Návod na použití keramického nože

keramické nožeMagazínNávody a manuály

Keramické nože jsou skvělým pomocníkem, pokud počítáte i s několika jejich zvláštnostmi a slabinami. Za opatrnější používání se pak odvděčí trvalejším ostřím, snadnějším krájením a absencí slabého kovového pachu a chuti, které zanechávají nože ocelové. Přečtěte si, jak s keramickými noži pracovat.

 

ČTĚTE PŘED POUŽITÍM A USCHOVEJTE POKYNY

Děkujeme, že používáte keramický nůž HOMEWARE. Ujistěte se, že váš nůž je čistý dříve, než jej poprvé použijete.

Keramický nůž vám přinese mnoho let radosti, pokud budete důsledně dodržovat následující jednoduché kroky:

  • Uložte nůž vždy tak, aby nedošlo ke kontaktu s jinými předměty  
  • Použijte jej pouze na rovné řezy na dřevěném nebo plastovém prkénku  
  • Po použití nůž vždy opláchněte a otřete  
  • Umístěte ho zpátky do ochranného krytu nože nebo stojanu na nože 
  • Při použití se vyhýbejte sekání případně nekrájejte páčením a pohyby čepelí do stran, tím zvyšujete riziko zníčení vašeho nože  

Tímto jednoduchým postupem budete předcházet nehodám způsobených nožem položeným na kuchyňské lince, ve dřezu, nebo jinde,kde může dojít k poškození nože nebo poranění. Dále postupujte podle následujících pokynů pro péči a použití uvedených níže.

Péče a použí:

  • Ideální pro rovné a měkké kusy ovoce, zeleniny a vykostěné maso.  
  • Vždy používejte s dřevěným nebo plastovým prkénkem.
  • Ruční mytí, opláchněte a otřete
  • Skladujte nože s ochranným krytem nebo v držáku na nože.

Při použití nože byste se měli vyvarovat: 

  • Vyhněte se řezání potravin s tuhým povrchem, jako je tykev, dýně, ananas a slupky melounů, ořechy, kořeny, bloky sýrů a zmrazených potravin - může dojít k odštípnutí kousku čepele při nechtěném bočním pohybu.
  • Nikdy nepoužívejte nůž na řezbářství, sekání a vykosťování. Toto použití zahrnuje kroucení a ohýbání, které vyžadují větší pružnost materiálu než má keramika.
  • Zabraňte pádu na tvrdý povrch včetně dřezu.
  • Náraz jiných předmětů jako porcelánu nebo příborů může nože vážně poškodit.
  • Vyhněte se umývání v myčce na nádobí, mytí rukou je jediné doporučené.
  • Nikdy nedávejte čepel k otevřenému plameni (tlakově zpevněná keramika vede dobře teplo)
  • Nepoužívejte keramický nůž ke škrábání tvrdých povrchů.
  • Po krájení potravin na prkénku nikdy nepoužívejte ostří na jejich přesouvání na stranu (na seškrábnutí potravin z prkénka použijte tupou stranu nože).
  • Nepoužívejte keramický nůž k lisování česneku a jiným činnostem, kdy je potřeba tlačit silou na plochu nože.
  • Vyhněte se řezání na talíři, pekáči, v hrnci, na tvrdých površích, jako je mramor, sklo, ocel, nebo na keramických dlaždicích.
  • Použití síly na straně ostří

Skladování keramických nožů:

  • Skladujte nože s plastovým krytem na čepel nebo držáku na nože
  • Dávejte pozor při ukládání a vyjímání nože z držáku na nože, aby se zabránilo poškození ostří
  • Uskladněte tak, aby nůž nebyl v dosahu dětí

Praktické rady:

  • Vzhledem k jejich vyšší křehkosti se nehodí k sekání, řezání kostí či hluboko zmražených potravin. Ze stejných důvodů je nelze použít ani k páčení.
  • Vždy je potřeba při jejich používání být opatrnější, při pádu na zem hrozí odštípnutí špičky nebo zlomení, ale ve většině případů se noži nic nestane. Pokud se ulomí malá část špičky, není problém nůž dále používat. 
  • Při nesprávném používání nebo údržbě keramického nože můžete dojít k oštípaní ostří. Pokud budete krájet tvrdé předměty, jako jsou kosti nebo mražené výrobky nebo slupka ananasu, hrozí trvalé poškození ostří.
  • Nikdy nesmíte nožem něco páčit nebo tlačit na čepel (česnek), hrozí, že se čepel zlomí. Rovněž nekrájejte keramickým nožem okoralý nebo tvrdý chléb a pečivo.
  • Ovoce, zeleninu a maso případně jiné potraviny vždy krájet na dřevěném nebo plastovém prkénku.  
  • Keramickým nožem rozhodně nenarážejte do skla, porcelánu, příborů, nádobí a dalších tvrdých materiálů.
  • Zabraňte keramickému noži styku s otevřeným ohněm, protože keramika přenáší teplo a mohlo by dojít k poškození střenky nebo popálení.  
  • Nůž neostřete běžným brouskem, který je určen pro broušení nožů s ocelovou čepelí, ale speciální bruskou na keramické nože.
  • Pokud už budete brousit keramický nůž sami, dejte pozor ať je brousíte správně. Pokud jej nabrousíte špatně, můžete na noži vytvořit mikroskopické prasklinky ve struktuře ostří, které jsou k vidění pouze mikroskopem, ale oslabí pevnost ostří.
  • Keramické nože by se neměly dávat do myčky z důvodu možného mechanického poškození. Pokud už tak učiníte musíte nůž umístit do fixované polohy a ideálně obstarat čepel ochranným krytem a dbát na to, aby se při mytí nestřetl s jinými tvrdými předměty. Každopádně při krájení se potraviny, k noži nepřichytávají, proto je nejlepší pro nůž opláchnout pouze pod tekoucí vodou a utřít.
  • Pro skladování je pro keramické nože ideální plastový nebo dřevěný stojan, ty co máme my v nabídce jsou určeny přímo pro keramické nože.
  • Dbejte na to, aby nože nebyly v dosahu dětí.



   Pro společnost HOMEWARE s.r.o. vyrobeno v Číně. Výhradní distributor pro CZ/SK

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.