Pákový tlakový hrnec Barazzoni - návod k použití

logo BarazzoniMagazín Homeware > Návody a manuály

Tlakový hrnec od firmy Barazzoni je výkonným pomocníkem a v souladu s moderními trendy je zcela bezpečný. Přesto je pro jeho dlouhou životnost a jednoduchou údržbu potřeba znát určité zásady.

Bezpečnostní instrukce - při používání tlakového hrnce dodržujte následující bezpečnostní pravidla:

  • Pozorně si přečtete kompletní návod na použití, zvláštní pozornost věnujte především (de) montáži a čištění bezpečnostních pojistek
  • Nedotýkejte se horké nádoby holýma rukama. Tlakový hrnec nepoužívejte v troubě.
  • Nepouštějte malé děti do blízkosti tlakového hrnce v průběhu vaření.
  • Tlakový hrnec s obsahem vařící kapaliny přemisťujte s maximální opatrností.
  • Tlakový hrnec pracuje pod tlakem. Nevhodné použití může způsobit popáleniny. Před použitím se přesvědčte, že je hrnec řádně uzavřen.
  • Před každým použitím hrnce zkontrolujte, zda nejsou ucpány pojistky a ventily.
  • Používejte výhradně náhradní díly Barazzoni a opotřebené pravidelně vyměňujte.
  • Tlakový hrnec otvírejte až po klesnutí vnitřního tlaku a lehkém vychladnutí. Před otevřením jím lehce zamíchente, zamezíte vystříknutí jídla po otevření.
  • Pozor na úplné odpaření tekutiny v hrnci při vaření. Hrnec nepoužívejte na smažení na oleji pod tlakem.
  • Tlakový hrnec nepoužívejte k jiným účelům, než pro které byl vyroben. Tento hrnec je určen výhradně pro použití v domácnosti. Výrobce neodpovídá za škody vzniklé nevhodným nebo chybným použitím.
  • Nevařte potraviny typu krupice, ovesné mouky, oviloviny, sušený hrách, těstoviny, ovocné kaše z jablek. Hrozí vytvoření pěny a ucpání bezpečnostní pojistky.
  • Nevařte potraviny zabalené do plátna, papíru a podobných.
  • Tlakové hrnce nepřeplňujte - viz značka uvnitř.
  • V případně nefunkčnosti tlakového hrnce se poraďte se svým prodejcem.
  • V případě zjištění vady výrobku je třeba uplatnit rekolamaci bez zbytečného odkladu po tomto zjištění, aby se předešlo vzniku větší škody.

Použití: plyn, elektřina, sklokeramika, indukce.

Složení tlakového hrnce:

  1. Tělo, poklice a příčník - nerez 18/10 (AISI 304)
  2. Trojité dno ve složení nerez 18/10 (AISI 304), vnitřní hliníkový disk, magnetická ocel AISI 430
  3. Provozní ventil
  4. Provozní ventil
  5. Bezpečnostní ventil
  6. Těsnění
  7. Bezpečnostní pojistka
  8. Otvírací páka
  9. Směrové drážky k uchycení příčníku poklice
  10. Množstevní ryska
  11. Držadla

Náhradní díly:

  1. Provozní ventil (pro model BONITA 1 tlak - 0,7 barů) Ventil začíná pracovat při dosažení tlaku 0,55 barů (cca 110 °C) - jeho horní část se zvedne a vypouští vnitřní páru. Po ukončení vaření nechte zlehka téct studenou vodu na víko, dokud nedojde ke snížení vnitřního tlaku (dokud ventil neklesne). V žádném případně neponořujte hrnec do vody celý.
  2. Bezpečnostní pojistka - svým vysunutím ukazuje, že v nádobě už je vnitřní tlak a zabraňuje tak otevření nádoby pod tlakem.
  3. Bezpečnostní ventil  - je aktivován v případně nefunkčnosti provozního ventilu. Pokud dojde k nadměrnému tlaku, bezpečnostní ventil je vytlačen nahoru pod příčník, pod který tak uniká pára tak, aby nepřišla do kontaktu s kuchařem.
  4. Těsnění - zabraňuje úniku páry kolem poklice.

Výrobce doporučuje výměnu těsnění, bezpečnostního a provozního ventilu každých 18 - 20 měsíců, a to i v případě, že hrnec není používán.

Otevření:

Nadzvedněte páku na poklici. Otočte oválným víkem o čtvrt otáčky, jednu část skloňte do nádoby a druhou stranu vytáhněte ven.

Zavření:

Vložte poklici dovnitř opačným pohybem k otevření, otočte o čtvrt otáčky a příčník umístěte do směrových drážek k uchycení příčníku poklice. Páku uzavřete do zcela horizontální polohy. Ujistěte se, že víko pevně drží na okrajích hrnce.

Skladování:

Pokud hrnec nepoužíváte, nenechávejte jej uzavřený.

Použití:

  1. Před prvním použitím řádně umyjte kovové části hrnce a poklice horkou vodou se saponátem.
  2. Na čištění nepoužívetjte kyseliny a abrasivní čistící prostředky. Lze mýt v myčce na nádobí.
  3. Před každým použitím zkonstrolujte čistotu provozního ventilu, řádné uzavření víka (konce příčníku musí být usazeny v směrových drážkách), bezpernostní ventil je řádně nasazen (pozor na otočení hlavou dolů, pak je nefunkční)
  4. Dbejte na dostatek tekutin v hrnci, hrnec nepřeplňujte přes množstevní rysku
  5. Umístěte tlakový hrnec na vařič - operačním ventilem na straně odvrácené od kuchaře.
  6. Tlakový hrnec nepřehřívejte, používejre nižší a střední třploty. Jakmile začně ucházet pára, snižte teplotu na minimum. Od této chvíle začínají platit teploty v přiložených receptech.
  7. Slabý únik páry z provozního ventilu při vaření je známkou, že proces vaření je v pořádku.
  8. Po ukončení vaření sundejte hrnec s zvařiče. Nechte zlehka téct studenou vodu na víko, dokud nedojde ke snížení vnitřního tlaku (dokud ventil neklesne). V žádném případě neponořujte hrnec do vody celý.
  9. Po vychladnutí hrnce a snížení vnitřního tlaku můžete víko otevřít.

Přépadné možné problémy:

  1. Pára uchází u okraje víčka, nebo
  2. Pára neuchází ani po několika minutách vaření, nebo
  3. Bezpečnostní ventil se aktivuje

Řešení: okamžitě přestaňte vařit. Sundejte hrnec z vařiče a ochlaďte pod tekoucí vodou. Zkontrolujte, zda poklice, těsnění a ventily jsou správně nasazeny a čisté, případně očistěte nebo vyměňte.

V případě nejasností nebo pochyb se neváhejte obrátit na svého prodejce.

Údržba:

  1. Těsnění - po použití sundejte z víka, umyjte a potřete jedlým olejem. Vraťte těsnění zpět na víko.
  2. Provozní ventil - po každém použití řádně očistěte.

Prohlášení o shodě

Prohlašujeme, že Barazzoni tlakové hrnce jsou určeny, vyráběny a testovány v souladu s nařízením 97/23/CEE a produktovým nařízením UNI EN 12778.

Záruka: 24 měsíců

Výrobce: Barazzoni (Itálie)

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.