Broušení keramických nožů

broušení keramických nožůMagazínČlánky a zajímavosti

Keramické nože zpravidla brousíme zhruba po dvou letech používání, nebo pokud se na jejich ostří objeví nějaký ten zoubek. Proti broušení ocelových nožů se ovšem jedná o trochu náročnější operaci, kde může nezkušená ruka více pokazit, než opravit. Pojďme se podívat, jak se to dělá, a čemu se naopak vyhnout.

 

Zirkonová keramika je tvrdší, než většina brousků

Stejně jako nenabrousíte běžný kuchyňský nůž o kus dřeva, můžete většinou běžných brousků, které perfektně slouží pro ostření ocelových nožů, keramický nůž leda tak polechtat. Přičinou je velmi rozdílná tvrdost oceli, třeba i uhlíkové kalené, a tlakem zpevněné keramiky, ze které přední světoví výrobci vyrábějí keramické nože.

Aniž bychom chtěli nějak zabíhat do detailů, k broušení keramických nožů je potřeba využívat tvrdší nerost, než je oxid zirkoničitý, zvaný též korund, nebo česky smirek (smirkovým papírem bez problému obrousíme železo, pro porovnání). Brousky pro ostření keramických nožů tedy využívají diamantový prášek, nejčastěji nanesený na ocelový kotouč. Tím ale všechna úskalí broušení keramických nožů nekončí.

Keramika je křehká, tlak zboku může vést ke vzniku prasklin

Při běžném ostření, ocílkou nebo brusným kamenem, vyvíjíme na nůž boční tlak, aby lépe a pod správným úhlem přiléhal k brusnému médiu. To si u keramických nožů tak moc dovolit nemůžeme, protože je supertvrdá keramika taky docela křehká. I když to na pohled není vidět, může v čepeli keramického nože vzniknout řada vlasových prasklin, které jsou zprvu patrné leda pod mikroskopem, ale které už v době vzniku oslabují pevnost a pružnost nože vůči namáhání. Z tohoto důvodu se zpravidla využívají brousky elektrické, kterými keramický nůž protáhnete mezi rotujícími brusnými kotouči. 

broušení keramických nožů1

broušení keramických nožů2

Náš elektrický brousek na keramické nože obsahuje dva brusné kotouče, ke kterým nůž doléhá zasunutím do dvou šikmých štěrbin vždy pod správným úhlem.

brousek na keramické nože1

brousek na keramické nože2

Otázka do pranice - ostřit, nebo koupit nový?

Možná to působí jako trochu kacířská myšlenka, ale doba, kdy kvalitní keramické nože stály tolik, co dětské kolo, je dávno pryč. S masovou výrobou a celkem slušným odbytem se ceny snížily tak, že při běžné výdrži keramického ostří - dva roky - se nabízí otázka: Shánět se po kvalitním brousku a někom, kdo broušení keramických nožů zvládne bez jejich poškození, nebo keramický nůž s klidem vyměnit za nový? Pojďme se podívat na ceny a porovnat.

 

keramický nůž 12 cm

Keramický nůž Homeware 12,7 cm

Nejprodávanější nejuniverzálnější velikost keramického nože - cca 13 cm ostří, skvělé vyvážení, protiskluzová rukojeť se zarážkou prstů, dnes stojí 319 Kč. Porovnejte si, jak rychle necháte tři stovky v potravinách, v hospodě na pivě, nebo kolik je za to benzínu a řekněte si, jestli sobě (nebo manželce) po dvou letech neudělat znovu radost novým nožem.

 

keramický nůž 15 cm

Keramický nůž Homeware 15,24 cm

Poněkud delší a širší keramický nůž z kategorie "kuchařských nožů" vyhovuje těm, kteří jsou zvyklí více věcí dělat jedním nožem. Delší ostří vyhovuje preciznímu porcování masa (pozor na kosti), se zeleninou jsme pak rychleji hotoví, širší nůž také s výhodou použijeme ke shrnutí nakrájených potravin do hrnce nebo na pánev (používejte tupou stranu při bočních pohybech po prkénku). Na nůž pro šikovného šéfkuchaře v domácnosti si připravte 474 Kč s DPH.

 

černý neramický nůž 10 cm

Černý keramický nůž Homeware 10,16 cm

Kdo si potrpí na trochu estetiky, máme tu i černé keramické nože. Pozor, černá barva nevzniká jednoduchým přibarvením, ale opakováním procesu spékání zrníček oxidu zirkoničitého do keramického materiálu. Černé nože jsou ještě tvrdší, než bílé, a proto jsou i o něco dražší. Tento dostanete za 349 Kč s DPH, ale udělá i mnohem větší radost.

 

profesionální nůž Zwilling

Profesionální špikovací nůž Zwilling Four Star 10 cm

A nyní porovnejte. 10 cm dlouhý špikovací nůž z toho zhruba nejlepšího, co náš e-shop nabízí - z kuchyňských nožů od výrobce Zwilling, které používají jen opravdoví mistři a znalci. Kovaná čepel, skvěle vyvážená, kovová záštita, střenka ze dvou částí obepíná celokovové jádro nože pro nejvyšší možnou pevnost nože. Tento skvost u nás dostanete za 2069 Kč včetně DPH a věřte, že za to stojí. Tak co, ještě se vám zdají keramické nože drahé? Starý poškozený klidně vyhoďte a kupte si nový, je to za babku.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.