Umění uvařit dobrou kávu - 2. část

metody přípravy kávyMagazín > Články a zajímavosti

Káva je pro mnoho znás tím prvním, co nás ráno nakopne do života. Je to také nápoj, který nás sbližuje s rodinou a přáteli, dovolí nám zpomalit a užít si pár minut klidu s knihou v oblíbeném křesle, nebo nám odpoledne dodá energii dokončit všechny povinnosti....

 

Podtlaková příprava kávy - něco pro pravé mistry

V lepších coffee shopech nebo na videích na youtube jste možná někdy zahlédli podtlakový, sifonový kávovar. Proces přípravy kávy v něm je dokonalou podívanou.

Sifonový podtlakový kávovar KitchenAid

Kdo přípravu kávy v sifonovém kávovaru ještě nikdy neviděl, bude překvapen, jaká je to podívaná. Dole se vaří voda, která trubicí v jednom momentě probublá vzhůru, podobně jako u známých Moka konviček. Tím ale podobnost končí. V dolní konvici po čase začne vznikat ochlazením podtlak a ten kávu přesaje přes látkový filtr zpět dolů.

A nejen že vás vaření kávy v sifonovém kávovaru nikdy nepřestane bavit sledovat, protože k chuťovému požitku patří ten vizuální také - káva bude tak jemné chuti, že budete překvapeni.

Sifonový kávovar KitchenAid v sobě spojuje dokonalé využití moderní techniky se starobylou tradiční podtlakovou metodou přípravy jemné kávy.

Podtlakový kávovar ale není pro každodenní kávu, to si raději vezmu french press nebo překapávač. Je pro zvláštní příležitosti a zvláštní naladění mysli, kdy si přejete zážitek z chuti kávy spojit s doslova uměleckým zážitkem z její přípravy.

Káva připravovaná za studena

Kávu za studena piji většinou odpoledne a dávám si ji s vodou. Příprava kávy za studena je fascinující proces, který vyžaduje louhování kávových zrn ve vodě po dobu asi 16 hodin (zkuste si různý počet hodin dle své chuti) a poté odstranění sedliny z koncentrované kávy.

Studená macerovaná káva

Zařízení na macerování kávy se skládá ze solidní skleněné nádrže s kohoutkem a nerezového kbelíku uvnitř, který slouží jako sítko pro dlouhodobou maceraci kávy. Za studena v lednici samozřejmě proces trvá několik hodin, ale chuť je překvapivě osvěžující.

Kávovar KitchenAid pro přípravu kávy za studena celý proces velmi usnadňuje díky nerezovému sítku a skleněné hlavní nádobě. Sítko v pravý čas vyjmete z nádoby a tu pak umístíte do lednice, takže je ledová káva k dispozici kdykoliv na ni máte chuť.

A co vy? Máte nějakou oblíbenou metodu přípravy kávy? A co se vám na ní nejvíc líbí? Chuť? Celkový dojem, nebo zajímavý proces přípravy?

Fotografie v úvodu: Pixinio.com CC0

Čtěte dál:

Umění uvařit dobrou kávu - 1. část

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.