Magazín > Články a zajímavosti
V moka konvičce si espresso připravovali už naši rodiče a prarodiče. Princip i ovládání jsou dětsky jednoduché a chuť naprosto uspokojivá. Váháte, jestli si konvičku na espresso koupit? Podívejte se nejdřív, jak funguje.
Káva z moka konvice není úplně stejná, jako pravé espresso, ale chuťově je mu blízko, rozhodně blíž, než překapávaná káva.
Žijeme v době, kdy pití kávy na italský způsob dominuje trhu i médiím, tak zvaný "turek" je skoro vulgární slovo a všemožní kávoví znalci poskytují moudré rady, jako že piccolo neexistuje, nebo že šest barů tlaku páry není devět a že se takhle pokaždé espresso nedá pít.
Mezi těmi, kdo si o módní vlně výkonných parních kávovarů myslí svoje, jsou šťasní uživatelé nenápadného vynálezu Alfonsa Bialettiho z roku 1933, tak zvané moka konvičky. Měli ji doma vaši rodiče, pravděpodobně i prarodiče a pokud jste ji nepodědili, vězte, že se její moderní nerezová verze dá koupit i dnes.
Voda přivedená do varu a uzavřená v nádobce v jeden moment prudce začne zvětšovat svůj objem - díky vytvořené páře. Toho si všimli i jiní vynálezci a tak vznikl parní stroj, ale třeba také tlakový hrnec. V našem případě v moka konvičce využijeme tlak páry na to, abychom vřelou vodu prohnali přes sítko s čerstvě namletou kávou. To je konec konců principem všech kávovarů - jenže v našem případě to bude dětsky jednoduché.
Modernější konvičky na espresso se nevyrábějí z hliníku, ale z hygienicky vhodnější nerezové oceli. Na obrázku je vidět i bezpečnostní ventil spodní nádobky.
Konvička na espresso, jak se také někdy moka konvici říká, se skládá z dolní nádobky, nálevky, neboli trychtýře, misky na kávu, gumového těsnění a horní nádobky, která má ve svém středu napouštěcí trubici. A to je vše. Žádný kompresor, přívod elektřiny, ani ohřívač, který by se zanášel vodním kamenem. Stačí káva pomletá na jemno, nebo středně hrubo a obyčejná voda, konvici budeme ohřívat na běžné plotně.
Půvabná demonstrace toho, jak moka konvice fungueje. Autor: LifeHack INC
Do dolní nádobky konvice nalejte vodu po rysku (ne více), vložte nálevku a sítko na kávu. Sítko naplňte vrchovatě, ale nepěchujte, pouze zarovnejte nožem s horním okrajem. Zkontrolujte, že těsnění horního dílu konvice sedí na místě a konvici pořádně zašroubujte a dotáhněte. To je vše, dejte ji na sporák.
V dolní nádobce je užší konec nálevky ponořený ve vodě. V okamžiku, kdy voda začne vřít, pára, která se vytvoří nad hladinou, žačne vřelou vodu vytlačovat úzkou trubičkou do sítka s kávou a dál, plnící trubicí do horní nádobky. V okamžiku, kdy pára vytlačí vodu mezi ryskou a koncem nálevky, je hotovo. Potom už žádná další voda neteče a horní díl konvičky je plný.
Pravé espresso vyžaduje hodně vysoký tlak páry - devět barů. Extrakce tlakovou párou vyluhuje z namletých zrnek chuť velmi intenzivně. Tato příprava ale vyžaduje přístroj. Naproti tomu leží turecký způsob přípravy kávy - vaření v džezvě nebo zalití lógru horkou vodou, kde není tlak žádný a z kávy se vyluhuje i to, co labužník tak úplně nechce. Použití tak zvaného French pressu samozřejmě odfiltruje velkou část lógru, který potom nedráždí žaludek a neulpívá mezi zuby, ale pořád se jedná o poměrně necitlivou přípravu kávy. O krok dál je například oblíbená překapávaná káva, kde rovněž nepůsobí tlak, ale horká voda je s namletou kávou ve styku přesně stanovenou dobu a chuť může díky tomu být jemnější, i když silná.
V moka konvici působí tlak cca 1,5 baru, což je dost na to, aby byla chuť kávy intenzivní a lahodná, i s trochou jemné pěny. Káva je bez sedliny díky jemnému sítku a hotová je zhruba za pět minut, kde samotná extrakce trvá asi 30 sekund.
Skvělý dárek, ale i věcička, která potěší vás samotné a nejsnadnější cesta k lahodnému rannímu šálku italské kávy, nebo několika šálkům, když přijde návštěva. Moka konvička nevyžaduje žádné připojení k elektřině a nemá ani žádné filtry, které by bylo potřeba měnit. Funguje i na indukci. Podívejte se do oddělení.
Autor fotografie v úvodu: RyAwesome
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.