Smoothie nebo džus? Co je zdravější?

co je lepší, smoothie, nebo juice?Kategorie: Články a zajímavosti

Z čerstvého ovoce a zeleniny můžeme vylisovat džus, nebo v mixéru připravit smoothie. Co je pro tělo prospěšnější a kdy dát eventuálně čemu přednost? Ani nadšenci do zdravé výživy v tom někdy nemají úplně jasno.

Pojďme si říci určitá pro a proti obou nápojů.

 

V obou případech se jedná o nápoj připravený z čerstvých surovin, o kterém v zásadě nikdo nepochybuje, že je zdravý a prospěšný. Přesto, pokud si nevyjasníme některé detaily, můžeme se konzumací džusů nebo smoothies dokonce dopustit dietních chyb, které zkomplikují úbytky na váze, nebo dokonce povedou k nabírání dalších kilogramů. Proto je důležité u smoothies i u čerstvých šťáv vědět, k čemu jsou prospěšné a kdy si je naopak odpustit.

Výhody smoothies

Obecně vzato se smoothies vyrábějí z celého ovoce a zeleniny, což znamená, že v sobě mají veškeré živiny z původních surovin víceméně neporušené. Další výhodou smoothies je, že do stolního mixéru můžeme k ovoci a zelenině přidat libovolné další potraviny, třeba na proteiny bohatý joburt, syrovátku, nebo třeba zdravé tuky obsažené v avokádu, chia semíncích, nebo v oříšcích. Tím seznam zdaleka nekončí, mezi různými semínky a mléčnými produkty najdeme řadu superpotravin, ze kterých vyrobíme skutečně výživný koktejl - plnohodnotnou náhradu jídla, nebo první regenerační dávku živin po náročném cvičení.


stolní mixér Blendtec

Náš tip: Stolní mixér Blendtec PS PRO 800

Když se do něčeho pustí Zdeněk Pohlreich, udělá to pořádně. Když se do ovoce a zeleniny pustí Blendtec PRO 800, který Zdeněk Pohlreich doporučuje ve své Pohlreich Selection, dopadne to famózně.

Pro všechny, kteří věří ve vysoký výkon a nekompromisní kvalitu.


Nevýhody smoothies

Konzumací smoothies můžeme na jedno posezení dostat do těla mnohem více kalorií, než bychom chtěli. I když to vypadá skvěle - jíme přece samé zdravé věci - i v rostlinné stravě je tuk nebo cukr. Tím, že je jednodušší vypít tři sklenice smoothie, než sníst dvě kila ovoce, může člověk ve snaze pročistit organismus začít spíš nabírat na váze.

Smoothie by mělo sloužit jako náhrada plnohodnotného jídla, ale řada lidí ho pije k běžnému jídlu jako tekutiny. Tím nevědomky navyšují kalorický příjem, protože vlastně místo jednoho jídla sní jídla dvě.

Výhody vymačkaných šťáv - džusů

Spoustě lidí zařazení dostatku ovoce a zeleniny do stravy problémy nedělá. Pak jsou tu ale také takoví, kteří rostlinnou stravu neradi, nebo ve velkém spěchu jí, co je napadne. Pro tyto dvě skupiny lidí je vymačkaná šťáva (z odšťavňovače) tím nejjednodušším řešením, jak napravit nejzávažnější nedostatky v živinách a vitamínech. Díky tomu, že se do malé skleničky vejde šťáva z několika kusů ovoce nebo zeleniny, i vrcholoví sportovci se svým nabitým programem mohou doplňovat vitamíny velmi efektivně.


odšťavňovač Artisan 5KVJ0332

Náš tip: Odšťavňovač KitchenAid Artisan 5KVJ0332

Brilantní americký odstředivý odšťavňovač s volitelnými otáčkami a velice snadným mytím. Extra široký vstupní otvor znamená méně krájení, nádoba na dužinu o velikosti 1,2 litru vystačí na džus pro celou rodinu. Vyrobeno v USA, v kvalitě, která vás potěší.

 


Nevýhody džusů

Správné odšťavňování sice shromáždí všechny vitamíny, ale odstraní dužinu, ve které zůstanou další tělu potřebné látky. A nejen to. Pokud odšťavňujete ovoce nebo zeleninu s vysokým obsahem cukru (jako je mrkev), můžete zažít prudký nástup cukrů v krvi, který umocní hlad. Zejména pokud šťávu pijete na lačno.

Shrnutí:

Smoothie, které si doma vyrobíte ve stolním mixéru, je jídlem, nikoliv nápojem. Tak by se na něj člověk měl dívat, pokud nechce v jedné dávce přešvihnout kalorický příjem. Naopak se nabízí k ovoci a zelenině přidat ořechy, syrovátku nebo semínka a získat jedno plnohodnotné jídlo denně.

Džusy jsou koncentrátem vitamínů, ale často také cukrů. Jedná se o nápoj, který by neměl nahrazovat jídlo, to potom způsobuje výrazné kolísání cukru v krvi s nepříjemnými následky. Pití džusů je vhodným doplňkem k jinak nevyvážené stravě.

Další informace: http://www.health.com/nutrition/juice-vs-smoothie
Fotografie v úvodu: Derrick Brutel (CC BY)

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.