Je lepší litina přírodní, nebo smaltovaná?

litinový hrnecLitinové nádobí má řadu nepřekonatelných výhod, takže jeden dva kusy doma má, nebo plánuje mít kdekdo. Přesto stále panují nejasnosti o tom, jestli je lepší litina bez povrchové úpravy, takzvaně přírodní, nebo litina smaltovaná. Pojďme se na to společně podívat a říct si, podle čeho si třeba litinové nádobí vybrat.

 

Ve zkratce se dá říct, že mají oba typy výrobků to základní společné a ani jeden z nich není "podvod" nebo "jedovatý", jak se bohužel snaží tvrdit někteří prodejci a dokonce i výrobci.

Co mají oba typy litinového nádobí společné?

Litina je název pro ocel s vysokým obsahem uhlíku a bez dalších chemických příměsí. Vyrábí se odléváním do pískových forem, takže má hrubý povrch, může vykazovat milimetrové tvarové nepřesnosti a jedná se o masivní kusy s poměrně velkou hmotností v porovnání s ostatními materiály.

Litina je poměrně dobrým vodičem tepla (i když ne dost na to, aby se vodivost prodávala jako výhoda), ale především excelentně akumuluje a vyzařuje. Toto silné a rovnoměrné vyzařování tepla je hlavní a největší výhodou litinového nádobí a také důvodem, proč lidé strpí onu nepraktickou vyšší hmotnost.

Není náhodou, že se z litiny vyrábí plotny na kamna nebo radiátory. Litina dobře snáší neustálé změny teplot a vyzařuje příjemně intenzivní sálavé teplo.


litina skeppshultNáš tip: Švédské nádobí z přírodní litiny Skeppshult

Přírodní neupravený povrch, který potřebuje pravidelnou péči, ale odmění se neporovnatelnými výsledky. Nádobí Skeppshult se všechno vyrábí ve Švédsku a používá se výhradně domácí švédská ocel.


Specifika přírodní litiny

Pokud patříte k těm, kdo si pečlivě hlídá, aby se jídlo nedostalo do styku s nějakou chemií, určitě zrovna uvažujete o povrchově neupravené litině jako nejzdravějším nádobí. A máte pravdu - z povrchu tvořeného čistým železem s příměsí uhlíku se do potravin nemůže uvolnit nic, co by vaše tělo nepřijímalo i jinak ve formě čerstvých potravin. Nic, co by tělo překvapilo a s čím by si nevědělo rady.

Povrch přídodní litiny nicméně vyžaduje nepřetržitou péči. Železo je náchylné k rezavění a tak se údržba litiny skládá z pravidelného potírání olejem a jeho vypalování na zdroji tepla. Tento proces většinou spojíte přímo se smažením nebo pečením, takže nepředstavuje větší překážku, ale i tak je třeba dbát na to, aby byl povrch pěkně souvisle promaštěný a aby jedlý tuk zuhelnatěl a chemicky se spojil se železem nádobí.

Hrnec, pekáč nebo pánev z přírodní litiny je něco jako člen rodiny a bezpočet domácích kuchařů se údržbou a smažením s jejich litinovým miláčkem baví stejně, jako kdyby třeba pěstovali květiny.


litinové nádobí Gourmetina Český smaltNáš tip: České litinové nádobí Gourmetina

Poslední česká smaltovna a poslední originál české smaltované litinové nádobí. Vysoká kvalita zajištěná certifikáty, vysoké procento ruční výroby a přibývající řada spokojených zákazníků. Smaltovaná litina znamená minimum práce s mytím a údržbou.


Specifika smaltované litiny

Smalt je čistě minerální povlak vypečený a spojený se železem při vysoké teplotě, podobně jako když se glazuje keramika. Jeho základními vlastnostmi je extrémní odolnost proti odření a naprostá chemická netečnost. Všichni už někdy viděli smaltovanou vanu, dřez, buben od pračky, nebo třeba zahradní konev na vodu. Všechny tyto předměty denní potřeby se smaltují proto, aby se prodloužila jejich životnost, mimo jiné aby byly odolné proti chemickému působení vody, pracích prášků a povětrnostních vlivů. Myslet si, že je smalt jedovatý, to jsou obavy na zcela nesprávném místě. Kdyby se z něj něco uvolňovalo, nebyl by chemicky odolný a neposkytoval by smaltovaným předmětům celé generace trvající ochranu.

Nádobí ze smaltované litiny nabízí stejné výhody, jako nádobí přírodní - excelentní sálavý výkon při pečení nebo smažení. Kromě toho je jeho povrch hladký a může být libovolně barevný. Nevyžaduje při údržbě ochranu proti korozi a v obou případech častým používáním docílíte poměrně dobrých nepřilnavých vlastností.

Přirozeně se může stát, že se smalt odštípne, pokud nádobí spadne z výšky třeba na dlažbu. Stejně jako u oprýskané vany nebo konvice na vodu to neznamená, že by začal být předmět nebezpečný. Pouze ztrácí svůj zánovní vzhled a otevírá se cesta k případnému rezavění železa uvnitř.

Jak si tedy vybrat litinové nádobí?

Jestli na to máte čas a láká vás hýčkání litinového nádobí až do stavu, kdy se povrch zahladí a získá nepřilnavé vlastnosti, jestli rádi točíte videa o superzdravém vaření a životním stylu, pak se v přírodní litině najdete, a to prosím bez legrace. Chuť a konzistence jídel připravených na litině vás samotné překvapí.

Jestli máte rádi barvy a nechce se vám tak úplně potírat povrchy olejem a ručně je sušit před uložením do skříně, kupte si litinu smaltovanou. Pravděpodobně s ní nikdy nedosáhnete tak dobré nepřilnavosti, jako s přírodní pánvičkou s vypečenou krustou mastnoty, ale zato získáte velmi estetické nádobí vhodné i pro servírování na stůl.

Oba typy povrchů jsou ověřené generacemi a zcela přírodní ve smyslu použitých minerálních látek. Pozor si spíš dejte na podezřele levné nádobí - ptejte se po výrobci a podívejte se na jeho webové stránky, jakou má tradici a jestli je držitelem atestů a certifikátů, které svědčí o bezproblémové a zdravotně nezávadné produkci.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.