Co umí a proč koupit tyčový mixér?

proč si koupit tyčový mixérMagazín > Články a návody

Tyčový mixér je velmi praktickou pomůckou do kuchyně, pokud po něm nechcete nemožné. Sice existují i takové tyčové mixéry, které jsou vybavené multifunkčními nástavci a budí dojem víceúčelového zařízení, my si ale řekneme, proč používat mixér k tomu, k čemu byl vyrobený.

 

1950, vynález tyčového mixéru

Pokud si Švýcary spojujete jen s hodinkami a skvělou čokoládou, měli byste vědět, že i geniální tyčový mixér pochází z jejich hlavy. Konkrétně to byl Roger Perrinjaquet a jeho přístroj "battre et mixer", zkráceně BAMIX. Koncepce byla jasná - připravit zařízení, které bude v kuchyni mobilní a přenosné, se kterým bude možné pracovat přímo v hrnci.


tyčový mixér bamixNáš tip: Tyčový mixér Bamix Swissline, Pohlreich Selection

Téměř sedmdesát let od přidělení patentu jsou mixéry Bamix stále tím nejlepším, co na světě dostanete. Precizní výroba ve Švýcarsku s velkým podílem ruční montáže a kontrola každého kusu před zabalením do krabice. Doporučuje i Zdeněk Pohlreich.

 

Proč si koupit tyčový mixér

Ne, toto není prostor pro vyčerpávající seznam nástavců a doplňkových funkcí. Je pravda, že tyčový mixér toho s nimi zvládne hodně, ale jsou tu i lepší, specializované spotřebiče, takže pokud chcete to nebo ono dělat pravidelně nenechte se přemluvit do provizorních řešení.

Tyčový mixér je a vždycky byl k tomu, aby pracoval přímo v hrnci na plotně. To je 90 % jeho síly a významu. Kdykoliv je potřeba rozsekat zeleninu v polévce nebo v omáčce, nebo cokoliv napěnit bez přelévání z hrnce do jiných nádob, je to právě práce pro tyčový mixér.

Druhou silnou doménou tyčových mixérů jsou míchané nápoje všeho druhu, kde je možné rozmixovat a homogenizovat ledovou kávu se zmrzlinou, ovoce do mléka a podobně. Samozřejmě pokud se nám nechce vytahovat stolní mixér, který to udělá rychleji a lépe.

Často řešené otázky kolem tyčových mixérů

Pokud se podíváte do diskusních fór a shromáždíte paměti obchodníků, některé dotazy se stále budou opakovat.

  • Může tyčový mixér do vřelé vody / polévky / omáčky?
    Pokud by nemohl, na co by byl? Ale je to tak, někteří výrobci plastových hrkátek raději uvádějí, že jejich tyčový mixér nesmí do vody nad 70 °C. Na to pozor. Tyčové mixéry s celokovovou pracovní tyčí tyto problémy nemají.
  • Zvládne tyčový mixér ořechy a led?
    Zvládne, ale pozor, není na to zrovna vyhlášeným kabrňákem. Výkon tyčového mixéru je limitovaný jeho přenosností a u bezdrátových modelů i velikostí baterií. Práce s tvrdým materiálem, jakým jsou ořechy, buráky nebo led, vyžaduje opatrnost a pohyb nahoru dolů, aby se čepel nože nezasekla. Pokud budete na mixér shora tlačit a nedáte mu včasnou úlevu, velmi snadno ho pokazíte

Jaké jsou doplňkové funkce tyčových mixérů?

Zeptejte se takto - dělal by Zdeněk Pohlreich šlehačku tyčovým mixérem? Nebo by raději použil kuchyňský robot? A co smoothie, bude lepší vyrobené tyčovým mixérem, nebo mixérem stolním?


tyčový mixér kitchenaidNáš tip: Tyčový mixér KitchenAid s příslušenstvím

Tento pracant je určen do domácnosti, přesně jak to popisujeme v textu. Kromě toho, že s ním dosáhnete smetanově hladkých polévek a omáček, má taky nástavec na šlehání šlehačky a bílků, nástavec na výrobu pomazánek nebo sekání bylinek, tři různé nože na pracovní tyč, měkkou krytku proti poškrábání hrnce a pracovní nádobu s měkkým uzávěrem.

 

Tyčové mixéry označené jako "profesionální" mají jeden jediný univerzální sekací nůž, protože je kuchařští profesionálové používají jen na polévky a omáčky. Mixéry určené do domácnosti nadto nabízí třeba dva další nože na výměnu, šlehací disk, drátěnou šlehací metlu na bílky, nebo sekáček k připojení místo pracovní tyče. Je to špatně?

Není. Není to žádný podvod nebo trik na spotřebitele. Peníze nerostou na stromech a prostor v kuchyni není nafukovací. Málo kdo si může dovolit v domě kuchyni jako Jamie Oliver, kde by vedle něj mohli pracovat další tři chlapi za stálého vtipkování. Univerzální spotřebiče šetří místo.

Tyčový mixér tak skutečně dokáže vyrobit i sníh z bílků, šlehačku, nasekat rybičky nebo vajíčka do pomazánky a třeba i připravit smoothie, když mu odpustíte občasný nezpracovaný kousíček. Umí to s ledem a zvládne i burákové máslo.

Je ale potřeba myslet na to, jaká jsou v hubeném těle skrytá omezení a nezničit si tyčový mixér zbytečným spěchem.

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.