Jak funguje pomalý odšťavňovač?

pomalý šnekový odšťavňovačMagazínČlánky a zajímavosti

Existuje řada lidí, kteří mají za to, že vysoké rychlosti a strouhání ovoce v odstředivých odšťavňovačích nejsou pro vitamíny a živiny úplně optimální. Tito lidé dali vzniknout a rozšířit konceptu pomalého odšťavňovače, který dužinu neodstřeďuje, ale pomalu "žvýká".

 

V ovocné nebo zeleninové dužině je uzamčena řada člověku prospěšných látek. Ne nadarmo se Homo Sapiens vyvinul jako všežravec, tedy jako tvor vyžadující kombinaci masité a rostlinné stravy. S vegany nutně nemusíme souhlasit, ale způsob, jakým se stravuje řada z nás, zejména ti uspěchání, by zvýšení, nebo dokonce znásobení podílu ovoce a zeleniny snesl.

Jak obecně fungují odšťavňovače

Kdo u dědy na chalupě lisoval ovocný mošt, ví, že dostat z ovocné dužiny její šťávu je zatraceně těžká práce. Kdo byl někdy u vinobraní na jižní Moravě si zase všiml, že není potřeba zdaleka takové síly, když se ovoce pomele. A někde v tomto bodě práci za hlučné stroje nebo fyzicky náročné ruční lisy přebírají malé stolní odšťavňovače. Porcují rostlinnou dužinu na menší kousky nebo rovnou na drobnou drť, a uplatňují tlak na to, co zbyde. A tady se pomalé šnekové odšťavňovače od odstředivých liší nejvíc.

Proč jsou šnekové odšťavňovače lepší, než odstředivé

Pokud pozorně čtete náš magazín, víte, že ve skutečnost oba druhy odšťavňovačů produkují vymačkanou šťávu zhruba se stejným obsahem vitamínů a živin a volba mezi odstředivým a šnekovým odšťavňovačem je víceméně pocitovou záležitostí. Odstředivé odšťavňovače jsou rychlé, ale taky hlučné a v nápoji udělají víc pěny. Šnekový odšťavňovač je pomalý, ale běží potichu a dosahuje lepších výsledků u listové zeleniny.

Když si odmyslíme laboratorní test, který dokázal, že existuje mnohem větší rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním odšťavňovačem, než mezi špičkovými odstředivými a šnekovými navzájem, je právě ušlechtilý chod přístroje a absence tepelného šoku díky pomalému lisování něco, co můž nadchnout milovníky zdravé výživy. Potom vám s radostí naše šnekové odšťavňovače doporučujeme.

Máte radši smoothie? Pak zapomeňte na odšťavňovače a kupte si mixér.

Nabízíme oba druhy odšťavňovačů, je to na vás.

pomalý odšťavňovačPomalé (šnekové) odšťavňovače

Pomalým otáčením krájí dužinu ovoce nebo zeleniny na malé plátky a ty potom šnekovým dopravníkem na způsob mlýnku na maso protlačují přes sítko volitelné hrubosti. Výsledkem je šťáva lisovaná za studena a suchá dužina, která padá do připravené nádobky. Celé řadě milovníků ovocných šťáv to takhle dává smysl a my se nehádáme :-).

odstředivý odšťavňovačOdstředivé odšťavňovače

Zde je hlavní devízou rychlost a okamžitý výsledek. Ovoce nebo zelenina vhozená do pracovní komory přístroje je velmi rychle nastrouhaná na malé kousíčky a odstředěna v sítku z ušlechtilé nerezové oceli. Milovníci ranního doušku džusu mohou mít problémy s hlukem, když zbytek rodiny ještě spí.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.