Jak na jaře vyčistit plynový gril?

plynové grily - čištěníMagazín > Články a zajímavosti

Delší dny a větší teplo lákají našince do přírody a také k zakousnutí nějaké té grilované lahůdky. Plynový gril, který stál celou zimu někde ladem, bude vyžadovat před prvním jarním použitím nějakou tu údržbu.

Co dělat, co nedělat, a jak to udělat, abyste to přístě dělat nemuseli?

 

Jakmile teploměr začně večer ukazovat dvojciferná čísla a o víkendu na sluníčku dokonce atakuje dvacítku, je na čase zkusit první jarní grilování. Pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří vlastní plynový gril, ušetříte si hledání suchého dřeva na podpal a namáhání plic ještě nědávno těžce zkoušených zimními chorobami. Než si ale naplno užijete pohodlí (otočit knoflíkem a zmáčknout integrovaný zapalovač), je potřeba gril po zimě prohlédnout a umýt.

Na jaře před prvním použitím

Pokud po otevření horního poklopu grilu uvidíte všude mastnou špínu, prach, pavučiny a podobně, možná budete hned na místě přísahat, že příště už gril zazimujete pořádně. Ale nevadí, na to je do podzimu času dost. Vyhrneme si rukávy.

Vyjměte grilovací rošt a ponořte ho do horké jarové vody. Stará mastnota bude muset povolit kartáčem nebo houbou na nádobí. Stejně postupujte s plechovým krytem hořáků (flavorizérem) a na závěr demontujte i samotné hořáky.

čištění mřížky plynového grilu

Pozor, hořáky demontujte jen v případě, že víte, co děláte. Pokud si nevěříte, že je bezpečně vrátíte zpátky na místo, raději si zavolejte pomoc.

čištění hořáku plynového grilu

Hořák je dutá trubice s dírkami. Dírky mohou být zanesené spalinami, takže je pročistěte párátkem. Pokud se Vám povede dostat se do hořáku štětkou na mytí úzkých sklenic, zbavte hořák případného hmyzu a napadané špíny.

čištění hořáku plynového grilu štětkou

Vnitřek spalovací komory můžete taktéž umýt horkou vodou s přípravkem na nádobí.

Flavorizéry, hořáky a celý vnitřní prostor spalovací komory se u lepších grilů vyrábějí z nerezu. Zdá se to jako zbytečné zvyšování ceny, ale výsledkem je odolnost proti rzi a o hodně delší životnost. Pokud koupíte levný gril někde v hobby marketu, může vám vydržet také, ale čeká vás buď hodně práce, nebo rezavá místa hned po první zimě.

Než poprvé pustíte plyn, zkontrolujte hadici, jestli nenese známky poškození. Těsnost šroubení prověříte tak, že kolem nanesete mýdlovou vodu, třeba vyřazeným zubním kartáčkem.


Reklama

plynový gril Gem 320Broil King Gem 320

Cenová pecka - nerezové hořáky, flavorizér a spalovací komora v ceně pod deset tisíc (jaro 2020)

 

plynový gril Baron 440Broil King Baron 440

Čtyři nezávislé hořáky a dost místa i pro velké grilování

 

zabudovaný gril Regal 420 Built-inBroil King Regal 420 Built - in

Trendy gril určený k zabudování do altánu nebo venkovní pracovní plochy.

 

Po každém grilování

Plynový gril můžete sice vyčistit pokaždé PŘED dalším grilováním, ale přesto doporučujeme udělat pár věcí po grilování, dokud je rozehřátý.

Prostě a jednoduše zvyšte teplotu na maximum a nechte chvilku hořet. Mastnota ve vysoké teplotě zuhelnatí a přestane lepit, takže ji snadno setřete, nebo oškrábete jemným kovovým kartáčem. Plechové povrchy očistěte raději zběžně hubkou, kartáč je poškrábe.

Grilovací mřížku zbavenou mastnoty lehce potřete čistým jedlým olejem. Dobrou pomůckou je lahvička od vyřazeného parfému s mechanickým rozprašovačem.

Kdo má na grilu plachtu, časem si gratuluje

Nepromokavou plachtu kterou u lepších grilů můžete dokoupit přesně na míru každému modelu, oceníte už po prvním roce používání. Málo kdo asi nechává plynový gril na dešti, o to nejde, ale prach v kombinaci s mastnotou z jídla, ptáci a různá zahradní havěť, všechno vám rádo na grilu zanechá své stopy.

Závěrem

Kdo nefláká průběžnou údržbu, nenadře se jednou za rok. To není žádná novinka. Výhodou plynových grilů je, že čerstvé zbytky po grilování vypálíte bez dalšího dřeva, uhlí nebo nového rozfoukávání ohně. Udržovat mřížku mastnou, ale čistou se vyplatí. A setření nerezových a lakovaných ploch pomůže nejen proti případné oxidaci, ale hlavně udrží váš gril delší dobu zánovní na pohled.

Zdroj: http://www.dokuchynky.cz/clanky/jak-cistit-a-udrzovat-plynovy-gril/

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.