Jak zbavit rychlovarnou konvici vodního kamene?

rychlovarná konvice smeg růžováMagazínČlánky a zajímavosti

Vodní kámen je nepřítelem všech spotřebičů, které ohřívají (ale také chladí) kohoutkovou vodu. Zdaleka nejčastěji ale problémy s kamenem řešíme u rychlovarných konvic, které s narůstající krustou kamene ztrácí svoji efektivitu a samozřejmě taky hůř vypadají.

Pojďme se podívat na všechny dostupné metody, jak se vodního kamene rychle zbavit.

 

Vodní kámen, tedy přesněji řečeno uhličitan vápenatý, je přirozenou součástí podzemní vody, kterou pijeme z kohoutků všude v naší zemi. Podle typu hornin, ze kterých voda pochází, je ho pouze méně nebo více. Ve všech případech mluvíme o takzvané "tvrdé vodě", která srážením vodního kamene ničí pračky, nádobí, potrubí, ale hlavně rychlovarné konvice.

Navzdory některým názorům a představám nijak neškodí tělu, způsobuje pouze estetické problémy s nádobím a okolím dřezu a snižuje efektivitu topných spirál kávovarů nebo rychlovarných konvic.

Metoda první - speciální přípravek

Pokud vaše rychlovarná konvice jeví známky zanesení vodním kamenem, můžete sáhnout po speciálních prostředcích, které jsou k dostání v drogérii nebo u prodejců kuchyňských spotřebičů. Dočtete se přesné dávkování a pravděpodobně i to, že všechny ostatní metody a postupy jsou hazard s vaším zdravím. To druhé samozřejmě můžeme brát s rezervou.

Metoda druhá - co kuchyně dala

Samozřejmě si také můžeme vystačit s tím, co už v kuchyni máme. Obyčejný ocet nebo citrón do čaje máme zpravidla doma pořád a ušetříme dokonce i poměrně dost peněz.


nerezová konvice KitchenAid 5KEK1222Kupte si: Nerezová rychlovarná konvice KitchenAid

Celokovová nerezová rychlovarná konvice v několika působivých barvách může být prvním spotřebičem KitchenAid do vaší sbírky, stejně tak jako doladěním interiéru kuchyně do barvy a jednotného stylu ve znamení kvality. I takto vyladěnou rychlovarnou konvici samozřejmě musíme čas od času čistit od vodního kamene, ale jinak působí mimořádné potěšení.


Důležité je vědět, že chemická reakce mezi kyselinou obsaženou v octu nebo citrónu a vodním kamenem chce čas nebo vyšší teplotu. V horké vodě proběhne výrazně rychleji a celý proces čištění rychlovarné konvice se tak může zkrátit na deset, dvacet minut.

Konvici plnou po rysku přivedeme do varu a pak ji opatrně otevřeme, aniž bychom se opařili unikající párou. Ocet nebo citrónovou šťávu (případně citronku ze žluté plastové nádobky) pomalu přiléváme do horké vody. Voda prakticky okamžitě začne bublat, jak se uhličitan vápenatý bouřlivě rozpouští. Konvici zase zavřeme a necháme reagovat, dokud voda šumí a na dně konvice je ještě kámen, počkáme. Pokud voda nešumí a kámen ještě vidíme, můžeme přidat ocet / citrón, což je postup, díky kterému vždycky přesně odhadneme dávkování.

Čistou konvici je potřeba ještě jednou vyvařit s čistou vodou, než ji budete chtít používat. Ohřátá voda s rozpuštěným octem nebo citrónem výborně vyčistí vodní kámen i ve dřezu, až se jí budete zbavovat.


čištění varné konviceNáš tip: Nebojte se kuchyňské houbičky

Připravujete se na odvápnění konvice, citrón nebo ocet připravený? Vězte, že v útrobách rychlovarné konvice kromě vodního kamene pevně usazeného (nezkoušejte ho škrábat) najdete i drobné krystalky slabě přichycené po stěnách a na povrchu pevnějšího kamene, o kterém byla zmínka. Vlažná voda a kuchyňská houbička pomůže během pár sekund tuto část kamene odstranit a vy nebudete muset použít tolik octa nebo citrónu.


Metoda třetí - filtrační konvice Brita

Velké gastronomické provozy si nemohou dovolit řešit obden vodní kámen v myčkách nebo nádobí a tak používají různé metody odstranění vodního kamene rovnou ve vodovodním řádu. Něco podobného dělá i řada domácností, a to elegantně a v malém. Filtrační konvice Brita odstraňuje z pitné kohoutkové vody uhličitanovou tvrdost a zlepšuje její chuť. Voda zbavená kamene intenzivněji luhuje chuť i aroma z kávy nebo čaje a nadto nezpůsobuje v konvici sraženinu.


filtrační konvice BritaKupte si: Filtrační konvice Brita

Kvalita kohoutkové vody v Čechách je vysoká, ale ani tak není ve všech lokalitách voda úplně lahodná k pití. Odstranění neškodných příměsí železa nebo vápníku tak především zlepší její chuť, ale zvýší i životnost spotřebičů.

Kupte si filtrační konvici Brita, pokud máte tvrdou vodu a nebaví vás pořád čistit rychlovarnou konvici.


Takže je to na vás. Osobně používám citrón a přemýšlím o konvici Brita... 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.