Druhy a typy pánve wok

wok pánevMagazínČlánky a zajímavosti

Wok pánev na první pohled poznáte - něco takového ještě naše babičky nepamatovaly. Znáte ale všechny možnosti využití? Vybrali jste si správně s ohledem na materiál? Nebo se teprve chystáte? Pár zajímavostí se dozvíte tady.

 

pánve wokVyberte si a nakupte pánve wok v našem obchodě

Nepřilnavé, titanové, nerezové, litinové, smaltované i bez povrchové úpravy. Výběr několika zajímavých značek. 

 


Máte doma pánev wok? Pokud ano, v pořádku. Ale pokud ještě ne a uvažujete o ní, bylo by dobře vědět, co od takové pánve čekat, co naopak nečekat a tudíž jak si vybrat. Pánve wok jsou na trhu k dispozici v mnoho variantách a z několika různých materiálů a tak se může celkem snadno stát, že si koupíte nějakou ne zcela ideální.

běžný wok s nepřilnavým povrchem

Běžný wok s nepřilnavým povrchem, pánev Positano od italského výrobce Ballarini. Lehká hliníková slitina, vnitřní nepřilnavý povrch bez PFOA, PTFO a těžkých kovů.

Původ wok pánví je celkem jasný - pocházejí z jihovýchodní Asie, kde se do dnešního dne používají v největší míře. Na rozdíl od Evropy nebo Severní Ameriky, kde se zabydlely pánve wok v poslední době jako třetí nebo čtvrtá pánev do domácnosti, v jihovýchodní Asii slouží často jako jediný kus nádobí pro přípravu drtivé většiny všech jídel.

litinový wok

Litinový wok, vhodnější pro rychlé restování na výkonném plynovém vařiči, ale samozřejmě ho lze použít i na indukci. Pávnev Geminis, belgický výrobce BergHOFF.

Důležitý rozdíl je také to, že v Asii se wok pánve používají s kulatým dnem, protože se staví na otevřený oheň. Modernější plynové sporáky, které třeba uvidíte v asijských bistrech, mají kvůli tvaru wok pánví kolem hořáku plechovou obruč, ve které pánev stojí a dá se různě naklánět. Přivézt si proto pěknou originální wok pánev z dovolené na Tchaiwanu může tudíž skončit tím, že ji nebudete mít kde používat.

nerezový wok

Nerezový wok se skleněnou poklicí, dvě madla. Prudké restování na vysokém plameni bude o něco těžší kvůli absenci dlouhé rukojeti, zato dušení a zapékání bude jednodušší se skleněnou poklicí. Výrobek německé firmy Fissler.

Na našem trhu se naproti tomu prodávají wok pánve s plochým dnem, které je možné postavit na varnou desku. I tak sice z hlediska celkového tvaru naprosto převládá mísovité zakřivení, ale tento drobný rozdíl je pochopitelně zásadní. Pokud budete wok používat na sklokeramické desce, těžko asi budete s restovanými pokrmy míchat a házet tak agresivně, jako profesionální kuchaři z východní Asie. Místo kovové naběračky, kterou v zemi původu kuchaři ve woku používají, raději zvolte plastovou obracečku.

Tvary a materiály

Původním materiálem wok pánví je litina bez povrchové úpravy, a ta bude i pro vás nejlepší volbou, pokud budete chtít pracovat na plynu a pořádně zprudka. Vysoká teplota plynového hořáku, který se s pánvemi wok používá v restauracích, má v litině okamžitou odezvu a tak je potřeba hodně hbitě míchat a přehazovat, jinak jídlo spálíte. Rychlým podlitím získáte velké množství páry a dosáhnete chvilkového efektu dušení. Pokud nemáte doma průmyslovou digestoř, ani to nezkoušejte, udusíte se taky.

litinový wok

Litinový wok od francouzské společnosti Staub, se skleněnou poklicí a mřížkou pro současné dušení přílohy a masa. Na tomto typu pánve rovněž pravděpodobně nebudete zprudka zapékat kantonské nudle, ale hodí se pro přípravu masa s přechodem od restování do dušení.

Často narazíte na litinový wok se smaltovaným povrchem. I když se občas dočtete, co všechno je na smaltu špatně, vůbec tomu nevěřte, je to jenom negativní marketing. Smalt na rozdíl od holé litiny netrpí kyselinami, nemůže zrezavět a je ještě o hodně tvrdší, než samotná litina. Smaltovaný wok ale může mít místo jednoho dlouhého madla dvě uši a poklici a jeho typické využití směřuje spíš k pomalejšímu dušení předem osmahnutého masa, nebo přípravě omáček a polévek.

smaltovaný wok

Smaltovaný litinový wok od společnosti BergHOFF s litinovou poklicí už nabízí spíš vlastnosti těžkých litinových hrnců se svými výhodami v pomalé přípravě masa na malém plameni.

Wok pánve se samozřejmě prodávají i hliníkové s nepřilnavým povrchem a ty jsou pro běžnou českou kuchařku zpravidla nejšikovnější. Mají nejmenší hmotnost a najdou široké uplatnění v domácích receptech všude tam, kde by se sáhlo po hluboké pánvi na zapékání a dušení masa spolu se zeleninou.

Petr Vok z Rožmberka

Petr Vok z Rožmberka (1539 - 1611) známý jihočeský šlechtic protestantského vyznání, dobrodinec a renesanční kavalír. Fotografie: cs.wikipedia.org

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.