Jak se starat o keramické pánve?

keramické pánve - údržbaMagazínČlánky a zajímavosti

Keramické pánve potřebují určitou péči, za kterou se odvděčí výrazně delší životností. Zkušenosti ukázaly, že jejich povrch netoleruje absenci tuku tak, jako teflon, ale stále se jedná o kvalitní pánev, která má své klady.

Naučte se trik, kterým prodloužíte životnost keramického povrchu stejně, jak je doporučeno udržovat třeba pánvičky z litiny. Funguje skvěle!

 

V předchozím článku "Je keramická pánev nepřilnavá?" jsme si řekli, jak to bylo s přehnanou reklamou na nové keramické povrchy nádobí, v čem je jejich relativní slabina a jaké výhody naproti tomu mají vůči povrchům na bázi teflonu a syntetických pryskyřic. Dnešním tématem je tedy údržba - jak se o keramickou pánev starat tak, aby neskončila jako na některých křiklavých fotografiích, viz níže.

připálená keramická pánev

V reakci na agresivní kampaň některých výrobců a prodejců keramických pánviček se začaly objevovat podobné fotografie - zničené nádobí, které jakoby nedostálo slibům. K tomu lze říct jediné - kdo pánev zničit chce, nic mu v tom nezabrání. Když uvidíte pánvičku, která vypadá, jako by s ní někdo přeházel hromadu suti, říká to něco spíš o jejím majiteli. Přesto je ale potřeba říct, že keramika není teflon a pokusy o smažení bez oleje příliš dobře nesnáší.

I když je povrch keramických pánví vůči připálení hodně odolný, po čase své vlastnosti jakoby ztrácí. V tom momentu máme v zásadě na výběr - pánev vyhodit a napsat něco sprostého na svůj Twitter, nebo ji jednoduše ošetřit olejem stejně, jak se to doporučuje s litinou. Výsledek je v obou případech povzbudivě dobrý.

Ještě než se do toho pustíme - zkuste odolat nápadu koupit si nádobí s bílým keramickým povrchem. Ano, vypadá skvěle, ale každá skvrnka, kterým se během používání nevyhnete, vám bude pít krev. Keramické nádobí se vyrábí i černé a vypadá neméně luxusně.

Jak vypálit povrch pánve, aby zůstal nepřilnavý:

Pokud na závěr zatoužíte po dalších informacích, v angličtině se tomuto postupu říká "seasoning" a překlad "vypálení" tak není zrovna přesný. Ale snad to projednou nebude vadit.

1. Zbavte pánev připálených nečistot

K vypálení, nebo chcete-li seasoningu keramického povrchu pánve přistupujeme cca každého půl roku, nebo v okamžiku, kdy se jídlo začne přichytávat, i když se nepřipálí. Zbytky jídla odstraníme horkou vodou a třeba hranou dřevěné vařečky, sice se říká, že keramiku nepoškrábete, ale jistota je jistota. Zní to pracně a taky to někdy pracné být může, ale chceme zamezit, aby se v místě, kde se nepřilnavost ztratila, nezačalo přichytávat každé další jídlo.

2. Dejte do pánve olej na smažení

Olejů máme v kuchyni celou řádku a my si vybereme takový, který dobře snáší vysoké teploty. Špatně může posloužit olivový, ale obyčejný slunečnicový bude dobrý až až. Buď udělejte na dně tenkou hladinku, nebo ho tam dejte tolik, abyste ho mohli během vypalování neustále roztírat štětcem. Nesmáčivý povrch keramiky vám to bude komplikovat a dělat kapky. Na druhé straně je to ale důkaz jeho kvality.

3. Rozehřejte pánev tak, že se z oleje začne slabě kouřit

Pokud se nám z oleje kouří, je to známkou toho, že je na hranici přepálení. Možná to není úplně zdravé pro vaření, my ale chceme dosáhnout právě toho - na povrchu pánvičky se usadí nepatrně tenká vrstva zuhelnatělého oleje, která má přirozeně nepřilnavé vlastnosti. Následně potom pánev nemyjeme v myčce nebo jarem a necháváme ji utřenou do sucha mírně zamaštěnou.

4. Průběh vypalování

Deset, nebo klidně i dvacet minut udržujeme pánvičku na této teplotě a staráme se, aby olej pokrýval celou plochu, kde chceme obnovit nepřilnavost, a aby se z něj kouřilo. Pokud je nám líto oleje a nevytvoříme hladinku, roztíráme po rozehřáté pánvi pravidelně olej štětcem nebo ubrouskem.

jak ošetřit keramickou pánevkeramická pánev - údržba

V průběhu vypalování je potřeba, aby byl povrch pánve neustále pokryt smažícím olejem. Cílem je vytvořit mikrofilm zuhelnatělých kapiček, který obnoví nepřilnavost pánve stejně, jak se to doporučuje třeba u smaltu a litiny. Navzdory bílé barvě keramického povrchu na fotografiích obecně světlé povrchy keramiky příliš nedoporučujeme...

Máte keramickou pánev ze supermarketu?

Nízké ceny se dá docílit různě. Levné hliníkové nádobí se vytlačuje z plechu a tvarová stálost, stejně jako kvalita povrchové úpravy, může být silně limitována. Trávit dvacet minut obnovováním nepřilnavosti pánve za 300 Kč není zrovna smysluplná činnosti. My naproti tomu prodáváme hliníkové nádobí, které je odléváno do forem a následně zabroušeno. Madlo tak nemusí být přinýtované a nádobí nabízí skutečně masivní stěny a velkou tvarovou stálost. O takovou pánev se už vyplatí starat se popsaným způsobem.

S keramickým povrchem nabízíme toto nádobí:

keramické pánveKeramické pánve

Pánvičky s tvrdým keramickým povrchem, který při troše péče nepřipaluje a snadno se myje. Keramické pánve BergHOFF se vyrábějí z litého hliníku a díky tomu mají lepší tvarovou odolnost a tepelnou akumulaci.

 

keramické hrnceKeramické hrnce

Hrnce s odolným keramickým povrchem, na kterém se dá i krájet, pokud vám není líto ostří nože. Keramika nepřipaluje a vydrží řadu spokojených let nepoškrábaná. Velmi dobrá hodnota vzhledem k ceně.

 

keramické nádobí sadaSada keramického nádobí

Sada nádobí z litého hliníku s tvrdým keramickým povrchem, který dobře odolává připálení i ostrým nástrojům. Hliník skvěle vede teplo a díky tomu s hliníkovým nádobím ušetříte zajímavé peníze za elektřinu nebo plyn. Hliník přirozeně nepřichází s jídlem do kontaktu.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.