Výhody a nevýhody hliníkového nádobí

výhody a nevýhody hliníkového nádobíMagazínČlánky a zajímavosti

Hliník je pro výrobu nádobí nejlepším, nebo podle okolností druhým nejlepším materiálem. Sice se dočtete hodně o jeho jedovatosti, ale autorem takových výmyslů jsou prodejci nádobí z jiných materiálů, nikoliv vědci.

Samozřejmě má své výhody a nevýhody...

 

Předně: je hliníkové nádobí jedovaté, nebo není?

Hliník se ve vodě nerozpouští, jinak by se z něj nedělalo nádobí. Existuje ale podezření, že při vaření zejména kyselých potravin (některé ovocné a zeleninové šťávy jsou velmi slabou kyselinou) by se nějaký hliník uvolňovat mohl a vedle hliníku, který přirozeně obsahuje naše strava není radno si další přidávat.


titanové nádobí taorminaNáš tip: sady nádobí Taormina

Taormina je prémiovou řadou titanového indukčního nádobí od společnosti Ballarini. Jedná se o hrnce a pánve s hliníkovým korpusem, který je ovšem bezpečně uzavřený vytvrzenou vrstvou keramického titanového nástřiku. Nádobí je přirozeně nepřilnavé a má jedny z nejlepších vlastností na trhu. Nyní zvýhodněné sady!!!


Hliníkové nádobí se dnes ale vyrábí jinak, než v polovině dvacátého století - holý ničím nepokrytý hliník se už nepoužívá a když, tak jen na kempingové nádobí, které používáte týden v roce.

Moderní hliníkové nádobí je z obou stran kryté lakem a nepřilnavou vrstvou, nebo je anodizované. Obě povrchové úpravy naprosto zabraňují chemickým reakcím s kyselými šťávami a jakýmkoliv jídlem, stejně jak se voda v PET láhvi neušpiní, když ji postavíte na zem.

Hliníkové nádobí dnes

Skoro každý má dnes doma nerezovou sadu nádobí, ale hliníkovou pánev nebo pánve. Je tomu tak hlavně kvůli pohodlí - nerez je nezničitelná a hliníkové pánve s nepřilnavým povrchem, který se po čase zničí, jsou levné.

Za zmínku ovšem stojí také to, že se hliníkové nádobí buď vyrábí vytlačováním z plechu (to poznáte podle kulatého vnějšího okraje dna), nebo litím do forem (to je masivnější, lépe drží teplo, ale je dražší).

nepřilnavé nádobíhliníková pánev s nepřilnavým povrchem

Hliník najdete v jádru poměrně jednoduchých a cenově dostupných výrobků...

hliníkové hrnce

... ale i profesionálních hrnců a pánví, se kterými se nechají fotit celebrity.

Hlavní výhody hliníkového nádobí

Hliníkové nádobí je velmi lehké, dokonce nejlehčí ze všech možných materiálů používaných v gastronomii, snad s výjimkou silikonových forem. Po mědi je hliník druhým nejlepším vodičem tepla a díky tomu nádobí s hliníkovým jádrem velmi dobře hospodaří s teplem, jeho provoz je ekonomický a nižší je i riziko připálení nebo nerovnoměrného propečení. Všechno hliníkové nádobí se dnes z vnitřní strany potahuje jednou z variant nepřilnavého povrchu, ať už jsou to materiály podobné teflonu, nebo třeba keramické nebo titanové povrchy. Právě s odlišným povrchem se také dramaticky liší výsledné vlastnosti nádobí.

Nevýhody

Některé typy hliníkového nádobí kvůli nepřilnavému povrchu a materiálu držadel nesmí do trouby. Právě nepřilnavé povrchy, které dávají hliníkovému nádobí část jeho unikátních vlastností jsou ovšem také kamenem úrazu, protože se mohou nejrychleji poškodit. Většinou se tak u svého nepřilnavého nádobí dozvíte, že vyžaduje dřevěné nebo plastové obracečky, není vhodné do myčky a pokud smí do trouby, tak jen do cca 230 °C.

Velká obliba hliníkových pánví a hlad po minimální ceně přivedl na trh samozřejmě řadu podvodníků tak se vám může docela dobře stát, že tu nejlevnější pánvičku brzy odřete, nebo při nešetrné změně teploty změní svůj tvar a přestane plnit funkci.

Svým způsobem se za nevýhodu hliníkového nádobí dá brát taky mediálně vděčná kauza kolem teflonových povrchů a uvolňování škodlivin vlivem tepla. I když je celá věc samozřejmě mnohonásobně přehnaná (kvalitní teflon nic neuvolňuje, dokud nedojde vlivem tepla k jeho spálení a tím i nevratnému zničení nádobí), mnoho lidí se na černé nepřilnavé povrchy dnes dívá s podezřením, a to i navzdory certifikátům, že problematickou látku PTFO dávno neobsahuje.

Keramické a titanové povrchy hliníkového nádobí

Když se řekne titanové nádobí, nebo třeba keramická pánev, jedná se vždy o hliníkové nádobí s technicky pokročilou povrchovou úpravou. U keramiky jde o velmi tvrdý povrch spečený při vysoké teplotě, podobně jako třeba glazura, který je do značné míry nepřilnavý, ale hlavně odolá bez potíží běžnému použití kovových nástrojů. Pokud je řeč o titanu, je výroba nádobí poněkud složitější, ale výsledkem je povrch ještě tvrdší a odolnější, než keramika a nádobí, které představuje momentální technologickou špičku.

hliníková pánev s keramickým povrchem

Keramické povrchy na hliníkovém nádobí nabízejí především odolnost proti poškození. Nepřilnavost v porovnání s povrchy podobnými teflonu je horší, ale stále velmi slušná.

Gravitačně lité hliníkové nádobí

Pokud se vám nějaká pánev nebo hrnec s nepřilnavou vrstvou zdají být poněkud dražší, ověřte si, jestli se nejedná o litý hliník místo lisovaného plechu. Jsou to totiž dva kvalitativně naprosto odlišné druhy nádobí. Nádobí lisované vysokým tlakem z hliníkového plechu je příjemně levné, ale zpravidla má trochu problém s udržením tvaru při nečekaných změnách teploty. U supermarketových značek pánví se vám může vyboulit dno a to je s pánví amen. Tloušťka stěn lisovaného nádobí je také konstrukčně limitovaná a takové nádobí nemá zpravidla žádnou akumulační schopnost.

nádobí z gravitačně litého hliníku

Gravitačně lité hliníkové nádobí u nás v e-shopu reprezentují výrobky BegHOFF Virgo. Proti jinému nádobí, které se vyrábí vytlačováním z plechu, nabízí tento typ masivnější stěny, větší odolnost proti deformaci, a solidnější upevnění úchytů bez nýtování nebo svařování.

Lité hliníkové nádobí poznáte podle popisku “cast aluminium” a podle výrazně masivnější stavby. Půl centimetru silné stěny a silné sendvičové dno zodpovídají nejen za výrazně lepší tepelnou akumulaci a kvalitní rozvedení teploty při vaření, ale zároveň dokonale drží tvar. Pokud hledáte nádobí pro úsporné vaření a nadto i zdravé vaření bez tuku, je dost možné, že ho najdete právě mezi litým hliníkovým nádobím s některou z nezávadných povrchových úprav.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.