Jak na palačinky?

vybavení na palačinkyMagazínČlánky a zajímavosti

Palačinky. Chuť dětství, rozhodně pro většinu z nás. Na sladko na deset způsobů, od mámy, od babičky, studené z ledničky i horké přímo z plotny - vem si ty odspodu, ať se nespálíš. Jak často je dnes děláme doma? A víte, že se výrobě domácích palačinek někteří lidé vášnivě věnují?

Nechte si doporučit optimální kuchyňské pomůcky a pojďme se pustit do objevování zapomenutých receptů, stejně jako zkoušení přespolních nebo záoceánských příchutí.

 

Správná pánev je nejdůležitější součástí nádobí pro přípravu palačinek nebo omelet. Další vybavení, které budeme na palačinky potřebovat, je hluboká mísa a obracečka, které jsou běžnou součástí každé kuchyně.

Pánev na palačinky nebo omelety

Pánev na palačinky může být vyrobena z litiny nebo z hliníku, který je potažen nepřilnavou vrstvou. Měla by být zhruba 5 cm hluboká s masivním dnem a zaoblenými stěnami. Pánev s průměrem 18 cm bude optimální pro omeletu ze tří vajec, 20 - 22 cm velká pánev potom na pět až šest vajec.

Pánvičku tohoto typu byste měli využívat výhradně na omelety, aby zůstal její povrch hladký a nepřilnavý pro lepivé těsto palačinek.

Pánvičku bez nepřilnavé vrstvy je potřeba takzvaně vypéct. Znamená to vyrobit na povrchu pánve připečenou vrstvičku, která se bude dál vůči omeletám chovat jako nepřilnavá. Na to lze doporučit dva dobré způsoby:

  1. Naplňte pánev na palačinky 1 cm vysokou vrstvou kuchyňské soli a dejte mírně zahřívat po dobu 30 minut. Poté sůl vysypte a silou vytřete papírovým ubrouskem smotaným do koule. Nechte vystydnout a vytřete suchým hadříkem.
  2. Naplňte pánev na palačinky 1 cm vrstvou oleje a nechte 5 minut zahřívat na mírném plameni (nebo plotně nastavené na mírný výkon). Nechte odstát 12 hodin, poté vylejte olej a utřete povrch pánve papírovými ubrousky.

Skladování a údržba

Pánev na palačinky, na které si nepřilnavý povrch vytvoříte uměle, by se neměla standardním způsobem umývat. Po použití by se měla vytřít papírovou utěrkou a skladovat zabalená v plastikovém sáčku. Pokud zpozorujete, že se jídlo na pánvi začíná přichytávat, neumývejte ji, místo toho zopakujte proces vypečení povrchu.

Další vybavení na palačinky

Ani v případě, že se chystáte dělat palačinky tak často, jako je to zvykem v Americe, nebudete potřebovat kromě speciální pánve žádné mimořádné vybavení. Přesto můžeme dát pár doporučení.

  1. Malý rendlík - pro přípravu náplní může být výrazně šikovnější, než hrnec běžné velikosti.
  2. Kuchyňské váhy - v některých případech potřebné pro složitější recepty
  3. Velká mísa - na míchání a našlehání palačinkového těsta tak, aby obsahovalo malé bublinky
  4. Polévková lžíce a kávová lžička - samozřejmě součástí každé příborové sady, ale pro případ, že se chystáte přesunout svoji palačinkovou výrobnu někam na chatu, bude lepší si vzít vlastní
  5. Špachtle s měkkými okraji - nezbytná pro vaječné omelety, abychom z okrajů pánve zavčas seškrábli vajíčko, než se spálí
  6. Pružná obracečka - naprostá nezbytnost pro palačinky i omelety, díky nízkému okraji pánve není problém se dostat pod ni bez potrhání, stejně jako ji přenést na talíř, případně přeložit napůl.

Doporučujeme sortiment z našeho e-shopu:


 

pánve na palačinkyPánve na palačinky

Díky nízkému okraji výrazně usnadňují obracení palačinek a omelet, k dostání nepřilnavé i z přírodní litiny. Pokud to s palačinkami myslíte vážně, bude palačinková pánvička váš hlavní pomocník v kuchyni. Podívejte se do oddělení.


 

kuchyňské váhyKuchyňské váhy

Buď všeho dáte přiměřeně - přiměřeně a denně objevíte novou chuť, nebo přistupujete hlavně ke složitějším receptům s pečlivostí farmaceutického laboranta. Každopádně - dobré kuchyňské váhy neslouží jen k přípravě náplní do palačinek! Podívejte se do oddělení.


 

kuchyňské nářadíKuchyňské náčiní

Obracečky, naběračky, lžíce s ryskou, v nerezu či plastu, špachtle s měkkým okrajem, všechno se v kuchyni hodí pro velkou spoustu prací. Mrkněte se, co vám ještě chybí, nebo co nahradit něčím lepším. Podívejte se do oddělení.


 

kuchyňský robotKuchyňský robot

Co jde ručně, jde samozřejmě dvakrát líp pomocí kuchyňského robota. Pokud děláte těsta obdden, neváhejte, protože ušetříte hodně mozolů na rukách, ale i nervů a uklízení. Podívejte se do oddělení.


 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.