Jak vybrat kuchyňský nůž?

jak vybrat kvalitní kuchyňské nože

V našem e-shopu najdete průřez celkem slušnou nabídkou kuchyňských nožů několika značek. Velmi často se nás ptáte, jak vybrat správnou sadu, jak poznat kvalitní nože, případně za jakou cenu člověk dostane slušný nůž. Nejjednodušší nám tedy přišlo sepsat tento návod.

 

Než začneme rozebírat parametry nožů…

Je potřeba si říci několik věcí na začátek, které nám pozdější hodnocení zjednoduší.

  • Kromě některých šikovných a zkušených kuchařů, kteří všechno krájí jedním nožem s hodně širokou čepelí, většina z nás používá sadu 3 - 5 kuchyňských nožů. Je to tak naprosto v pořádku.
  • Profesionální kuchyňské nože se vyznačují splněním všech parametrů, které si uvedeme, ale příležitostní kuchaři je bezpodmínečně nepotřebují. Pokud vaříte jen o víkendech a ještě celkem jednoduchá jídla, celý život můžete být spokojení i s relativně levnějšími noži, ale přesto bychom vás rádi odradili od úplných šuntů.
  • Řadu parametrů neotestujete často ani na prodejně (ohebnost), v některých budete muset důvěřovat výrobci (jakost oceli) a některé nepoznáte na fotografii v e-shopu (vyvážení). Přesto na dobré fotografii odlišíte dobré od špatného a osvědčený výrobce je slušnou zárukou, že správný tvar nože není pokažený nekvalitním materiálem.

sada nožů Zdeněk PohlreichNáš tip: Sada 4 nožů Zwilling s ocílkou v bambusovém bloku

V kategorii sériově vyráběných kuchyňských nožů je na absolutní špičce německý výrobce Zwilling J.A. Henckels. Čepele vyrobené z nejkvalitnější práškové oceli kalené mrazem metodou Friodur podrží i předního profesionála, cenově jsou ale přizpůsobeny i náročnějším amatérům. Doporučuje Zdeněk Pohlreich. Navštivte oddělení: Kuchyňské nože.


Jaké jsou tedy důležité parametry kuchyňských nožů?

Nejdůležitější částí každého nože je jeho čepel. Pozor dáváme na její správný tvar, pružnost (nůž by měl být tuhý, ale pružný, neměl by se dát trvale ohnout) a provedení samotného ostří. Druhým důležitým faktorem je celková hmotnost a vyvážení, aby se krájením neunavovaly ruce, třetím potom materiál a provedení střenky.

Na co dát pozor u čepele nože?

Sériově se kvalitní kuchyňské nože vyrábí z nerezové oceli. Na nože z oceli uhlíkové narazíte taky, ale spíš u zakázkově vyráběných sběratelských kousků, než u kvalitní sériové výroby. Varovným znamením je také nápadně lesklá čepel v barvě chromu - nejčastěji se jedná o nekvalitní ocel překrytou pokovením kvůli lepšímu vzhledu.

Pozor si dejte na různé lákavé nabídky nožů potažených nepřilnavými nástřiky na způsob teflonu, pokud objektivně nabídnou zlepšení vlastností v řezu o 10 %, cena bude klidně o 50 - 100 % vyšší.

  • Tvar čepele by měl odpovídat některému z klasických typů kuchyňských nožů, které se v našich podmínkách prodávají. Pokud jste třeba nikdy nedrželi v ruce nůž typu Santoku, je docela možné, že si na něj nikdy nezvyknete a bude z něj drahá ozdoba.
  • Ostří nože by mělo zasahovat od špičky až k záštitě. Sem tam narazíte na nůž, u kterého ostří končí kousek před záštitou, s nimi se špatně pracuje.Ostří by mělo být souměrně vybroušené z obou stran nože. Varianty, kdy je nůž broušený jen z jedné strany, patří do rukou opravdovým profesionálům a slouží jen k omezené škále činností. Nezkušenému kuchaři nadělají víc starostí, než užitku.
  • Klín čepele - správná čepel by se měla od tupé k ostré straně zužovat v klínovitém tvaru. Je tím zajištěna správná tuhost nože a jeho snadnější průchod řezanými potravinami. Nůž, který je po celé šířce čepele stejně tlustý, je vyroben z plechu a dobrou službu od něj nečekejte.
  • Záštita nože slouží k tomu, aby při krájení nesklouzly prsty na ostří a klouby prstů při krájení nenarážely na prkénko. Může být kovová, součástí čepele, pak slouží zároveň k vyvážení nože. Může být také ze stejného materiálu, jako střenka - i tak plní své primární poslání. U některých nožů chybí zcela a zde je potřeba říci, že se nejedná o nože profesionální. U lepších značek občas najdete nože bez záštity mezi designovými výrobky, levné nože nemající záštitu jsou často k ničemu.
  • Upevnění čepele do střenky - u těch nejlepších nožů kov čepele probíhá celou délkou střenky až na konec, střenka je tak ze dvou částí připevněných po stranách ocelového jádra nože. Není to absolutní podmínkou kvality, dobře poslouží i nože, kde je čepel uchycena ve střence kratším kusem - pozor ale na jejich vyvážení, aby se nepřevažovaly dopředu, unavuje to ruku.

Sada nožů BergHOFF FORGED 15 ksNáš tip: 15 ks sada nožů BergHoff Forged

Sada kuchyňských nožů od belgického výrobce s vyváženým poměrem cena / kvalita. Ergonomicky tvarovaná střenka je nýtovaná k trnu, který probíhá po celé délce nože, což se pozitivně projeví na vyvážení a životnosti. Masivní záštita je rovněž součástí čepele a představuje další z výhod kovaných božů. Sada obsahuje ocílku, nůžky na drůbež a šest steakových nožů v dolní části bloku.


Střenka nože musí padnout do ruky

Občas narazíte na nůž s kvalitní čepelí a špatně tvarovanou střenkou. Pokud ho kupujete kvůli vzhledu, klidně můžete. Ale rozdíl v dobrém úchopu je při častějším používání poznat, o bezpečnosti ani nemluvě. Naopak, sebelepší střenka je k ničemu, když nůž nemá dobrou čepel.

  • Materiál střenky - setkáte se se dřevem, plastem, micartou, pogumovaným plastem a kovem. Ve všech případech se může jednat o kvalitní práci, ale přesto, řekněme si argumenty: Dřevo je příjemné do ruky, ale trpí mytím a vyžaduje pečlivé sušení. I tak po nějakém čase může dřevo vodou doznat nějakého poškození. Tvrdý plast může být zcela v pořádku. Není tolik pohodlný do ruky, ale nekomplikuje mytí, neklouže mokrý, jen může vypadat trochu lacině. Pogumovaný plast je do ruky nejpříjemnější, neklouže ani v mastné ruce, nekomplikuje mytí. Po čase se v něm může ale ukázat nějaký škrábanec. Kov vypadá na kuchyňských nožích luxusně a řada profesionálů používá nože s kovovou střenkou, je ale potřeba říci, že mohou klouzat v mokré nebo mastné ruce. Pozitivum je životnost na úrovni střenek z tvrdého plastu a odolnost proti nechtěnému spálení o okraj hrnce nebo pánve. Micarta perfektně napodobuje vzhled dřeva, ale jinak pro ni platí to stejné, jako pro další plastové střenky.
  • Tvar střenky - když pomineme, že by střenka měla přecházet do záštity, jde hlavně o to, aby dobře padla do ruky. To už je značně subjektivní a v dobrém úchopu hraje roli i materiál střenky a vyvážení celého nože.
 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.