušení diamantovou ocílkou použijeme stejné tahy nožem, jaké známe s ocílkou obyčejnou. Rovnání čepele je ale doplněno decentním přiostřením, které jistě oceníte.

Diamantové ocílky jako jediné nůž skutečně naostří a jako jediné je možné je doporučit také k údržbě japonských kuchyňských nožů, které jsou vyrobeny z výrazně tvrdší oceli, než nože západní výroby.

Fotografie v úvodu: Wikimedia Commons


sady nožůNáš tip: sady nožů

Nabízíme dobré, lepší a ještě lepší nože v sadách. V dřevěném stojanu, v kufříku, v přenosné tašce nebo jen tak v krabici, jak je libo. Najdete u nás přední světové výrobce stejně jako designové zajímavosti od méně obvyklých značek. Krájejte s radostí.
 


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.