Pomalý, nebo odstředivý odšťavňovač?

srovnání pomalých a odstředivých odšťavňovačůMagazínČlánky a zajímavosti

S rozmáhající se oblibou domácí výroby ovocných nebo zeleninových šťáv se člověk dřív nebo později ocitne před zásadní otázkou: Koupit si pomalý (šnekový) odšťavňovač, nebo rychlý odstředivý? Je nadmíru znepokojující číst v této otázce kvanta nepodložených a zavádějících hodnocení od různých bloggerů a pseudoodborníků, tím hůř, že část z nich jsou dokonce výživoví poradci.

 

Dnes si povíme, jaké jsou opravdové rozdíly v obou technologiích, a to na základě “tvrdých dat”.

Video z kanálu Sage Appliances

Velmi často narazíte na názor, že rychle rotující struhadlo odstředivého mixéru není k ovoci a zelenině šetrné, že doslova ničí a zabíjí veškeré vitamíny a minerály. Všichni blogeři a vlogeři toto hodnocení opakují a někdy se pod něj dokonce podepíše i odborný výživový poradce. Objektivní zdroje pro takto kategorické soudy ale naprosto chybí a tak byl nejvyšší čas to prostě vyzkoušet a výsledky vědecky porovnat. Argumenty a vědecké zdroje nabízí server Juicing Science.

Určitě není velkým překvapením, že závěry po opravdu důkladném zkoumání jsou tak trochu jiné, než by člověk čekal. Ve výsledku, tedy chuti a struktuře džusu, a obsahu vitamínů, je větší rozdíl mezi špičkovým odstředivým odšťavňovačem a low-endovým odstředivým odšťavňovačem, než když byly podrobeny testu nejlepší odstředivé s nejlepšími pomalými odšťavňovači. Jak je to možné?

Pomalý odšťavňovač šetrnější?

Různí “odborníci” tvrdí, že vysoká rychlost je za větším poškozením rostlinných buněk a za vyšší mírou oxidace, navíc že se rostlinný materiál v odstředivém odšťavňovači zahřívá. To zní tak pravděpodobně, že by bylo opravdu velkým překvapením, kdyby to bylo jinak, ale přesto je. V odstředivém odšťavňovači je každý kousek ovoce nebo zeleniny zpracován ve zlomku sekundy, sice tvrdě, ale rychle. V pomalém sice šetrně, zato po dobu několika dlouhých vteřin.

Průběh testů Australian Government National Measurement Institute najdete na webu juicingscience.com. Pojďme si ale shrnout výsledky.

Výsledky testů

Na videu můžete sledovat porovnání výkonu dvou špičkových odšťavňovačů na rajčatech, řapíkatém celeru, jablku a špenátu. Poučné jsou určitě už samotné výsledky výtěžnosti, někdy dá ze stejné gramáže víc šťávy pomalý, někdy rychlý odšťavňovač.

Objem získaného džusu, zahřátí materiálu při drcení a poměr obsahu vitamínů a minerálů mezi džusem a čerstvým nezpracovaným ovocem a zeleninou se lišil jen velmi málo. V odstředivém odšťavňovači jsou sice čerstvé ovoce a zelenina drceny velkou silou a velmi rychle, zato velmi krátkou dobu, takže je ve výsledku poškození buněk a eventuální degradace živin naprosto srovnatelná s šetrnější, zato mnohem delší přípravou ve šnekovém odšťavňovači. V obou případech je ale výsledkem džus plný živin a vitamínů, nikoliv mrtvá voda, jak marketingově argumentují někteří výrobci v rámci konkurenčních válek.

Obě metody přípravy zachovají cca 80 % výživné hodnoty proti syrové zelenině nebo ovoci, ale tím všechny mýty nekončí. Také se tvrdí, že džus z odstředivého odšťavňovače obsahuje víc vzduchu a kvůli tomu v něm degradace živin pokračuje rychleji.

Jak je tomu s mrtvými vitamíny a zničenými živinami?

Toto tvrzení bylo opět podrobeno výzkumu na srovnatelných vzorcích a opět se zjistilo, že neexistují markantní rozdíly.

Pokud skutečně srovnáte dva špičkové výrobky mezi pomalými a odstředivými odšťavňovači, dostanete velmi podobné výsledky. Téměř stejný objem šťávy, téměř stejný obsah živin, stejnou teplotu, stejný obsah vzduchu a živiny budou vlivem následné oxidace degradovat stejně rychle.

Zásadním rozdílem je pouze to, že odstředivý odšťavňovač je mnohem rychlejší a snadno se čistí, zatímco šnekový odšťavňovač je nesrovnatelně tišší. To je všechno.

Pokud se rozhodnete pro jakýkoliv typ odšťavňovačů, nabízíme:

 

 

odstředivý odšťavňovač KitchenAid Artisan 5KVJ0333Odstředivý odšťavňovač KitchenAid Artisan 5KVJ0333

Vysokorychlostní odšťavňovač s litrovou nádobkou, velmi širokým plnícím otvorem (není potřeba moc krájet) a velmi účinnou odstředivkou, která ovocné zbytky zanechá téměř vysušené od šťávy. Dvě základní nastavení pro měkkou nebo pro tvrdou dužinu pomáhají minimalizovat množství odpadu.

 

Nízkootáčkový odšťavňovač KitchenAid Artisan 5KVJ0111Nízkootáčkový odšťavňovač KitchenAid Artisan 5KVJ0111

Velmi precizní pomalý (šnekový) odšťavňovač s širokým plnícím otvorem a třemi výměnnými sítky, které ovlivňují pevný podíl výsledné šťávy. Velmi malá produkce pěny pomáhá delší trvanlivosti vitamínů a živin ve vymačkané šťávě.

 

 

odšťavňovače Catler JEOdšťavňovače Catler JE

Poctivý nerezový pracant s velmi silným motorem, pěti rychlostními stupni, bezpečnostními pojistkami a takovými vychytávkami, jako je třeba oddělovač pěny od vymačkané šťávy. 84 mm široký plnící otvor pojme celé jablko najednou.

 

Odšťavňovač Vita Juicer NovisOdšťavňovače Vita Juicer Novis

Odstředivý odšťavňovač se čtyřmi funkcemi, kdy je díky odlišným výměnným prvkům výsledkem naprosto odlišný nápoj. Odšťavňování, lisování, Smoothie a Vitatec. Velmi jednoduché čištění.

 

 

odšťavňovač KorkmazNerezový odšťavňovač Korkmaz

Jednodušší odšťavňovač z cenově dostupné kategorie, stále dost dobrý na pravidelnou dávku čerstvé šťávy. Dva rychlostní režimy, bezpečnostní prvky a jednoduché ovládání.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.