Magazín Homeware > Návody a manuály
Stali jste se hrdými majiteli překrásného nerezového nádobí Zwilling J. A. Henckels. Gratulujeme. Dovolte nám dodat několik důležitých věcí k jeho použití a údržbě, aby vám sloužilo k naprosté spokojenosti co nejdelší dobu.
Nerezové nádobí Zwilling J. A. Henckels je vyrobeno z jakostní a nezávadné oceli a jako takové nabízí velice dlouhou životnost při zachování výborných užitných vlastností. V následujícím návodu si kromě bezpečnostních pokynů řekneme také, jak zachovat co nejdéle jeho původní, zánovní vzhled.
Před prvním použitím
- Před prvním použitím umyjte nové nádobí horkou vodou, malým množstvím prostředku na mytí nádobí a houbičkou, hadříkem, nebo kartáčem s hladkým povrchem.
- Vysušením nádobí zabráníte výskytu skvrn od vody.
Pokyny pro indukční plotnu:
- V případě vaření na indukční desce může dojít ke vzkypění obsahu mnohem rychleji, než na plynu nebo kontaktní elektrické plotně. Dbejte zvýšené opatrnosti a nenechávejte hrnec ohřívat na vysoký výkon bez dozoru.
- Nepoužívejte funkci "boost", ta vytváří ve dnu hrnce extrémní napětí, které může způsobit jeho trvalé poškození.
- Při vyšších teplotách se může objevit hučivý až rámusivý zvuk. Nejedná se o vadu na nádobí, ani na varné desce.
- Plotýnka nemusí reagovat, pokud její průměr neodpovídá průměru dna pánve.
Pokyny pro plynový sporák:
- Při vaření na plynovém sporáku se ujistěte, že plynový plamen nedosahuje mimo dno nádobí.
- Při vaření na plynu se mohou ve větří míře zahřívat madla nádobí. Používejte chňapku.
Pokyny pro bezpečnost a pro delší životnost nádobí:
- Vzniku skvrn od vody a připalování oleje nejlépe zabráníte, když budete používat zcela osušené nádobí.
- Přidávání soli do studené vody může mít za následek skvrnité vyblednutí, které ale neovlivňuje funkčnost nádobí.
- Nikdy nenechávejte nádobí na aktivním ohřevu prázdné a braňte přetečení obsahu.
- Přehřátí může způsobit nežádoucí změnu barvy nádobí. Extrémní přehřátí (nad 400 °C) může nevratně poškodit dno.
- Pro zabránění přetečení ve varu plňte hrnce pouze na 70 - 80 %
- Pokud není uvedeno jinak, nádobí s plastovými madly lze v troubě použít do teploty 100 °C
- Skleněné poklice jsou pro použití v troubě nevhodné.
- Dbejte na to, aby se horké nádobí nacházelo mimo dosah dětí.
- Ujistěte se, že madla a rukojeti nádobí nepřesahují přes okraj sporáku a nemůže tak dojít k náhodnému převržení.
- Nerezové nádobí nepatří do mikrovlnné trouby. Může dojít k poškození trouby i nádobí.
- Používejte kvalitní oleje s bodem zakouření nad 200 °C
- Nepoužívejte oleje ve spreji, mohou nechat na povrchu nádobí barevné skvrny.
Jak s nádobím šetřit energii:
- Kdykoliv to půjde, používejte poklici. Vyberte vždy poklici správného průměru a přesvědčte se, že správně sedí na obvodu hrnce.
- Vždy se přesvědčte, že průměr indukční plotny nepřesahuje průměr dna nádoby.
- Díky perfektní tepelné vodivosti nádobí je možné brzy po zahřátí ztlumit zdroj tepla.
- Nižší teplota zdroje šetří energii a brání nežádoucímu přehřátí nádobí
Instrukce pro čištění a údržbu:
- Před mytím nechte nádobí Zwilling vždy dobře vychladnout. Zejména skleněné poklice se mohou teplotním šokem poškodit.
- Výrobky Zwilling je možné umývat v myčce, agresivní prostředí uvnitř ale po čase povede k barevným změnám povrchu. Ty nijak neovlivňují funkčnost nádobí. Pokud chcete co nejdéle udržet původní zánovní vzhled nádobí, myjte nádobí v ruce za použití šetrných prostředků a měkké houbičky.
- Agresivní čistící prostředky mohou způsobit barevné změny nádobí a zejména poškodit nepřilnavé vrstvy na některých typech nádobí Zwilling.
- Pro zabránění vzniku barevných změn nenechávejte v nádobí zaschnout potraviny. Pokud se něco přichytí, povařte v nádobí vodu, aby se nečistota uvolnila, a poté použijte šetrně hrubou stranu kuchyňské houbičky.
- Pro odstranění barevných skvrn a nánosů s vodním kamenem použijte speciální čističe urřené pro nerezovou ocel, citronovou šťávu nebo ocet.
- Kyselá jídla mohou (zejména během skladování) způsobit na nádobí nežádoucí barevné změny.
Životnost nepřilnavých povrchů:
- Nádobí s nepřilnavým povrchem si nekupujete na celý život. K postupné ztrátě nepřilnavosti dochází po delší době i při šetrném a ohleduplném používání.
- Životnost nepřilnavého povrchu výrazně zkrátíte, pokud budete přepalovat nebo připalovat pokrmy při přípravě.
- Používejte dřevěné a silikonové obracečky, vyhněte se kovovým a nebo dokonce krájení na nepřilnavém povrchu.
Informace k záruce:
Z naší záruky je vyloučeno poškození vlivem nesprávného používání (např. přepalování, změna barvy, poškrábání, pád nádobí, nesprávný způsob umývání). Poškození způsobené nepřetržitým používáním v profesionálních kuchyních a pouze vizuální známky opotřebení nejsou pádné důvody k reklamaci.