A++ nebo E? Jak se změnily energetické štítky

Energetický štítek nám podle evropských pravidel říká, jak úsporný je náš spotřebič na provoz. Jak moc sáhneme do peněženky při placení složenek, ale také jakou zátěž bude spotřeba představovat pro životní prostředí. Je možné, že se Vaše dosluhující lednička nebo pračka chlubí nálepkou s nápisem A+++ a nyní nevěřícně hledíte na spotřebiče v třídě D nebo E a říkáte si, kde se stala chyba. Nestala, jen se ta změna odehrála možná až příliš nenápadně.

V březnu 2021 jsme měli, ruku na srdce, trochu jiné problémy, než jsou barevné štítky na pračkách a myčkách nádobí. Tak se mohlo stát, že jsme nové překalibrování škály energetických štítků vnímali tak maximálně na půl ucha. Přitom bylo pochopitelné a hlavně nebylo za 25 let existence první.

Jak vypadá nová stupnice a proč se změnila?

nové energetické štítky spotřebičů

V našem případě (konec jara 2022) řešíme novou energetickou stupnici zejména u našich ledniček SMEG, proto použijeme štítky z lednic jako příklad. Obrázek je bohužel trochu zavádějící, protože spotřebiče z kategorie A+++ dnes odpovídají nové kategorii C a někdy i nižším D a E.

Stupnice platná ještě na začátku loňského roku se totiž vlivem neustálé modernizace a snižování spotřeby vyčerpala. Prakticky žádný moderní spotřebič nespadal do nižších kategorií B, C, D a naopak, kategorie A+++ přestávala stačit. Přidávat další plus by tak přestalo být srozumitelné a přehledné.

Nově navíc škála zohledňuje i hlučnost nebo třeba u praček spotřebu vody (tím se stalo, že dřívější A+++ neodpovídá pouze jedné nové kategorii, ale může spadat až do tří). Na štítku kromě barevné stupnice nově najdete klíčové parametry vztahující se právě k danému typu spotřebiče - jiné u praček, jiné u lednic, u digestoří například efektivitu odlučování tuků, u žárovek typ patice.

Novinkou je i QR kód v rohu nálepky, který na kompletní výčet vlastností odkazuje.

Je lednice v třídě E úsporná?

Jednoduchá odpověď - je. Podrobnější rozbor je ale nyní na vás, protože nově uvidíte i statický údaj o spotřebě za celý rok uvedený v kWh / a nebo kWh / annum, podle latinského slova "rok".

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.