Vaření v páře

vaření v páře

Vaření v páře je často diskutovanou metodou tepelné přípravy potravin. Prodejci parních hrnců přirozeně nešetří superlativy a někdy si tak sami činí medvědí službu. Výjimečné vlastnosti parních hrnců nepotřebují přehánění, stačí samy o sobě.

Vaření v páře skutečně zachová většinu původní chuti, barvy, tvaru a hlavně vitamínů a živin, a to jak zeleniny, tak i masa a ryb. Pára je při vaření k potravinám šetrná, a díky tomu potom lépe vypadají a chutnají. Pokud vaříte v parním hrnci, vystačíte si s vodou a minimálním množstvím koření. Potraviny vařené v páře jsou tak stravitelnější, méně kalorické a šetrnější k Vašemu zažívání.

Parní hrnce - princip

Vaření v parním hrnci má jednoduchý princip: Ohříváním vody ve spodním hrnci dosáhneme tvorby páry, která prostupuje děrovaným dnem do horního nástavce - pařáku, kde šetrně ohřívá vařené potraviny. Kondenzující vlhkost snadno stéká zpět do spodního hrnce po stěnách, přebytky páry, které mohou unikat poklicí, je vhodné zachytit klasickou kuchyňskou digestoří. Potraviny se při správném naplnění spodního hrnce nedostanou do styku s vařenou vodou.

Pára z potravin nevymyje tolik jejich původní chuti, ale především ani živin a vitamínů. Potraviny vařené v páře působí čerstvějším dojmem i na pohled, protože bez luhování ve vroucí vodě neztrácejí většinou původní tvar a uchovají si většinu původní barvy.

parní hrnce

Elegance sama - italská firma Ballarini svým designem dokáže chytit za srdce. Měděný hrnec se dvěma skleněnými pařáky nad sebou bude ozdobou vaší kuchyně.

Parní hrnce - vitamíny a živiny

Nejvíce vitamínů a živin mají přirozeně syrové potraviny. Pro lidský žaludek jsou ale některé živiny v syrové formě nestravitelné a tepelná úprava tak lidský rod provází od pravěku až do současnosti jako výdobytek civilizace. Vařením ovšem potraviny některé choulostivé látky naopak z části ztrácí. Jakékolik šetrnější vaření, které prohřeje vařený pokrm dostatečně, ale přitom kratší dobu (tlakové hrnce) nebo bez luhování ve vodě (parní hrnce) vede k uchování většího množství choulostivých vitamínů a živin. Potrava připravená v páře je tak výživnější a zdravější, o absenci oleje a připálenin ani nemluvě.

parní hrnce

Jednoduché a pěkné - hrnce s pařákem Ballarini umožňují moderní a zdravé vaření v páře bez kontaktu se samotnou vodou.

Parní hrnce a zdraví

Pokud si parní hrnec koupíme, bude to nejspíš především kvůli lepší chuti vařené zeleniny, masa a ryb. Ale stejně důležitý je i zdravotní aspekt. Vedle zmíněných živin a vitamínů, které parní hrnce pomáhají uchovat v původním stavu, je potřeba zmínit, že vařením v páře lze dosáhnout výrazné chuti potravin bez přílišného solení a kořenění. Méně soli a koření uvítá naše trávící soustava stejně ráda, jako intenzivnější čerstvou chuť. Chuťově výrazné maso, které je lehce dušené v páře nám ale zachutná tolik, že ze svého jídelníčku milerádi odbouráme nezdravé smažené a pečené pokrmy se svými přepálenými tuky, koňskými dávkami koření a těžko stravitelnými karcinogenními připečenými kousky. Moderní dietní kuchařky a výživoví poradci doporučují vaření v páře jako nenásilnou metodu redukce váhy. Kdo by nechtěl hubnout bez toho, aby si odepíral chutné jídlo!

Parní hrnce mají široké spektrum použití

Když někdo zmíní parní hrnce, nejčastěji si vybavíte obrázek šťavnatého kousku masa obklopeného čerstvě vypadající zeleninkou a brambory. Mlask. Parní hrnce ale zvládají široké spektrum potravin, rozmrazování, ohřívání, vaření, dušení a řadu dalších vychytávek. Komplet hrnce s pařákem, který najdete na stránkách našeho obchodu, přirozeně můžete použít bez pařáku i jako normální hrnec.

 

 

 

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.