Štítky: Palačinky stokrát jinak
Nezvyklý recept, který ovšem není vůbec složitý na výrobu. Palačinky z pohankové mouky jsou skvělým základem pro slané recepty a krémová náplň s kousky uzeného lososa dokončí mistrovskou variaci chutí naprosto přesvědčivě.
Už jste někdy někoho naprosto omráčili "obyčejnou" palačinkou? Tak dneska se vám to určitě povede.
Palačinky v naší domovině pohříchu konzumujeme nejčastěji pouze s marmeládou nebo tvarohem. Že je dalších možností nekonečně mnoho, to samozřejmě tuší každý, ale kdy jste měli naposledy něco opravdu dobrého? Dneska se podíváme na recept, na který nenarazíte ani v lepší restauraci.
Do pracovní nádoby dejte všechnu mouku, mouku z klíčků, hnědý cukr, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte v suchém stavu. Kdo chce použít ruční šlehač, opatrně s otáčkami, ať nemáte doma bílo jako na Vánoce. V druhé míse dobře smíchejte vajíčka s olejem. Za stáleho míchání přidávejte do suché směsi v první míse, dokud nebude základ na těsto homogenně smíchán. Poté do něj přimíchávejte mléko nebo vodu až do husté krémové konzistence. Na to se už ruční šlehač, nebo třeba i kuchyňský robot, hodí docela dobře, ušetříte si námahu.
Nyní si vezmeme 20 cm velkou palačinkovou pánev (proč na palačinky používáme přednostně mělké pánvičky, které jsou k tomu přímo určené, si přečtete zde) a rozehřejeme na střední výkon s nepatrnou vrstvičkou oleje. Každou palačinku děláme ze 2 - 3 polévkových lžic těsta, čili opravdu hodně tenké. Na rozehřáté pánvičce je potřeba těsto rychle krouživými pohyby rozlít po celé ploše, aby palačinka nebyla nerovnoměrně upečená. Palačinku otočíme v okamžiku, kdy její horní strana přestane být tekutá a je pokrytá bublinkami. Využijeme pružnou obracečku. Pečeme, dokud i druhá strana nedostane přiměřeně hnědý odstín. Všechny omelety udržujeme teplé, z jedné dávky těsta vyrobíme zpravidla tak 8 kusů. Při servírování s lososovou náplní vytvoříme z palačinek trychtýře a připravíme si petržel na zdobení.
Omelety máme pěkně na sobě, aby držely teplo, a zakryté poklicí. Můžeme se pustit do náplně.
Máslo rozpustíme v malém rendlíku na mírném plameni. Přimícháme mouku a za stálého míchání dál ohříváme po dobu 1 minuty. Sundáme ze zdroje tepla a postupně přimícháme mléko. Vrátíme na teplo a opět vaříme za stálého míchání, než směs pěkně ztuhne. V tom okamžiku přimícháme citrónovou šťávu. Vaječné žloutky zamícháme opět po sejmutí ze sporáku. Ochutíme solí a pepřem.
Tenké proužky lososa jemně posypeme červeným pepřem a jemně přimícháme do hotové náplně z předchozího kroku.
Palačinky máme vytvarované do kornoutků, takže náplň dostaneme dovnitř a přizdobíme buď pažitkou nebo petrželí, přidáme plátky citrónu. Servírujeme teplé.
Šikovný a dostatečně kompaktní ruční šlehač je základem vybavení každé kuchyně. Lehčí činnosti dokáže úplně zautomatizovat, díky různým nástavcům pak dokáže zastat i složitější činnosti a každopádně výrazně šetří čas a vynaložené úsilí. Ulehčete si práci.
Pánev s velmi mělkým okrajem je předem určena na pečení omelet a palčinek. Díky snadnému přístupu obracečkou totiž neriskujeme nevzhledné potrhání okrajů a různé další nehody. Pokud děláte palačinky pravidelně, neváhejte.
Kdo si myslí, že kuchyňský robot není schopen připravit malý objem těsta, typicky pro dva lidi, pravděpodobně nezkoušel KitchenAid. Fakt, že si stejně bravurně poradí s několika kilogramy těsta, jako s našleháním dvou žloutků, je jedním z hlavních důvodů, proč dát přednost kvalitě. Podívejte se na naši nabídku.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.