Příprava kávy French Press

jak připravit french pressFrench press je prakticky nejjednodušším způsobem, jak uvařit kávu, kromě klasické přípravy "turka". Jakkoliv jednoduchý je postup, v pár okamžicích si chuť kávy můžeme pokazit.

Jak tedy french press připravit, aby chutnal co nejlépe? Návod na přípravu zahrnuje komentář k hrubosti mletí, teplotě vody a načasování jednotlivých částí přípravy. Tak ať vám chutná!

 

Tak především: neexistuje žádná správná a špatná příprava kávy. Platí jen to, že každou metodou dostanete z kávy trochu jinou chuť a ta může mít své fanoušky a odpůrce. Pravdou je, že každá z metod má svůj ustálený postup, jak dosáhnout očekávaného výsledku. French press si tak můžete dělat naprosto po svém, tak jak jste zvyklí. Tento článek berte jako návrh, jak s french pressem pracuje profesionální barista.

French press je metodou přípravy kávy přelitím horkou vodou, tedy podobně, jako se dělá klasický "turek" nebo překapávaná káva. Dává z namleté kávy vyniknout poněkud jiným chuťovým odstínům, než propařená káva, která operuje s vyšším tlakem i teplotou vody (páry). Proti "turecké" kávě dává větší možnost kontroly nad chutí a aroma, proti překapávané kávě french press nevyžaduje problematické papírové filtry, u kterých existuje riziko nežádoucího papírového aroma. Shrnuto a podtrženo - french press je nejjednodušší metodou přípravy čisté kávy bez sedliny v místech a okamžicích, kdy není možné využít složitějších a náročnějších metod.

Návod na přípravu french pressu od profesionálního baristy z New Yorku. V pár detailech je návod možná přehnaně puntičkářský, ale zato vyhoví lidem, kteří si rádi pohrají s přípravou a chtějí opravdu ten nejlepší výsledek. Zdroj: HowcastFoodDrink

Přes to, že je hlavní výhodou french pressu především jednoduchost přípravy, stojí za to se podívat na správný postup k dosažení co nejlepší chuti.

Jak vybrat kávu a pár postřehů

  • Nejlepšího výsledku dosáhnete s kávou upraženou maximálně 12 dní před spotřebou a namletou chvíli před přípravou nápoje. To jsou samozřejmě podmínky, o kterých si můžeme nechat většinou jen zdát, takže přistoupíme k určitým kompromisům.
  • Dobrou volbou je nákup kávy na váhu v nějakém místním obchůdku, kde je možné si kávu i nechat namlet na potřebnou hrubost (o hrubosti kávy pro french press později). V tomto případě, i v případě, kdy si mletou kávu koupíte v supermarketu v sáčku, je důležité, abyste si nekupovali více, než vypijete za cca dva týdny. Káva ztrácí aroma.
  • Nepřesypávejte kávu do skleničky ani ji nedávejte do lednice. Změny teplot při častém vytahování z ledničky jsou pro aroma velmi škodlivé a přímo k tomu určený sáček z prodejny je pro uchování kávy lepší, než jakákoliv náhradní nádobka. Je možné svinutý sáček zavřít ve skleničce nebo plechové dóze, ale pozor, ať vám pak nevoní po sterilovaných okurkách.
  • Při mletí kávy pro french press máme dvě možnosti - jemnou a středně hrubou. Jemnost namletí mnohdy může diktovat jemnost sítka ve french pressu, protože někteří výrobci používají sítka jemnější, jiní s většími oky. Jemně namletá káva umožňuje rychlejší a intenzivnější extrakci, ale pro někoho může být výsledná chuť příliš hořká. Hrubější namletí vyžaduje více času a některé značky kupované kávy jsou již namleté na hrubo. V návodu uvedeme časové intervaly pro jemnou a v závorce pro  hrubě namletou kávu.

Samotná příprava kávy french press

Pro přípravu kávy pomocí french pressu potřebujeme kromě kávy samotné právě konvičku na french press, lžičku, šálek, horkou vodu a hodinky. Nic jiného.

  1. Konvici na french press zkontrolujte, aby byla čistá (hlavně sítko) a suchá. Znalci ji předem ohřejí horkou vodou na vyšší teplotu, ale ani v tomto případě nezapomínejte, že musí být suchá před nasypáním kávy.
  2. Optimální porce je 8 gramů kávy na 150 ml vody. Podle chuti po několikátém vyzkoušení si sami najdete svoje dávkování. Kdo chce, může si to na poprvé zvážit.
  3. Kávu nasypte do připraveného french pressu a zalejte vodou o teplotě cca 95 °C. Ohřevu vody na teplotu pod bodem varu lze dosáhnout řadou způsobů. Můžete vypnout rychlovarnou konvici před zavřením, použít konvici s nastavitelnou teplotou, konvici na indukci sejmout ze sporáku dříve, nebo prostě půl minuty počkat, až uvařená voda vychladne.
  4. Kávu ve french pressu zalévejte pomalu, klidně i 10 sekund tenkým proudem. Účelem je namočit ji všechnu tak, aby suchá nezůstala uzavřená v bublinách na hladině. Můžeme si pomoci jemným promícháním lžičkou. Nechte odstát 50 sekund (2 minuty pro hrubé mletí) v konvici zavřené víčkem, nestlačujte sítko.
  5. Po prvních 50 sekundách (2 mintutách) jemně promíchejte lžičkou tak, aby káva zachycená v pěně klesla všechna na dno. Zavřete french press, nestlačujte sítko a čekejte dalších 90 sekund (2 minuty pro hrubé mletí).
  6. Po uplynutí času stlačte kávu sítkem, ale pomalu. Dbejte na to, aby celou dobu sítko přiléhalo k obvodu konvice. Pokud necítíte žádný odpor, je možné, že je káva namletá příliš na hrubo. Pokud cítíte velký odpor při stlačování, může být káva příliš jemná.
  7. Po stlačení ihned servírujte kávu do šálků. Nápoj by neměl být po určeném čase ve styku se sedlinou, protože jinak přijme další chuti a aroma, které nechceme.

Naše doporučení:

 

french press konviceKonvice na french press

Teď, když víte, jak z namleté kávy dostate pomocí french pressu to nejlepší, možná sháníte, kde french press koupit. Podívejte se do naší nabídky, vybrali jsme pro vás pár opravdu pěkných kousků. Podívejte se do oddělení.

 

mlýnek na kávuMlýnky na kávu

Patnáct stupňů mletí, precizně vyrobené nerezové mlecí kameny, které se snadno čistí, tělo z litého hliníku, které tlumí hluk i vibrace. Takové jsou mlýnky na kávu legendární americké značky KitchenAid. Podívejte se do oddělení.

 

konvice na indukciKonvice na indukci

V oblasti ohřevu vody probíhá malá revoluce. Návrat k pískající konvici na vaření vody, která je díky indukčním deskám nyní ještě efektivnější, než moderní rychlovarky, probíhá i díky značkám, které prodáváme. Podívejte se do oddělení.

 

rychlovarná konviceRychlovarná konvice s nastavitelnou teplotou

Některé moderní rychlovarné konvice umožňují nastavení teploty vypnutí předem. Toho využijeme při přípravě kávy ve french pressu (nepotřebujeme 100 °C), ale také u ovocných nebo zelených čajů. Nastavitelné jsou v naší nabídce konvice značky KitchenAid. Podívejte se do oddělení.

fotografie v úvodu: pikrepo.com
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.