Co je to konvice s husím krkem?

konvice husí krkDnes si povíme něco o varných konvicích, kterým se říká husí krk, nebo také konvice pro baristy. Je možné, že jste už nějakou viděli a zvažovali nákup. Co je na nich tak skvělého, že si zasloužily zvláštní pojmenování a pozornost?

Varných konvic - a teď máme na mysli dohromady rychlovarné konvice i konvice na plotnu - existují bezpochyby tisíce modelů od stovek různých výrobců. Pokud jste jich viděli pár desítek v obchodě, dá se říct, že vás další kusy už ničím moc zásadním nepřekvapí. Válcovité, kuželovité nebo kulovité tělo s výlevkou, která je buď umístěna zcela nahoře a má tvar zobáčku nebo krátké trubičky, nebo se na těle konvice nachází níž a potom je to trubička o něco delší.

rychlovarná konvice s husím krkem

Rychlovarná konvice s nastavitelnou teplotou a husím krkem, výrobce KitchenAid. V záběru je patrné i nejoptimálnější využití - spolu s překapávačem kávy.

Zcela se ze zaběhnutého standardu vymykají konvice s výlevkou ve tvaru husího krku. Relativně tenká trubice vybíhá z těla konvice téměř u dna a opisuje písmeno S nebo otazník, chcete-li, než končí ve výšce nalévacího poklopu konvice. Vynález poslední doby? To určitě ne, protože je najdete na starých obrazech a možná máte doma i nějakou pěkně historickou ve skříni. Tak co je na nich tak zvlášního?

S normální rychlovarnou konvicí se vám určitě někdy stalo, že jste ji naklonili příliš a trocha vody skončila mimo šálek s kávou nebo konvici s čajem. Krátký zobáček nebo široká kulatá výlevka proud příliš neusměrní a i když to není větinou žádný zásadní problém, u nalévání vody do filtru překapávače to problém být může. Na rozdíl od kratších výlevek totiž dlouhá úzká trubička běžící ode dna nádrže nabízí velmi předvídatelný a spolehlivě konstantní tenký proud vody, nad kterým máte celou dobu kontrolu a nehrozí, že drobným pohybem v zápěstí příliš uberete nebo přidáte.

Viděli jste někdy někoho nalévat při servírování čaj do šálku z velké výšky? Zbytečná šaškárna, že? Bez úzkého hrdla, kterému se říká husí krk, by to nešlo provést. Takovou kontrolu nabízí zvláštní tvar nad proudem vody.

husa divoká

Živá husa. Porovnejte, jestli je název pro zahnuté hrdlo varných konvic adekvátní.

Proč je to tak podstatné u překapávané vody? Milovníci turka do skla asi pokrčí rameny, ale kdo si o překapávané kávě něco přečetl a snažil se to i přivést do praxe, ví, že celkem záleží na tom, aby byla všechna káva ve filtru rovnoměrně zalitá, a to ne moc, ani ne málo. S krátkým zobáčkem na konvici je to zbytečná dřina navíc a někdy i zbytečně vylitá voda. S husím krkem to jde samo a v tom je ten rozdíl.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.