Magazín > Články a zajímavosti
Představy o vhodném dárku k Valentýnu se mohou rozcházet. Vy byste byl pro růži a malou čokoládku, pohodový večer doma, ona třeba vyžaduje dárek s pravým diamantem.
A co kdyby bylo jednou po jejím, ovšem tak, že na to ještě dlouho nezapomene?
Diamanty jsou věčné, jak se zpívá v jedné slavné bondovce. Aby taky ne, jedná se o nejtvrdší přírodní minerál na zemi, který je ve své šperkařské kvalitě jednoduše přenádherný. Není divu, že si získal srdce žen a dobývá se do peněženek mužů. Ale dát své milé diamantový dárek ke svatému Valentýnu? Proč ne!
Diamant není jen krásný, ale také mimořádně tvrdý. Až tak tvrdý, že předčí všechny ostatní brusné materiály, čehož se využívá při bezpočtu průmyslových aplikací. Také proto najdete diamanty v kuchyni, na ocílce, která slouží k broušení kuchyňských nožů.
Jenže - co je na tom tak zvláštního? Proč diamantový povrch nemají všechny ocílky? A fungují bez něho stejně?
Lehká a praktická kuchyňská ocílka s diamantovým brusným povrchem. Vyladí ostří vašich kuchyňských nožů k dokonalosti, pokud ji každý den použijete sotva pár vteřin. Díky své tvrdosti se doporučuje i pro údržbu náročnějších japonských kuchyňských nožů.
Málo se to ví, ale klasická ocílka nůž nebrousí, ale rovná. Ano. O broušení nožů ocílkou mluví Gordon Ramsay, Zdeněk Pohlreich a celá řada dalších kuchařských celebrit na obou stranách oceánu. Ale běžná ocílka nůž nebrousí.
Čepel kuchyňského nože vybroušená do nejjemnějšího ostří je zranitelná. Při běžném používání a skladování nejtenčí oblast ocelové čepele trpí a ohýbá se do stran. Vznikají tím zoubky a nerovnosti, které jsou často patrné pouze pod lupou, ale kuchyňský nůž kvůli tomu špatně krájí.
Běžná ocílka čepel kuchyňského nože takzvaně "vytáhne", čili narovná. Neubere z čepele žádný materiál, protože je stejně tvrdá, jako samotný nůž. Nedochází tedy k broušení. Přesto má rychlé vytažení čepele efekt a je důležité ho pravidelně dělat.
Na to, aby se kuchyňský nůž skutečně nabrousil, musí se použít materiál výrazně tvrdší, než nožířská ocel. Buď jsou to nástrojové oceli v kroužkových kuchyňských ostřičích, nebo brusné kameny. Nebo ocílka pokrytá diamantovým brusným prachem.
K broušení diamantovou ocílkou použijeme stejné tahy nožem, jaké známe s ocílkou obyčejnou. Rovnání čepele je ale doplněno decentním přiostřením, které jistě oceníte.
Diamantové ocílky jako jediné nůž skutečně naostří a jako jediné je možné je doporučit také k údržbě japonských kuchyňských nožů, které jsou vyrobeny z výrazně tvrdší oceli, než nože západní výroby.
Fotografie v úvodu: Wikimedia Commons
Nabízíme dobré, lepší a ještě lepší nože v sadách. V dřevěném stojanu, v kufříku, v přenosné tašce nebo jen tak v krabici, jak je libo. Najdete u nás přední světové výrobce stejně jako designové zajímavosti od méně obvyklých značek. Krájejte s radostí.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.