Proč vakuovat potraviny?

vakuování potravinSkoro 60 % potravin celosvětově vyhazují domácnosti. Z toho zhruba 60 % tvoří jídlo zkažené během skladování, což je celkem pochopitelné. Nečekáme, že tento trend zvrátíte u sebe doma, ale berte to takto - když kvůli vlastnímu zdraví a také kvůli pohodlí omezíte zkázu potravin jednoduchým fíglem, zároveň uděláte něco málo i pro celý svět.

 

Proč se potraviny kazí?

To by bylo na dlouhé povídání a tak to zkrátíme. Existují biologické procesy, které přirozeně běží v živých čerstvých potravinách a které ani nevyžadují bakterie nebo plísně zvenčí, pak takové, které způsobují právě nechtění mikroskopičtí návštěvníci a závěrem procesy čistě fyzikální, které souvisí čistě s atmosférickými vlivy. K eliminaci všech tří odedávna uzavíráme potraviny do nádob a obalů a držíme je v chladu. Přesto je jasné, že ani v lednici a pod miskou nevydrží potraviny věčně, pouze déle.

Chlazení potravin je základ, ale

Enzymy přirozeně obsažené v čerstvých potravinách a mikroorganismy, které se chystají si na potravinách také pochutnat, nemají rády nízké teploty. Rozkladné procesy v ochlazených potravinách běží doslova slimáčím tempem, což je důvod, proč jídlo v lednici skutečně vydrží déle, ale nakonec se stejně pokazí. Bez kvalitní lednice se tedy neobejdeme, ale můžeme celou věc ještě vylepšit.

Kouzlo vakuování potravin

Během vzduchotěsného uzavření, ať už v sáčku nebo v dóze, zastavíme přístup polétavých mikroskopických záškodníků (a nemyslete si, i v lednici jich máte poměrně dost) a také působení suchého nebo naopak vlhkého vzduchu. Chlazené a zároveň vakuované potraviny dosahují v rámci možností nejlepší životnosti.

Koupit si průmyslovou vakuovačku potravin?

Pracuje svižně a efektivně, zabalí desítky porcí a ještě je opatří štítky. Do restaurace skvělé, ale na doma zbytečné.

To, co potřebujete mít doma v kuchyni, by mělo být malé, skladné, snadné na obsluhu a mělo by umět pracovat s porcemi pro 1 - 4 lidi. Rychle vakuovat porce zeleniny, syrové maso, nebo třeba i celé jídlo připravené na ohřátí. A to všechno ideálně bez použití jednorázových fólií, které je potřeba opakovaně nakoupovat a přece jen tvoří jen obtížně recyklovatelný odpad.

Prohlédněte si náš kompletní sortiment vakuování potravin - pumpy, sáčky, skleněné a plastové dózy, uzávěry na víno.


vakuování potravin zwilling Fresh & SaveNáš tip: Základní sada pro vakuování potravin Zwilling Fresh & Save s plastovými nádobami

Sada obsahuje dobíjecí vakuovou pumpu, dvě vakuové dózy a čtyři opakovatelně použitelné vakuové sáčky. Výrobce umožňuje sadu libovolně rozšiřovat nákupem jednotlivých nádob nebo sáčků. Pro delší životnost potravin, menší odpad v domácnosti, méně cest do supermarketu a nakonec i pro ochranu přírody.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.