Umění uvařit dobrou kávu

metody přípravy kávyMagazín > Články a zajímavosti

Káva je pro mnoho znás tím prvním, co nás ráno nakopne do života. Je to také nápoj, který nás sbližuje s rodinou a přáteli, dovolí nám zpomalit a užít si pár minut klidu s knihou v oblíbeném křesle, nebo nám odpoledne dodá energii dokončit všechny povinnosti....

 

Ve vaření kávy je ale také umění a zábava. I když to co chceme - horký šálek černého nektaru - je až na konci celé přípravy, užívat si můžeme i samotné vaření a možná i vědu v pozadí dobrého hrnku kávy.

Řeknu vám o mých nejoblíbenějších způsobech vaření kávy a o tom, jak si užít i celý proces přípravy.

Zkuste si kávu sami pomlet

Nejlépe káva chutná tehdy, když je čerstvě pražená a čerstvě namletá. K podrcení kávových zrn můžete použít ledacos, třeba hmoždíř nebo mlýnek na koření, ale pokaždé zjistíte, že špičkoví baristé používají mlýnek, kde pomalu rotují ozubená kola.

Kávomlýnky KitchenAid

Jednoduchý, elegantní, efektivní a šetrný k aroma kávy - kávomlýnek KitchenAid

Kromě toho, že vám čerstvě pomletá káva bude lépe chutnat, budete mít také celý proces přípravy ve vlastních rukou. Mlýnky na kávu KitchenAid napířklad nabízejí 15 stupňů hrubosti mletí, takže si vždycky vyberete ten správný pro každou z metod vaření kávy.

Důležité - správně si odměřte množství kávy

Jednou z cest k dosažení konzistentní a ideální chuti kávy je například použití váhy. Budete se tomu smát, ale jsou lidé, kterým i gram rozdílu může chuť kávy pokazit. KitchenAid například vyrábí malou váhu jako příslušenství k mlýnku, takže předem vidíte, kolik dáváte zrnek, a potom se už nestaráte.

Ruční příprava - french press

Mnozí na něj nedají dopustit pro chuťovou podobnost s kávou s lógrem, které se u nás říká lidově turek. Přesto - jedná se o kávu filtrovanou, i když do hry nevstupuje žádný papírový filtr. Namletá káva se po krátkém luhování v nádobě stlačí ke dnu jemným sítkem, takže výsledný nápoj obsahuje už jen nepatrnou pevnou frakci. To dodává kávě lahodně plnou chuť.


french pressNáš tip: Konvice na french press v nabídce našeho obchodu

 

Jedna z nejrychlejších a nejjednodušších metod na přípravu kávy bez otravné sedliny, která si přitom uchová bohatou a plnou chuť, jakou známe z klasického "turka". Sedlina je v nádobě stlačena ke dnu jemným sítkem a do šálku se tak dostane jen nepatrný zbytek.


French press od KitchenAidu umožňuje nejen to. Díky integrované váze přesně víte, kolik kávy je v nádobě. Díky minutce zase na vteřinu přesně odpočítáte dobu luhování. Pomůcka pro pravé fajnšmekry.

Příprava bez ruční obsluhy - překapávač

Ráno v pracovní den je doma většinou celkem rušné. Pro chvilku pohody a klidu moc času nezbývá, když je potřeba sbalit svačiny, nachystat snídani a připravit děti do školy. I ve spěchu si člověk může vychutnat lahodnou kávu, hlavně když mu ji bez ruční obsluhy připraví překapávač KitchenAid.

Překapávač KitchenAid

Bez práce a bez námahy. Překapávač KitchenAid napodobuje proces postupného ručního přelévání kávy ve filtru tak, že dojde ke stejnému rozvinutí chuti a aroma.

Přístroj, který kávu ve filtru přelévá horkou vodou, dává stejnou chuť, jako když si překapávanou kávu připravíte v konvici s papírovým filtrem, jen na to potřebujete zlomek času - v zásadě stačí stisknout jedno tlačítko. Překapávač připraví až 8 šálků najednou, což je dost pro několik lidí. To je něco, co většina tradičnějších ručních metod nedokáže.

Fotografie v úvodu: Pixinio.com CC0

Čtěte dál:

Umění uvařit dobrou kávu - 2. část

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.