Vše o keramických nožích

MagazínČlánky a zajímavosti

Základní informace ke keramickým nožům Homeware. Jak se vyrábějí, jak je používat, aby vám dlouho vydržely, k čemu jsou obzvláště dobré a jak se vyhnout jejich poškození, případně jak je brousit, pokud k nějakému poškození dojde.

 

Náš keramický nůž HOMEWARE je řezný nástroj určený pro kuchyňské použití. Původně měl tento materiál najít využití v průmyslu, kde se opotřebovávaly kovové komponenty. Za vznikem keramických nožů stojí kosmické výzkumy, díky kterým má tento materiál tvrdost, řeznost a hlavně trvanlivost mnohokrát větší než ocel. K jeho výrobě byly použity nejmodernější technologie . Jedná se o výrobek z látky zvané oxid zirkoničitý, (ZrO2), jež po zpracování dosahuje na Mohsově stupnici tvrdosti hodnoty 8,2. Jedná se tedy o velice tvrdý materiál pro srovnání tvrdosti čepelí keramických nožů jsou 7 až 9. (diamant, který je na vrcholu této stupnice, má tvrdost 10, zatímco ocel se pohybuje v rozmezí mezi hodnotami 5 až 6).

Čepele vyrobené z oxidu zirkoničitého navíc nepodléhají korozi. Jejich ostří je značně odolnější proti opotřebování, a proto vydrží mnohem déle. Mezi největšími výrobci keramických nožů patří společnost Kyocera, která byla založena v roce 1959. Společnost Kyocera je japonská firma, působící na trhu více než 25 let. Své keramické nože vyrábí z ušlechtilé keramiky, ze které jsou vyrobeny i nože značky HOMEWARE. Naše nože vydrží mnohem déle než jakékoli jiné nože, technologie výroby je tajná a unikátní. Těžiště nožů je perfektně vyvážené, rukojeť pevná s dokonalým tvarem opatřená ABS protiskluzovým povrchem.  Všechny keramické nože HOMEWARE mají Evropské certifikáty kvality od společnosti SGS což je přední světový institut pro ověřování, testování a certifikace společností a produktů. Certifikát kvality SGS je uznáván celosvětově a je udělovaný Société Générale de Surveillance (SGS), je to dobře známá, respektovaná, nestranná a osvědčená certifikační známka, svědčící o bezpečnostním standardu, jakož i kvalitě produktu. SGS značka dokládá spotřebiteli skutečnost, že výrobek je testovaný a certifikovaný v souladu s německým nařízením GPSG (zákon o bezpečnosti přístrojů a výrobků). Pokud tedy hledáte prvotřídní kvalitu nůž značky HOMEWARE pravá volba.

Na našem trhu se objevují ještě další značky keramických nožů, které jsou kvalitní, ale nejčastěji se potkáte se značkami keramických nožů Kyocera  a HOMEWARE.

Správné použití keramických nožů:

Jelikož keramické nože jsou chemicky netečné, neabsorbují chuť ani zápach krájených potravin a jejich ostří si dokáže udržet svoje vynikající vlastnosti bez broušení i několik let, jsou velmi vhodné pro použití v kuchyni. Nicméně vzhledem k jejich vyšší křehkosti se nehodí k sekání, řezání kostí či hluboko zmražených potravin. Ze stejných důvodů je nelze použít ani k páčení. Vzhledem k jejich křehkosti je potřeba při jejich používání být opatrnější, při pádu na zem hrozí odštípnutí špičky nebo zlomení, ale ve většině případů se noži nic nestane. Pokud se ulomí malá část špičky, není problém nůž dále používat. Při nesprávném používání nebo údržbě keramického nože můžete dojít k oštípaní ostří. Pokud budete krájet tvrdé předměty, jako jsou kosti nebo mražené výrobky nebo slupka ananasu hrozí poškození ostří. Jestli se pokusíte nožem něco páčit nebo tlačit na čepel (česnek), hrozí, že se čepel zlomí. Rovněž nekrájejte keramickým nožem okoralý nebo tvrdý chléb a pečivo. Maso nebo jiné potraviny vždy krájet na dřevěném nebo plastovém prkénku. Nůž může vaši kuchyňskou desku v kuchyni poškrábat, proto ho používejte co nejopatrněji a vyvarujte se dosahu dětí. Krájet by jste měli jedině pohybem vpřed a vzad. V žádném případě nekrájejte páčením, sekáním a pohyby čepelí do stran, tím zvyšujete riziko zníčení vašeho nože.

Keramický nůž je vyvinut, tak aby zanechal veškeré vitamíny v potravinách. Kovové nástroje dokážou zničit část vitamínů a enzymů díky malému elektrickému náboji vzniklém při krájení. Toto by se projevilo hlavně při krájení potravin na malé části. 

Také by jste měli zabránit pádu nože na zem. Může dojít k prasknutí nože popřípadě k poškození špičky nože nebo její odlomení. Za tímto účelem jsou u většiny keramických nožů značky HOMEWARE zbroušeny špičky nožů do mírného zakulacení. Tím by se mělo předejít odštípnutí špičky nože při pádu na zem. Každopádně záleží na povrchu kam nůž dopadne a také jakou částí nože se dotkne povrchu jako první. Keramickým nožem rozhodně nenarážejte do skla, porcelánu, příborů, nádobí a dalších tvrdých materiálů. Zabraňte keramickému noži styku s otevřeným ohněm, protože keramika přenáší teplo a mohlo by dojét k poškození střenky nebo popálení. Nůž neostřete běžným brouskem, který je určen pro broušení nožů s ocelovou čepelí, ale speciální bruskou na keramické nože.Pokud už budete brousit keramický nůž sami dejte pozor ať je brousíte správně pokud je nabrousíte špatně, můžete způsobit nožům mikro prasklinky ve struktuře ostří, které jsou k vidění pouze mikroskopem. Ve výsledku se prasklinky budou zvětšovat a později se nůž znehodnotí. Keramické nože by se neměli dávat do myčky, pokud už tak učiníte musíte nůž umístit do fixované polohy a ideálně obstarat čepel ochranným krytem a dbát na to, aby se při mytí nestřetl s jinými tvrdými předměty. Každopádně při krájení se potraviny, k noži nepřichytávají, proto je nejlepší pro nůž opláchnout pouze pod tekoucí vodou a utřít. Pro skladování je pro keramické nože ideální plastový nebo dřevěný stojan, ty co máme my v nabídce jsou určeny přímo pro keramické nože. Pokud nechcete investovat další peníze do stojanů, postačí, pokud necháte keramické nože uložené v krabičce, ve které jste jej zakoupili. Pokud se vám povede udělat na ostří nože zub, je to následek nesprávného používání nože. Vyvarujte se tedy takové práci s nožem, při které došlo k tomuto poškození. Na ostří nože toto poškození nemá žádný vliv, a i kdyby mělo, lze ostří vždy nabrousit na speciálním diamantovém brusu. Tady záleží na velikosti poškození.

Keramické nože nepodléhají korozi, proto je v čím dál větší míře používají i potápěči. Vzhledem k jejich nevodivosti a skutečnosti, že nejsou magnetické, nacházejí uplatnění i v práci pyrotechniků.

Výroba karamických nožů:

Keramické nože se vyrábějí lisováním za vysokého tlaku z keramického prášku, který je směsí oxidu zirkoničitého a speciálního pojiva, který je pod vysokým tlakem až několika tun . Úkolem pojiva je zajistit, aby takto vzniklý polotovar udržel při následném spékání svůj tvar. Spékání či sintrování probíhá po dobu několika dní a materiál je při něm vystaven teplotě od 1000 °C do 1400 °C. Hotová čepel se pak brousí a leští pomocí diamantového kotouče. Tak získá nůž svůj konečný tvar a ostří, načež se k ní připojí rukojeť, která je většinou z protikluzového ABS plastu.

Některé společnosti nabízejí keramické nože s černou čepelí, jež se vyrábějí technologií HIP (Hot isostatic pressing), která odstraňuje hlavní nedostatek keramických nožů, a sice jejich značnou křehkost. Při tomto procesu jsou nože vystaveny zvýšené dávce spékání za vyšších teplot a tlaku. Děje se tak ve speciálních vysokotlakých nádobách a obvykle v argonové atmosféře. Keramický materiál tak získává vyšší hustotu, a tedy i odolnost.
 

   

Bezpečnostní riziko:

Keramické nože představují i zvýšené bezpečnostní riziko například v letecké dopravě, neboť je není možné zjistit pomocí detektorů kovu. Proto mnozí výrobci opatřují své nože určitým množstvím kovu, aby byly zjistitelné běžnými prostředky. Čistě keramické nože lze zjistit pomocí vysokofrekvenčních detektorů.


 Keramické nože jsou vemi ostré, a proto je používejte velmi opatrně a zabaraňte dosahu dětí!

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.