Jak funguje moka konvička

Moka konvička návodMagazínČlánky a zajímavosti

V moka konvičce si espresso připravovali už naši rodiče a prarodiče. Princip i ovládání jsou dětsky jednoduché a chuť naprosto uspokojivá. Váháte, jestli si konvičku na espresso koupit? Podívejte se nejdřív, jak funguje.

Káva z moka konvice není úplně stejná, jako pravé espresso, ale chuťově je mu blízko, rozhodně blíž, než překapávaná káva.

 

Žijeme v době, kdy pití kávy na italský způsob dominuje trhu i médiím, tak zvaný "turek" je skoro vulgární slovo a všemožní kávoví znalci poskytují moudré rady, jako že piccolo neexistuje, nebo že šest barů tlaku páry není devět a že se takhle pokaždé espresso nedá pít.

Mezi těmi, kdo si o módní vlně výkonných parních kávovarů myslí svoje, jsou šťasní uživatelé nenápadného vynálezu Alfonsa Bialettiho z roku 1933, tak zvané moka konvičky. Měli ji doma vaši rodiče, pravděpodobně i prarodiče a pokud jste ji nepodědili, vězte, že se její moderní nerezová verze dá koupit i dnes.

Princip - magie vody ve varu

Voda přivedená do varu a uzavřená v nádobce v jeden moment prudce začne zvětšovat svůj objem - díky vytvořené páře. Toho si všimli i jiní vynálezci a tak vznikl parní stroj, ale třeba také tlakový hrnec. V našem případě v moka konvičce využijeme tlak páry na to, abychom vřelou vodu prohnali přes sítko s čerstvě namletou kávou. To je konec konců principem všech kávovarů - jenže v našem případě to bude dětsky jednoduché.

moderní moka konvice

Modernější konvičky na espresso se nevyrábějí z hliníku, ale z hygienicky vhodnější nerezové oceli. Na obrázku je vidět i bezpečnostní ventil spodní nádobky.

Postup přípravy kávy v moka konvici

Konvička na espresso, jak se také někdy moka konvici říká, se skládá z dolní nádobky, nálevky, neboli trychtýře, misky na kávu, gumového těsnění a horní nádobky, která má ve svém středu napouštěcí trubici. A to je vše. Žádný kompresor, přívod elektřiny, ani ohřívač, který by se zanášel vodním kamenem. Stačí káva pomletá na jemno, nebo středně hrubo a obyčejná voda, konvici budeme ohřívat na běžné plotně.

Půvabná demonstrace toho, jak moka konvice fungueje. Autor: LifeHack INC

Sestavení moka konvice 

Do dolní nádobky konvice nalejte vodu po rysku (ne více), vložte nálevku a sítko na kávu. Sítko naplňte vrchovatě, ale nepěchujte, pouze zarovnejte nožem s horním okrajem. Zkontrolujte, že těsnění horního dílu konvice sedí na místě a konvici pořádně zašroubujte a dotáhněte. To je vše, dejte ji na sporák.

Extrakce moka kávy

V dolní nádobce je užší konec nálevky ponořený ve vodě. V okamžiku, kdy voda začne vřít, pára, která se vytvoří nad hladinou, žačne vřelou vodu vytlačovat úzkou trubičkou do sítka s kávou a dál, plnící trubicí do horní nádobky. V okamžiku, kdy pára vytlačí vodu mezi ryskou a koncem nálevky, je hotovo. Potom už žádná další voda neteče a horní díl konvičky je plný.

Jak káva z moka konvice chutná?

Pravé espresso vyžaduje hodně vysoký tlak páry - devět barů. Extrakce tlakovou párou vyluhuje z namletých zrnek chuť velmi intenzivně. Tato příprava ale vyžaduje přístroj. Naproti tomu leží turecký způsob přípravy kávy - vaření v džezvě nebo zalití lógru horkou vodou, kde není tlak žádný a z kávy se vyluhuje i to, co labužník tak úplně nechce. Použití tak zvaného French pressu samozřejmě odfiltruje velkou část lógru, který potom nedráždí žaludek a neulpívá mezi zuby, ale pořád se jedná o poměrně necitlivou přípravu kávy. O krok dál je například oblíbená překapávaná káva, kde rovněž nepůsobí tlak, ale horká voda je s namletou kávou ve styku přesně stanovenou dobu a chuť může díky tomu být jemnější, i když silná.

V moka konvici působí tlak cca 1,5 baru, což je dost na to, aby byla chuť kávy intenzivní a lahodná, i s trochou jemné pěny. Káva je bez sedliny díky jemnému sítku a hotová je zhruba za pět minut, kde samotná extrakce trvá asi 30 sekund.

Praktické rady:

  • Nenechte vodu vřít moc dlouho. Moka konvice sice nehrozí nehodou ihned po skončení extrakce (zůstane v ní dost vody v dolní nádobce), ale po dalších několika minutách se může i tato voda vypařit
  • Před použitím i po něm konvici dobře umyjte
  • Kávu v sítku nepěchujte, vyluhování pak nemusí být rovnoměrné a káva nemusí chutnat dobře
  • Dbejte na čistotu a dobrou kondici těsnění, aby vám pára neutíkala závitem, to by nefungovala extrakce.

 

Doporučujeme:

moka konviceMoka konvice v našem e-shopu

Skvělý dárek, ale i věcička, která potěší vás samotné a nejsnadnější cesta k lahodnému rannímu šálku italské kávy, nebo několika šálkům, když přijde návštěva. Moka konvička nevyžaduje žádné připojení k elektřině a nemá ani žádné filtry, které by bylo potřeba měnit. Funguje i na indukci. Podívejte se do oddělení.

 

Autor fotografie v úvodu: RyAwesome

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.