Magazín > Články a zajímavosti
Na trhu dnes najdete kuchyňské nože kované a vybrušované. Obě metody výroby mají svá specifika, jednoznačné výhody i určitá negativa. Mezi lidmi se zabydlel názor, že kuchyňské nože mohou být jen a pouze kované, který není až tak úplně opodstatněný.
Pojďme se podívat na výrobu, výhody a nedostatky obou typů nožů společně.
Kuchyňské nože kované a vybrušované od sebe na první pohled téměř nerozeznáte, pokud nejste odborník. Natož když pouze prohlížíte fotografie na internetu a detailní popisek ke zboží chybí. Navzdory tomu, že je kování čepelí náročnější a nože jsou tak dražší, neznamená to, že by byly vybrušované nože nekvalitní, nebo snad dokonce podfuk na zákazníky.
I když to zní neuvěřitelně, železo a ocel jsou obě krystalické látky. Na velikosti a uspořádání krystalů potom ve valné většině závisí výsledné mechanické vlastnosti ocelového výrobku a kování je hlavní metodou, kterou se od pradávna dělala ocel tvrdší a odolnější.
Pokud ale nechcete za standardní kuchyňský nůž zaplatit jako za horské kolo, není dnes prakticky možné, aby byl vyroben ručně. Metodou, kdy kováři stojí u výhně, žhaví železný ingot a buší do něj kladivem, se dnes vyrábí nože sběratelské, ale pro spotřební zboží bylo nutné zavést průmyslovou výrobu.
Starší používaný proces kování nožů v průmyslové výrobě. Ocelový odlitek je vykován bucharem ve formě, takže získá základní tvar se záštitou, trnem na připevnění střenky a prostorem pro klínovitě se zužující čepel.
Starší ze dvou dnes používaných metod kování nožů je velmi podobná uvedenému ručnímu postupu. Kus oceli o velikosti budoucího nástroje je vložen do bucharu, který z něj ve formě jednou ranou vyková tvar, který vzdáleně připomíná tvar nože. Ten je poté několika způsoby broušen a leštěn, až je v závěru osazen střenkou a jde do prodeje. Takto postaru se dodnes třeba vyrábí nože Zwilling J. A. Henckels TWIN Cuisine.
Novější výroba kovaných kuchyňských nožů, kdy je výsledný tvar nože vyříznut z pásoviny. Výroba těchto nožů je spolehlivější, rychlejší a přesnější, přičemž si ocel stále ponechává vlastnosti získané kováním.
Vstupním meteriálem pro druhou, modernější, rychlejší a přesnější výrobu kováním je ocelový pásek ze speciální nožířské oceli, na který se pouze přivaří záštita a poté se z něj vyřízne obrys nože. Ten je potom opět broušen do výsledného tvaru a osazen střenkou. Tato druhá metoda výroby kuchyňských nožů rovněž zahrnuje kování za horka, ale to se provádí ve fázi výroby ocelových pásků a materiál při tom ještě nezískává podobu nože.
Touto metodou se vyrábí například velmi oblíbené kuchyňské nože Zwilling J. A. Henckels Pro S.
Kování dělá nožířskou ocel tvrdší a méně pružnou. Výsledkem je, že se nůž lépe brousí a déle si udrží dobré ostří.
Proces kování navíc umožňuje výrobci vytvořit na noži kovovou záštitu, která je součáští čepele a trnu, což vedle ochrany prstů před sklouznutím na čepel také dává noži výbornou vyváženost. Díky tomu také na pohled poznáme kvalitnější, kované nože - mají záštitu, která je z jednoho kusu oceli společně s celou čepelí.
Nevýhod kované nože příliš nemají. Řekněme že vykosťovací a filetovací nože mohou být z kované oceli nedostatečně pružné a tak se víc vyplatí sáhnout po noži vyrobeném vybrušováním, ale to je asi tak všechno. Samozřejmě že hlavní nevýhodou kovaných kuchyňských nožů je jejich cena.
Mezi průmyslově kovanými noži najdete i designové lahůdky velmi vysoké kvality, které ozdobí kuchyni i velmi náročného zákazníka nebo sběratele.
Proces výroby vybrušovaných nožů je velmi jednoduchý a rychlý, proto jsou taky výrazně levnější. Nekonečný pás nožířské oceli jede výrobní linkou, kde z něj speciální buchar vyrazí poměrně přesný tvar čepele s trnem, podobně, jako když se z těsta vykrajuje vánoční cukroví. Na tento tvar je připevněna střenka a pak už se jen vybrousí ostří a zahladí tupá část nože.
Vybrušované kuchyňské nože nemají příliš dobrou reputaci - většina lidí je skálopevně přesvědčena, že nůž musí být kovaný, a kuchařské celebrity to také rády zmiňují. Jedna věc je ovšem bez diskuse - i vybroušený nůž má své výhody.
Předně je to samozřejmě cena, díky které můžete rychle vybavit kuchyni všemi potřebnými typy nožů i s trochu napjatějším rozpočtem. Vybrušovaná sada nožů je vyrobena z naprosto stejné kvalitní nožířské oceli a jediný rozdíl je, že nože nebyly kované. Kvůli tomu jsou pružnější a nepodrží tak dlouho dobré ostří.
Vybrušované nože také nemají záštitu, která by byla vyrobena z jednoho kusu oceli spolu s čepelí a trnem. Záštita je tak většinou součástí střenky a nepropůjčí noži vyvážení díky lepší distribuci hmotnosti.
V celé lidské historii platilo, že aby ocel dostala nožířské parametry, je potřeba ji vykovat. To bylo dané historicky nekvalitní metalurgií, kterou důkladné kování dokázalo ve výsledku nahradit. Dnes mohou být i levnější vybroušené nože dobrým nákupem, ale je jisté, že kvality kovaných nožů nedosáhnou.
Kuchyňské nože obou typů v naší nabídce:
Dlouhodobě hodnoceny jako jedny z nejlepších kuchyňských nožů v kategorii, která není exkluzivně určena pouze fajnšmekrům a sběratelům. Používají a podoručují je přední kuchařské celebrity a do domácnosti přinesou letitou spolehlivost, krásu a radost z vaření.
Americké kuchařsé nože vyrobené z dovozové německé nožířské oceli dávají nebývalou možnost pořídit si něco, co "soused ještě nemá". Vysoká kvalita kovaných čepelí je zaručena a design nožů i jejich stojanu vychází typově z designu legendárních kuchyňských robotů KitchenAid.
Nože BergHOFF nabízí kvalitu ve velmi dobrém poměru k pořizovacím nákladům. Většina zástupců této značky patří k vybrušovaným nožům a díky tomu je lze pořídit za velmi pěknou cenu. Pěkný a neokoukaný je i design nožů nebo stojanů, takže si na své přijdou oči vaše i vašich návštěv.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.