Jak na sekání ořechů?

mletí vlašských ořechů cukrovíSpotřeba vlašských ořechů každoročně dosahuje maxima na Vánoce a možná druhého někdy kolem Velikonoc, když jsou v některých krajích hospodyňky zvyklé upéct taky několik druhů cukroví. Kromě zdobení se ale vlašské ořechy snad nikde nepoužívají celé a tak zbývá tradiční otázka - kam jsme vloni založili mlýnek? Nebo pro nové domácnosti - máme vůbec nějaký?

Jako prodejci kuchyňských spotřebičů KitchenAid se na věc podíváme optikou nabídky značky. Jaké máme možnosti?

Tyčový mixér

Nasekat vlašské ořechy tyčovým mixérem v misce v principu lze. Pokud máte ale nějaký slabší tyčový mixér za pár stovek, raději to nezkoušejte. Mohlo by to vyjít bez problémů, nebo by se taky mohl mixér zaseknout a zničit. Levnější a slabší tyčové mixéry nemusí být nutně podvod na zákazníka, ale jsou dimenzované spíš na vařenou zeleninu a podobně měkké suroviny.

Pokud máte nějaký značkový tyčový mixér s kovovou nohou, je dobré se podívat na doporučení výrobce, jestli ořechy schvaluje. Je totiž docela možné, že se o nich z opatrnosti raději nezmíní, i když by silnější a robustnější mechanismus ořechy zvládl. Pokud se totiž rozhodnete silou zabořit mixér do misky s ořechy, můžete pokazit i ty nejkvalitnější. Takže pokud máte třeba tyčový mixér KitchenAid nebo Bamix, můžete ořechy zkusit, ale s citem a pomocí přerušovaného zanořování do nádoby, aby se v košíku kolem nože nenamačkaly a motor se nezasekl.

Mnohem lepší variantou je sekáček k tyčovému mixéru, pokud ho váš model nabízí. Ten je na sekání ořechů lépe stavěný a i výsledek bude rovnoměrnější.

tyčové mixéry kitchenaid

Pokud máte doma silnější, kvalitnější tyčový mixér (například KitchenAid 5KHBV83 na obrázku), podívejte se do manuálu, jestli výrobce zmiňuje, že umí nasekat ořechy. Pokud ne, je to na vaše riziko. V principu všechny silnější tyčové mixéry s kovovou nohou by měly být dost odolné, ale nutné je mixovat houpavým pohybem nahoru a dolů, aby se ořechy nemohly namačkat kolem nože a zaseknout se. V případě, že máte k tyčovému mixéru sekáček (na obrázku vlevo) určitě raději použijte ten.

 

Ruční šlehač

Ruční šlehače zmiňujeme jen z toho důvodu, že některé modely obsahují nohu tyčového mixéru nebo sekáček jako příslušenství. Platí u nich to stejné, jako to, co je uvedené výše. Riziko, že se celá jádra vzpříčí a zničí celé zařízení tyčového mixéru tady existuje, proto raději použijte příslušenství sekáček

Elektrické sekáčky

Sekáček je pravděpodobně nejšikovnějším zařízením na sekání vlašských ořechů, ať už samostatně stojící, nebo jako příslušenství k jinému typu kuchyňského spotřebiče. Čepel rotující v horizontální rovině dá mnohem rovnoměrnější a čistší výsledek, než zařízení na bázi mlýnků, ke kterým se dostaneme. Pokud sekáček máte, jste za vodou. Pokud je součástí relativně levného mixéru nebo šlehače, nezkoušejte ho na první pokus naplnit ořechy až po okraj.

sekáčky kitchenaid

Elektrické sekáčky jsou na ořechy přímo stavěné a tak je doporučujeme před použítím všech ostatních spotřebičů nebo vybavení k nim. Rotující čepel udělá s ořechy krátký proces a nehrozí zaseknutím.

Food processory

Zařízení známé jako food processor může ořechy sekat (stejnou čepelí a na stejném principu, jako sekáček), nebo strouhat pomocí rotujících disků. Doporučujeme spíš sekání, při strouhání je výsledek méně rovnoměrný, což ale do těsta nemusí teoreticky vadit.

food processory kitchenaid

Food processor je vlastně takový sekáček, který je vylepšený ještě o další funkce. Vedle rotujícího nože v misce (to umí sekáček taky), nabízí zpravidla nástroje na hnětení a mixování - a hlavně krouhací kotouče, které rotují nad nádobkou a umožňují krájení, strouhání a třeba i zpracování ořechů. Pokud máte food processor doma, určitě spíš využijte čepel sekáčku, než strouhací kotouč.

Mlýnek KitchenAid 5KSMVSA a bubny 5KSMEMVSC

Nejblíž klasickému mýnku na ořechy, jaké známe z dětství, má struhadlo MVSC, které je možné připojit na čelní hřídel kuchyňských robotů KitchenAid. Rychlost a komfort práce jsou samozřejmě vysoké a tak pokud máte robot doma a o struhadle na různé typy potravin jste přemýšleli, s ořechy si hodně usnadníte práci. Mlýnek je součástí různých zvýhodněných sad, takže si před nákupem ještě nastudujte, co všechno by se vám hodilo.

Ořechy strouhá na bubnu s jemnými zuby a výsledek je rovnoměrný, vhodný do těsta i k posypání na ozdobu.

mlýnek 5KSMVSA

Oblíbené příslušenství ke kuchyňským robotům KitchenAid si s oříšky poradí velmi dobře. Zvolte správný buben a zařízení připojte k čelní hřídeli robotu Artisan. K mání jsou i další bubny s dalšími funkcemi, pod kóde 5KSMEMVSC

Mlýnek na obiloviny KitchenAid GMA

Jakkoliv by se nabízel jako jedna z možností i mlýnek GMA, jeho princip mletí opravdu odpovídá pouze zrnům bez obsahu tuku. Pokud se s ním pustíte do ořechů, budou se vevnitř lepit a výsledek nebude uspokojivý.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.