Oboustranný litinový rošt Broil King

proč má litinový rošt dvě stranyMagazín > Články a zajímavosti

U plynových grilů Broil King se v popiskách dočtete, že nabízejí oboustranné litinové grilovací rošty. Proč tomu tak je, jak se obě strany roštu liší a jestli se vůbec vyplatí rošt na různé druhy potravin otáčet, si povíme v následujícím článku.

 

Je celkem přirozené, že spolu přední výrobci plynových grilů soutěží v inovativních detailech. Dnes se podíváme na tvar mřížky litinových roštů Broil King, který z jedné strany nabízí ostrou hranu a z druhé strany žlábek.

Proč si vlastně pořizovat gril s litinovou grilovací mřížkou?

Plynové grily na určité úrovni (napodobeniny od třetiřadých značek teď nepočítáme), nabízejí standardně dva druhy grilovacích mřížek - litinovou a nerezovou. Ptát se která je lepší, je asi tak stejné, jako chtít vědět, jestli jsou osobní auta lepší s benzínovým nebo s naftovým motorem. Je to otázka osobních preferencí a proto jsou na trhu obě varianty.

Litinová mřížka lépe pracuje s teplem, dokáže lépe akumulovat a díky fyzikální veličině zvané emisivita také intenzivněji naakumulované teplo vyzařuje. Díky akumulaci se tolik neprojevují teplotní výkyvy z otvírání a zavírání horního krytu grilu.


Náš tip: Plynový gril Regal S 590 Pro

Pět samostatně nastavitelných hořáků a celé tělo grilu vyrobené z nerezové oceli představují vysoký komfort pro každého, kdo přemýšlí spíš o získané hodnotě, než o ušeřtené tisícovce. Regal S 590 Pro je tak pohodlný, jako byste stáli doma v kuchyni. Najdete tu i přídavný hořák v boční poličce.


Nerezová mřížka je v klíčových parametrech o něco horší, ale nevyžaduje téměř žádnou údržbu a péči. Pro občasné uživatele grilu je tak o hodně pohodlnější na používání.


Náš tip: Plynový gril Royal 320

Pokud jste zatoužili po pohodlí grilování na plynu, ale nechystáte se servírovat najednou dvaceti lidem, můžete i s rozumně nízkým rozpočtem pořídit gril vysoké kvality. Důležité části grilu jsou vyrobené ze stejně kvalitních dílů, jako vyšší řady, pouze poličky a skříňka jsou místo nerezu lakované.


Na co jsou na litinové grilovací mřížce hřbety a žlábky?

Grilované maso a zeleninu charakterizují zkaramelizované lehce připálené proužky. Dávají grilovaným pokrmům typické aroma a chuť a jsou za výsledek zodpovědné víc, než často probíraný dým z uhlí. Je přirozené, že správně navržená grilovací mřížka vyrobí na kousku masa také hezčí kresbu hnědých proužků.

A tady se dostáváme k jádru věci. Pokud grilovací mřížku otočíte hřbety nahoru, dostanete výraznější kresbu proužků dál od sebe. Větší část masa se bude grilovat sálavým žárem a cirkulujícím horkým vzduchem a ze všech možností bude toto nastavení nejvíc vyhovovat grilování naprudko, kde toužíme po pěkně uzavřené kůrce a měkčím vnitřku masa.

litinová grilovací mřížka 01

Litinová grilovací mřížka otočená hřbety nahoru nabízí vytvoření výrazné kresby připálených proužků dál od sebe a větší přístup horkého vzduchu k masu nebo zelenině. Hodí se pro prudší grilování a vyšší teploty.

Grilovací mřížka otočená žlábky nahoru nabízí vedle toho celistvější plochu a vytvoření většího počtu méně intenzivních proužků. Žlábky přirozeným způsobem sbírají stékající šťávy z masa a odpařují je v bezprostřední blízkosti pokrmů, ale stále tak, aby se třeba maso nekoupalo ve vlastním výpeku - pak by to nebylo správné grilování. Grilovací mřížka otočená žlábky nahoru vyhovuje pomalejšímu a dlouhodobějšímu grilování na nižší teplotě, ale v zásadě ji využijete pokaždé, když chcete kontaktní způsob pečení upřednostnit nad sálavým.

litinová grilovací mřížka 02

Litinová mřížka otočená žlábky nahoru nabízí větší kontaktní plochu a sbírá vypečenou šťávu, kterou přeměňuje na voňavý bílý dým. Vhodnější pro pomalejší způsoby pečení masa.

Při manipulaci s mřížkou dávejte pozor, ať se nespálíte. Pokud ji chcete otočit v průběhu grilování, použijte k tomu určené nástroje.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.