Kovaný nebo vybrušovaný nůž? Výhody a nevýhody

kuchyňské nože KitchenAidMagazínČlánky a zajímavosti

Na trhu dnes najdete kuchyňské nože kované a vybrušované. Obě metody výroby mají svá specifika, jednoznačné výhody i určitá negativa. Mezi lidmi se zabydlel názor, že kuchyňské nože mohou být jen a pouze kované, který není až tak úplně opodstatněný.

Pojďme se podívat na výrobu, výhody a nedostatky obou typů nožů společně.

 

Kuchyňské nože kované a vybrušované od sebe na první pohled téměř nerozeznáte, pokud nejste odborník. Natož když pouze prohlížíte fotografie na internetu a detailní popisek ke zboží chybí. Navzdory tomu, že je kování čepelí náročnější a nože jsou tak dražší, neznamená to, že by byly vybrušované nože nekvalitní, nebo snad dokonce podfuk na zákazníky.

Jak je to s kovanými noži: Dvě metody výroby

I když to zní neuvěřitelně, železo a ocel jsou obě krystalické látky. Na velikosti a uspořádání krystalů potom ve valné většině závisí výsledné mechanické vlastnosti ocelového výrobku a kování je hlavní metodou, kterou se od pradávna dělala ocel tvrdší a odolnější.

Pokud ale nechcete za standardní kuchyňský nůž zaplatit jako za horské kolo, není dnes prakticky možné, aby byl vyroben ručně. Metodou, kdy kováři stojí u výhně, žhaví železný ingot a buší do něj kladivem, se dnes vyrábí nože sběratelské, ale pro spotřební zboží bylo nutné zavést průmyslovou výrobu.

výroba kovaných nožů

Starší používaný proces kování nožů v průmyslové výrobě. Ocelový odlitek je vykován bucharem ve formě, takže získá základní tvar se záštitou, trnem na připevnění střenky a prostorem pro klínovitě se zužující čepel.

Starší ze dvou dnes používaných metod kování nožů je velmi podobná uvedenému ručnímu postupu. Kus oceli o velikosti budoucího nástroje je vložen do bucharu, který z něj ve formě jednou ranou vyková tvar, který vzdáleně připomíná tvar nože. Ten je poté několika způsoby broušen a leštěn, až je v závěru osazen střenkou a jde do prodeje. Takto postaru se dodnes třeba vyrábí nože Zwilling J. A. Henckels TWIN Cuisine.

výroba kovaných kuchyňských nožů

Novější výroba kovaných kuchyňských nožů, kdy je výsledný tvar nože vyříznut z pásoviny. Výroba těchto nožů je spolehlivější, rychlejší a přesnější, přičemž si ocel stále ponechává vlastnosti získané kováním.

Vstupním meteriálem pro druhou, modernější, rychlejší a přesnější výrobu kováním je ocelový pásek ze speciální nožířské oceli, na který se pouze přivaří záštita a poté se z něj vyřízne obrys nože. Ten je potom opět broušen do výsledného tvaru a osazen střenkou. Tato druhá metoda výroby kuchyňských nožů rovněž zahrnuje kování za horka, ale to se provádí ve fázi výroby ocelových pásků a materiál při tom ještě nezískává podobu nože.

Touto metodou se vyrábí například velmi oblíbené kuchyňské nože Zwilling J. A. Henckels Pro S.

Výhody a nevýhody kovaných kuchyňských nožů

Kování dělá nožířskou ocel tvrdší a méně pružnou. Výsledkem je, že se nůž lépe brousí a déle si udrží dobré ostří.

Proces kování navíc umožňuje výrobci vytvořit na noži kovovou záštitu, která je součáští čepele a trnu, což vedle ochrany prstů před sklouznutím na čepel také dává noži výbornou vyváženost. Díky tomu také na pohled poznáme kvalitnější, kované nože - mají záštitu, která je z jednoho kusu oceli společně s celou čepelí.

Nevýhod kované nože příliš nemají. Řekněme že vykosťovací a filetovací nože mohou být z kované oceli nedostatečně pružné a tak se víc vyplatí sáhnout po noži vyrobeném vybrušováním, ale to je asi tak všechno. Samozřejmě že hlavní nevýhodou kovaných kuchyňských nožů je jejich cena.

luxusní nože Wüsthoff Classic Ikon créme

Mezi průmyslově kovanými noži najdete i designové lahůdky velmi vysoké kvality, které ozdobí kuchyni i velmi náročného zákazníka nebo sběratele.

Výroba vybrušovaných nožů

Proces výroby vybrušovaných nožů je velmi jednoduchý a rychlý, proto jsou taky výrazně levnější. Nekonečný pás nožířské oceli jede výrobní linkou, kde z něj speciální buchar vyrazí poměrně přesný tvar čepele s trnem, podobně, jako když se z těsta vykrajuje vánoční cukroví. Na tento tvar je připevněna střenka a pak už se jen vybrousí ostří a zahladí tupá část nože.

Vybrušované kuchyňské nože nemají příliš dobrou reputaci - většina lidí je skálopevně přesvědčena, že nůž musí být kovaný, a kuchařské celebrity to také rády zmiňují. Jedna věc je ovšem bez diskuse - i vybroušený nůž má své výhody.

Předně je to samozřejmě cena, díky které můžete rychle vybavit kuchyni všemi potřebnými typy nožů i s trochu napjatějším rozpočtem. Vybrušovaná sada nožů je vyrobena z naprosto stejné kvalitní nožířské oceli a jediný rozdíl je, že nože nebyly kované. Kvůli tomu jsou pružnější a nepodrží tak dlouho dobré ostří.

Vybrušované nože také nemají záštitu, která by byla vyrobena z jednoho kusu oceli spolu s čepelí a trnem. Záštita je tak většinou součástí střenky a nepropůjčí noži vyvážení díky lepší distribuci hmotnosti.

Závěr

V celé lidské historii platilo, že aby ocel dostala nožířské parametry, je potřeba ji vykovat. To bylo dané historicky nekvalitní metalurgií, kterou důkladné kování dokázalo ve výsledku nahradit. Dnes mohou být i levnější vybroušené nože dobrým nákupem, ale je jisté, že kvality kovaných nožů nedosáhnou.

Kuchyňské nože obou typů v naší nabídce:

 

kuchyňské nože ZwillingKuchyňské nože Zwilling J.A. Henckels

Dlouhodobě hodnoceny jako jedny z nejlepších kuchyňských nožů v kategorii, která není exkluzivně určena pouze fajnšmekrům a sběratelům. Používají a podoručují je přední kuchařské celebrity a do domácnosti přinesou letitou spolehlivost, krásu a radost z vaření.

 

kuchyňské nože KitchenAidKuchyňské nože KitchenAid

Americké kuchařsé nože vyrobené z dovozové německé nožířské oceli dávají nebývalou možnost pořídit si něco, co "soused ještě nemá". Vysoká kvalita kovaných čepelí je zaručena a design nožů i jejich stojanu vychází typově z designu legendárních kuchyňských robotů KitchenAid.

 

kuchyňské nože berghoffKuchyňské nože BergHOFF

Nože BergHOFF nabízí kvalitu ve velmi dobrém poměru k pořizovacím nákladům. Většina zástupců této značky patří k vybrušovaným nožům a díky tomu je lze pořídit za velmi pěknou cenu. Pěkný a neokoukaný je i design nožů nebo stojanů, takže si na své přijdou oči vaše i vašich návštěv.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.