Světový den palačinek 9. 2. 2016

světový den palačinekMagazínČlánky a zajímavosti

Věděli jste, že na dnešek, tedy 9. 2. 2016 připadá Světový den palačinek?

Samozřejmě, dnes máme nějaký ten Světový den úplně pro všechno, takže není potřeba se rozrušovat. Ale v případě palačinek má tradice opravdu hluboké kořeny, které sahají do období ranného Křesťanství a pravděpodobně ještě dál, do pohanské minulosti.

Dát si večer dobrou palačinku samozřejmě můžete celý rok, ale uctít starou tradici zrovna dnes nemusí být úplně špatný nápad...

 

Že má svůj Světový nebo Mezinárodní den každá hloupost, včetně třeba Nutelly, na to jsme si už zvykli. Světový den palačinek ale zní tak pompézně, že člověk nutně přemýšlí, jestli tomuto světovému pokrmu věnuje doma dostatečnou vážnost. Jíte palačinky pravidelně? Dáváte do nich dost marmelády? Mají tu správnou hnědavou barvu?

Ale dost legrace. V případě Světového dne palačinek se jedná o odkaz na křesťanskou tradici, kdy se vydatným sladkým jídlem lidé připravovali na jarní půst, a jako takový spadá palačinkový den na úterek před Popeleční středou. Z toho důvodu je každý rok pro palačinky vyhrazeno jiné datum, někdy během února a jindy až v březnu, ale počet dní do začátku Velikonoc je pokaždé stejný.

Související doznání a pokání, které vrcholí rozhřešením, samozřejmě není povinné, pokud na takové věci nevěříte. Je jistě pikantní, že jedna část vašich známých bude očekávat rozhřešení, zatímco druhá bude "hřešit" konzumací palačinek na sto způsobů. Ale to jen tak na okraj.

Historie palačinkového dne

V datování nejhlubších počátků této bohulibé kratochvíle se různí autoři rozcházejí, ale podle některých pramenů je minimálně kolem roku 1000 n.l. úterý před Popeleční středou dnem pokání a rozjímání. Někteří autoři ovšem vidí souslednost dne rozjímání s pohanskou tradicí, kdy se okrouhlé palačinky připravovaly na oslavu přicházejícího Slunce a jara (kdo v palačince nevidí Sluníčko?). Slované věřili, že příchod jara je soubojem mytického Jarila, boha vegetace, plodnosti a jarního času, se zlými duchy tmy a zimy. Na pomoc Jarilovi tedy pekli palačinky a jedli je.

Co my na to?

Postupně pro vás připravujeme sbírku palačinkových receptů, na které jen tak nenarazíte. Neváhejte se začíst:

pohankové palačinky s krémovou náplní a kousky uzeného lososaPohankové palačinky s krémovou náplní a kousky uzeného lososa

Nezvyklý recept, který ovšem není vůbec složitý na výrobu. Palačinky z pohankové mouky jsou skvělým základem pro slané variace a krémová náplň s kousky uzeného lososa dokončí mistrovskou variaci chutí naprosto přesvědčivě. Už jste někdy někoho naprosto omráčili "obyčejnou" palačinkou? Tak dneska se vám to určitě povede. Omrkněte recept.


 

Fotografie v úvodu: Lee Jordan

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.