Jak funguje indukce

jak funguje indukční vařičMagazínČlánky a zajímavosti

Ve velké části domácností denně funguje přístroj, který by ještě před dvěma generacemi lidé považovali za naprostý zázrak a před sto lety možná rovnou za černou magii.

Jak vlastně fungují indukční vařiče a proč vyžadují specifické nádobí, vám jednoduše vysvětlíme v následujícím článku.

 

O tom, že vaření na indukci skutečně jako zázrak vypadá, není pochyb. Zdrojem tepla totiž není plotýnka, ale samotné dno indukčního nádobí, zatímco plotna ani okolní vzduch se neohřívají. Celé kouzlo probíhá zavedením střídavého proudu do ploché měděné cívky ve vařiči, a jevy, které nastanou, pokud do elektromagnetického pole cívky položíte železnou desku. Vzniká v ní totiž jakási uzavřená smyčka proudící elektřiny, kterou nazýváme vířivým proudem.

Co je jinde ztráta, je u indukční plotny záměr

Část elektřiny se ve vodičích vlivem odporu mění na teplo. To samozřejmě mrzí elektrárny, které tím ve vedení napětí ztrácejí, ale třeba tepelné zářiče nebo klasické topné spirály tohoto jevu využívají, záleží jen na volbě kovu a na tom, jaký má odpor.

Železná deska v sendvičovém dně nádobí na indukci klade vířivému proudu, který se generuje v elektromagnetickém poli, dostatečný odpor na to, aby se jeho působením rozpálila během několika sekund. Od desky se potom ohřívá celé nádobí a s ním i vařené potraviny.

jak funguje indukce

Měděná spirála uvnitř indukčního sporáku generuje při zapojení střídavého napětí elektromagnetické pole. Ve vodivých předmětech v těsném okolí je vyvoláván vířivý proud. Feromagnetická železná deska ve dně moderního nádobí na indukci se díky odporu, působícímu proti vířivému proudu, velmi rychle ohřeje.

V čem jsou hlavní výhody vaření na indukci?

Je jich celá řada, jen si vybrat, od čeho začneme. Indukce je rychlá, spoří energii a má nejsnadnější údržbu.

Přenos energie mezi cívkou vařiče a dnem nádoby probíhá téměř bez jakýchkoliv ztrát. Proti tomu plynový hořák nebo litinová plotýnka představují desítky procent ztracené energie, která se uvolňuje do okolí, jak se ohřívá vzduch, tělo spotřebiče a další nepotřebné věci.

Náběh provozní teploty je u indukce mimořádně rychlý. K varu lze dovést vodu v řádu vteřin, pánev je rozehřátá rovněž neuvěřitelně rychle. Nastavení intenzity ohřevu je velmi citlivé, podobně jako u plynu. Rychlost ohřevu a citlivost ovládání nejen zvyšují komfort ovládání, ale dále šetří energii.

Indukční plotýnky jsou ukryté pod zrcadlově hladkou sklokeramickou deskou. Ta nemá žádné výstupky nebo prohlubně, které by komplikovaly mytí, navíc se na ní nic nemůže připálit, protože nehřeje. Setření plochy do čista je potom otázkou několika vteřin, ať se stane cokoliv.

Má indukce nevýhody?

Mluví se o riziku pro uživatele kardiostimulátoru, který by v blízkosti magnetického pole mohl mít nějaké problémy. Riziko se ale uvádí nejspíš z předběžné opatrnosti, než kvůli nějakým skutečně zaznamenaným nehodám.

V zásadě jedinou trochu větší nevýhodou indukčního vaření jsou pořizovací náklady. Indukční deska je poměrně drahá a vyžaduje i náročnější zapojení do rozvodné sítě na vlastním okruhu s pojistkou. Ale vzhledem k tomu, že následně ihned začíná peníze šetřit, se nejedná o nic nepřekonatelného.

Indukce vyžaduje nádobí, které je feromagnetické, nebo alespoň jeho část. Fungují na něm tedy všechny staré smaltované nebo litinové hrnce a pánve, a všechno moderní nádobí, kde je indukce uvedena. Na indukci se neohřeje čistý hliník, měď a některé z prvních nerezových sad nádobí, který byly vyráběny ještě před zavedením indukce.

indukční varná deska

Klasická indukční varná deska je zrcadlově hladká a veškerá údržba je tak dílem několika sekund - navlhčit a setřít. Fotografie: Wikimedia commons

Konvice na indukci

Pokud v něčem indukce způsobila výraznou změnu v našich zvyklostech, je to opětovné rozšíření vaření vody v konvici na plotně. Výrobky, které se v jednoduchosti nazývají konvice na indukci, představují nejčastěji nerezovou konvici víceméně klasického tvaru, s bytelným madlem, širokým dnem a hubicí, kde je umístěna píšťalka. Konvice na indukci díky efektivitě ohřevu šetří čas a peníze, a to momentálně nejvíc ze všech dostupných technologií.

Doporučujeme sortiment z našeho e-shopu:

 

konvice na indukciKonvice na indukci

Vaření na indukci je momentálně nejrychlejší a nejlevnější. To v poslední době vedlo k novému rozšíření klasických pískajících konvic, jaké si pamatujeme z dětství. Co mají nového? Ušlechtilý nerezový povrch ve vysokém lesku, víčko pro pohodlné plnění a čištění, ergonomické madlo a píšťalku na hubici, která upozorňuje na blížící se var vody. Podívejte se do oddělení.

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.