Jaká je správná teplota vody pro různé čaje?

teplota vody na čajČaj je v našich podmínkách nejobyčejnějším teplým nápojem a vypijeme ho na osobu možná ještě víc, než piva. Drtivou většinu z toho tvoří čaje v sáčcích a téměř nikdo asi neřeší, jestli z nich dostane tu nejlepší chuť. Konvice vypínají na bodu varu, do konvice patří jeden sáček a deset kostek cukru, luhování končí, když si vzpomeneme, nebo se tam nebohý sáček koupe celou dobu, než je konvice prázdná. Jak moc je to špatně?

Mohli bychom napsat, že je to katastrofa, protože zelený pu-erh se přece zalévá vodou na 80 °C, nikoliv vroucí. Ale museli bychom připustit, že kromě zvláštních příležitostí pijeme taky čaje ze sáčku a zaléváme je stejně lajdácky, jako ostatní. Jenže to by zase nebyl článek, který hledáte.


konvice s nastavitelnou teplotou kitchenaidNáš tip: KitchenAid konvice s nastavitelnou teplotou

Mít vodu přesně na padesáti stupních se v kuchyni vyplatí nejen při přípravě čajů, i když právě u čajů nastavitelné vypnutí využijete nejčastěji. Konvice 5KEK1722 nejen vypne přesně na teplotě, kterou si zvolíte, ale ještě po nastavení dokáže teplotu udržovat, v případě, že třeba zrovna telefonujete.


Kvalitní čaje podle typu vyžadují určitá specifika luhování, díky kterým uvolní specifickou chuť, aroma a barvu, zatímco jiné složky, ty méně žádoucí, zůstanou v lístcích uzamčené a my je nepijeme. Celkem se může stát, že že jste zvyklí si zelený čaj ze sáčku zalévat vroucí vodou a že vám správně vyluhovaný vodou na 80 °C přijde mdlý. Proto berte naše rady jako "co říkají moudré knihy" a ne jako jedinou správnou cestu životem.

Černé čaje

Nejrozšířenější a chtělo by se říci také nejobyčejnější čaje, které vyžadují nejmenší umění přípravy. Čajové lístky se nechají po sklizni plně zvadnout a na předepsané teplotě oxidují, takže se z původní zelené barvy zabarví do tmava až černa. Jejich výhodou je výrazná chuť, výrazná barva výluhu a delší životnost, během které si podrží své chuťové a aromatické vlastnosti. Není divu, že se u nás pijí nejvíc.


čajové konviceNáš tip: Čajové konvice

Jednou z poměrně nenáročných pomůcek, jak servrování čaje trochu pozvednout, je čajová konvice. Ty lepší mají zabudované i sítko, kam můžete nasypat čajové lístky bez obav, že se vám pak budou plést mezi zuby. Nebo čajový sáček, jak chcete.
 


Černý čaj s klidem zaléváme vroucí vodou přímo po vypnutí konvice, nebo pokud chceme, použijeme vodu mírně (!!) zchladlou, na 95 °C. O výluhu po 2 - 3 minutách se říká, že má povzbudivé účinky, po pěti minutách výluh zhořkne a s výhodou se dá použít jako terapie při zažívacích potížích.

Výrazně nižší teplota dá výluhu mdlou mýdlovou chuť a světlou barvu, nic, o co bychom měli stát. Delší čas luhování může na hladině vytvářet nežádoucí barevný film a zcela rozbourat původní chuť, ve které převládnou hořké tóny.

Z jedné dávky se dělá jen jeden výluh, kromě některých čínských čajů a čajů Pu-Erh, ale u těch se to dočtete na obalu.

Zelené čaje

Tady se nám situace trochu komplikuje, protože udělat si zelený čaj správně znamená použít vodu o teplotě 60 - 80 °C, což umí jen konvice s nastavitelnou teplotou, nebo starý dobrý teploměr v ruce. Zelený čaj zalitý vroucí vodou se samozřejmě pít dá, ale je hořký po tříslovinách, které v něm nemají co dělat. Potíž je, že pokud si zaléváte zelený čaj dvacet let vřelou vodou, nebude vám ten správně připravený asi chutnat.

Zelený čaj vzniká tak, že se sbírá krátce po rozvinutí a nesuší se, aby se předešlo oxidaci. Léta se říkalo, že je ze všech čajů nejzdravější pro lidské tělo, ale nejspíš pro to chybí konkrétní studie. Naopak, kdo je vášnivým milovníkem, mohl by se čajem i předávkovat a mít zažívací potíže.

Zelený čaj je možné zalévat až čtyřikrát, přičemž se radí postupně teplotu zvyšovat.

Bílé čaje

Bílé čaje patří už do rukou vysloveným znalcům a v supermarketu je nedostanete v krabičce. Vyrábí se z pupenů a nezralých lístků a zalévají se na 70 °C. Kdo o bílých čajích něco ví, už ale zpravidla náš článek k ničemu nepotřebuje.

Bylinné čaje, ovocné čaje

Pokud směs neobsahuje čajové lístky - což bylinné nebo ovocné v drtivé většině neobsahují - už se nejedná o čaje. Zvykli jsme si je tak ale označovat kvůli obdobné přípravě a stejnému balení v krabičkách. Tady je potřeba už věnovat pozornost informacím na balení, protože se teplota a délka luhování může lišit podle obsahu. Zpravidla se ale všechny zalévají vroucí vodou a luhují 5 minut a déle.

Závěrem

Stejně jako u kávy, kterou má každý rád po svém, není nikde vytesané do skály, jak se mají správně čaje připravovat, servírovat a pít. Obecně ustálené poznatky o jednotlivých druzích čaje jsou ale dané někdy i stovkami let testování a neskutečným počtem lidí, kteří věděli, co dělají. Jestli váháte, je určitě lepší si zkusit nějaký lepší čaj koupit a zkusit s teploměrem uvařit na správné teplotě. Když ho potom vylejete, nic se nestane. Ale je možné, že objevíte novou zálibu, která jako jedna z mála ani příliš neleze do peněz.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.