Magazín > Články a zajímavosti
Wok pánev na první pohled poznáte - něco takového ještě naše babičky nepamatovaly. Znáte ale všechny možnosti využití? Vybrali jste si správně s ohledem na materiál? Nebo se teprve chystáte? Pár zajímavostí se dozvíte tady.
Nepřilnavé, titanové, nerezové, litinové, smaltované i bez povrchové úpravy. Výběr několika zajímavých značek.
Máte doma pánev wok? Pokud ano, v pořádku. Ale pokud ještě ne a uvažujete o ní, bylo by dobře vědět, co od takové pánve čekat, co naopak nečekat a tudíž jak si vybrat. Pánve wok jsou na trhu k dispozici v mnoho variantách a z několika různých materiálů a tak se může celkem snadno stát, že si koupíte nějakou ne zcela ideální.
Běžný wok s nepřilnavým povrchem, pánev Positano od italského výrobce Ballarini. Lehká hliníková slitina, vnitřní nepřilnavý povrch bez PFOA, PTFO a těžkých kovů.
Původ wok pánví je celkem jasný - pocházejí z jihovýchodní Asie, kde se do dnešního dne používají v největší míře. Na rozdíl od Evropy nebo Severní Ameriky, kde se zabydlely pánve wok v poslední době jako třetí nebo čtvrtá pánev do domácnosti, v jihovýchodní Asii slouží často jako jediný kus nádobí pro přípravu drtivé většiny všech jídel.
Litinový wok, vhodnější pro rychlé restování na výkonném plynovém vařiči, ale samozřejmě ho lze použít i na indukci. Pávnev Geminis, belgický výrobce BergHOFF.
Důležitý rozdíl je také to, že v Asii se wok pánve používají s kulatým dnem, protože se staví na otevřený oheň. Modernější plynové sporáky, které třeba uvidíte v asijských bistrech, mají kvůli tvaru wok pánví kolem hořáku plechovou obruč, ve které pánev stojí a dá se různě naklánět. Přivézt si proto pěknou originální wok pánev z dovolené na Tchaiwanu může tudíž skončit tím, že ji nebudete mít kde používat.
Nerezový wok se skleněnou poklicí, dvě madla. Prudké restování na vysokém plameni bude o něco těžší kvůli absenci dlouhé rukojeti, zato dušení a zapékání bude jednodušší se skleněnou poklicí. Výrobek německé firmy Fissler.
Na našem trhu se naproti tomu prodávají wok pánve s plochým dnem, které je možné postavit na varnou desku. I tak sice z hlediska celkového tvaru naprosto převládá mísovité zakřivení, ale tento drobný rozdíl je pochopitelně zásadní. Pokud budete wok používat na sklokeramické desce, těžko asi budete s restovanými pokrmy míchat a házet tak agresivně, jako profesionální kuchaři z východní Asie. Místo kovové naběračky, kterou v zemi původu kuchaři ve woku používají, raději zvolte plastovou obracečku.
Původním materiálem wok pánví je litina bez povrchové úpravy, a ta bude i pro vás nejlepší volbou, pokud budete chtít pracovat na plynu a pořádně zprudka. Vysoká teplota plynového hořáku, který se s pánvemi wok používá v restauracích, má v litině okamžitou odezvu a tak je potřeba hodně hbitě míchat a přehazovat, jinak jídlo spálíte. Rychlým podlitím získáte velké množství páry a dosáhnete chvilkového efektu dušení. Pokud nemáte doma průmyslovou digestoř, ani to nezkoušejte, udusíte se taky.
Litinový wok od francouzské společnosti Staub, se skleněnou poklicí a mřížkou pro současné dušení přílohy a masa. Na tomto typu pánve rovněž pravděpodobně nebudete zprudka zapékat kantonské nudle, ale hodí se pro přípravu masa s přechodem od restování do dušení.
Často narazíte na litinový wok se smaltovaným povrchem. I když se občas dočtete, co všechno je na smaltu špatně, vůbec tomu nevěřte, je to jenom negativní marketing. Smalt na rozdíl od holé litiny netrpí kyselinami, nemůže zrezavět a je ještě o hodně tvrdší, než samotná litina. Smaltovaný wok ale může mít místo jednoho dlouhého madla dvě uši a poklici a jeho typické využití směřuje spíš k pomalejšímu dušení předem osmahnutého masa, nebo přípravě omáček a polévek.
Smaltovaný litinový wok od společnosti BergHOFF s litinovou poklicí už nabízí spíš vlastnosti těžkých litinových hrnců se svými výhodami v pomalé přípravě masa na malém plameni.
Wok pánve se samozřejmě prodávají i hliníkové s nepřilnavým povrchem a ty jsou pro běžnou českou kuchařku zpravidla nejšikovnější. Mají nejmenší hmotnost a najdou široké uplatnění v domácích receptech všude tam, kde by se sáhlo po hluboké pánvi na zapékání a dušení masa spolu se zeleninou.
Petr Vok z Rožmberka (1539 - 1611) známý jihočeský šlechtic protestantského vyznání, dobrodinec a renesanční kavalír. Fotografie: cs.wikipedia.org
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.