Výhody kameninových zapékacích mís

forma na pečení chleba Emile Henry

Moderní kamenina je oblíbeným materiálem pro zapékací nádoby a pekáče. Disponuje odolným nepřilnavým povrchem, odolává vysokým teplotám a skvěle drží teplo i po vytažení z trouby. V kameninových nádobách můžete klidně jídlo i servírovat. Vydrží dlouho teplé a na stole vypadá skvěle.

 

Keramika je jedním z nejstarších materiálů, který lidé používají k denní potřebě. První objevy hliněných předmětů sahají totiž až do období paleolitu, čili starší doby kamenné. Na našem území se tzv. užitná keramika objevuje v 8. století př. n. l. a už tehdy naši předci zjistili, že díky trvanlivosti, pevnosti a malé nasákavosti kameniny mají předměty z ní vyrobené širokou využitelnost, a proto používali keramických nádob k dlouhodobému uchovávání potravin, později i k vaření a pečení.

Proč používat právě kameninové nádobí?

S keramickými pekáči měly dobré zkušenosti už naše prababičky a babičky, proto ani nepřekvapí, že se dnes kamenina navrací i do moderních kuchyní. Kameninové nádobí má totiž unikátní vlastnosti, které získá během výroby. Nádoba, původně vytvořená z hlíny, získává při vypalování za vysokých teplot procesem tzv. slinování, bezvadné vlastnosti – dochází totiž k „zesklovatění“ materiálu. Nádoby jsou pak pevné, odolné vysokým teplotám a mají nepřilnavý povrch. Dovedné ruce jim dávají moderní design a praktické tvary. Nádobí z kameniny má tedy hned několik výhod, kromě těch už jmenovaných ještě dodáváme, že dlouho drží teplo anebo naopak chlad (co právě potřebujeme), a proto jsou v kuchyni tolik oblíbené. Na trhu je docela pestrý výběr nejrůznějších misek, mís, pekáčů a hrnců.


https://www.homeware.cz/kuchynske-nadobi/emile-henry-hrnec-ovalny-s-poklici-33-x-26-cm-granatovaNáš tip: Oválný kameninový hrnec Emile Henry s poklicí 33 x 26 cm

Nádherný ručně vyráběný franouzský keramický hrnec do trouby, který vám pomůže vykouzlit ty nejlahodnější jídla. Pohodlně tvarovaná madla, krásně vyrobená poklice a celkově luxusní vzhled, díky kterému můžet v hrnci servírovat jídlo na stůl i vážené návštěvě.

 

 

Už víte, proč právě keramika? A jaké recepty v ní můžeme vyzkoušet?

Kameninové nádobí můžeme s úspěchem používat například při pečení či zapékání oblíbených pokrmů, jako jsou brambory, maso, těstoviny, zelenina, sladké pokrmy, buchty nebo dnes tolik oblíbená pizza. Protože kamenina snese teploty až do 250°C, není třeba lámat si hlavu s tím, do jaké trouby je nádobí vhodné, protože jej můžeme bez obav použít do trub elektrických, plynových, horkovzdušných i mikrovlnných. I následné mytí je velmi jednoduché.

Díky hladkému povrchu a odolnému materiálu můžeme na kameninové nádobí použít saponát a mycí prostředky, nebo ho mýt v myčce na nádobí. Neztratí tím na lesku ani na funkčnosti. Nemusíme se obávat používat rozličné kuchyňského nářadí včetně ostrých nožů. Povrch kameniny zůstává nepoškozený, navíc je zdravotně nezávadný. Na rozdíl od kovového nádobí, které je naopak citlivé na oděr, čímž se snižuje nejen efektivita vaření, ale i zdravotní nezávadnost a v neposlední řadě se nádobí stává nevzhledným.


Emile Henry dárková sada koláčové formy, 2 ksNáš tip: Sada dvou koláčových forem, 24 + 28 cm

Oblíbená ozdobná koláčová forma nyní s možností koupit výhodně dvě velikosti. Opět platí, že ušlechtilý tvar a krásná barva prozáří celou kuchyni a jsou tak pěkné, že v nich můžete servírovat i rovnou na stůl.

 

Keramické mísy mají ještě jednu velkou přednost, připravené pokrmy v nich můžeme servírovat přímo na stůl, aniž bychom urazili číkoliv estetické cítění. Výrobci dnes nabízejí nejen různé velikosti, tvary i barevné vyvedení, ale nabízejí i celé komplety. Novinkou jsou nyní i malé zapékací misky pro jednu porci pokrmu. To naše hospodyňky určitě ocení. Sníží se manipulace při servírování pokrmů, zůstanou neporušené a ozvláštňují i stolování zajímavým zpestřením. Vzhledem k tomu, že má kameninové nádobí nepřilnavý povrch, můžeme při přípravě pokrmů omezit užívání olejů, tuků a tedy připravovat zdravější stravu. To přece musí ocenit každý!

Kameninové nádobí má ještě jednu obrovskou výhodu, a tou je dlouhodobá ochrana potravin. Již ve starověku se běžně používala keramika pro uchovávání zásob obilí, koření, čajů, olejů apod. Pro Staroegypťany byla keramika natolik důvěryhodná, že odhadovali její trvání navěky, proto v nádobách vytvořených z hlíny dávali do hrobu vše, co dopřávali svým zemřelým.

I u nás byl v minulosti (kdy ještě neexistovaly mrazničky) rozšířený zvyk chránit potraviny před zkažením v keramických (kameninových) nádobách. Na statcích se v nich uchovávalo například sádlo, povidla, máslo nebo med, nakládané zelí, kvasili v nich okurky. Z kameniny se totiž nic neuvolňuje do potravin ani po dlouhé době.


bochníková forma emile henryNáš tip: Oválná forma na pečení chleba v troubě Emile Henry

Díky propočítanému tvaru s klenbou a díky těžkému keramickému výku, které zevnitř záměrně není glazované, pomůže upéct domácí chleba se zlatavou, lesklou a křupavou kůrkou, i když vynecháte misku s vodou nebo potírání během pečení.

 

Z hlediska ekologického, ekonomického a zdravotního keramika vyhrává. Splňuje totiž náročná základní kritéria – zdravotní nezávadnost, snadnou údržbu, ekologičnost. Předností nádobí z keramiky jsou pak ještě další faktory - rychlost přípravy a dnes nezanedbatelná energetická úspora. Rychlost přípravy pokrmů se sice liší recept od receptu, ale vlastnosti keramiky zajišťují tu optimální - pozvolné pečení, při němž se pokrm propéká rovnoměrně a tím se šetří i energie.

A jaké jsou ceny kameninového nádobí? Stejné jako u každého zboží, záleží na značce a exkluzivitě, ale dnes si každý zákazník určitě z mnoha nabídek výrobců i cen vybere. V zásadě platí, že průměrná cena kameninového nádobí se vyrovná cenám nádobí z jiných materiálů. Ale mnohé předčí svými vlastnostmi. Kameninové nádobí by proto nemělo chybět v žádné kuchyni. Je nejen dobrým pomocníkem při vaření, zdravou variantou i tepelné přípravy potravin, ale i ozdobou kuchyně a prostřených stolů.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.