Pohankové lívance na ruský způsob

pohankové lívance se zakysanou smetanou

Pokud vám v Rusku nabídnou Blinchiki, určitě si dejte. Jedná se o velice jednoduchý recept, který ale vyžaduje dobrý ruský kaviár.

Šampaňské otevřené jedním švihem carské důstojnické šavle je v tomto případě nepovinné.

Zajímavá ruská specialitka, kterou nekolik generací emigrantů pomohlo rozšířit do světa vypadá na první pohled paradoxně - obyčejný lívanec se zakysanou smetanou, ale také poctivá porce červeného a černého kaviáru, které se oba počítají za luxusní pochoutku. Inu, dekadence carského Ruska...

Suroviny:

  • 3 hrníčky (cca 360 g) pohankové mouky
  • 2,5 hrníčků mléka
  • 1 balení suchého droždí (cca 7 g)
  • 3 vejce (oddělníme žloutky)
  • 1 kávovou lžičku cukru
  • půl hrníčku másla
  • půl lžičky soli
  • ruský kaviár, červený a černý
  • zakysaná smetana nebo bílý jogurt

Jeden hrneček mouky dejte do mísy, ve které budete míchat. Pokud máte kuchyňský robot, neváhente, ušetříte si hodně práce. Ohřejte větší část mléka v kastrólku do vlažna a rozmíchejte v něm droždí a až to bude, smíchejte dohromady s moukou v míse. Mísu přikryjte a za pokojové teploty nechte hodinu stát.

V druhé fázi našlehejte žloudky s máslem a postupně přimíchejte do odstáté směsi z minulého kroku. Přidejte zbytek mouky, mléka a sůl. V míse kuchyňského robotu, nebo případně ručním šlehačem, rozmíchejte do jemna. Nechte 30 minut odstát.

Na závěr našlehejte bílky a smíchejte s těstem. Rozehřejte pánev na palačinky a můžete začít, směs vystačí na cca 15 lívanců. Servírujte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a nezapomeňte bohatě ozdobit kaviárem.

Co je pravý a co nepravý kaviár?

Nejdražší a jediný pravý je kaviár z jeseterovitých ryb, konkrétně z vyzy velké. Vysoká poptávka vede bohužel k drancování a jeseterů ubývá, takže je čím dál vzácnější. V čerstvé formě jsou jikry světlé, pevné, pružné a bez zápachu a jako takové mají nejvyšší cenu. Kaviár nicméně postupně šedne až zčerná a tak ho nejspíš známe my v Evropě. Slaná chuť, kterou na něm milujeme, je vlastně známkou jeho nižší kvality.

Za nepravý kaviár se označují jikry celé řady dalších ryb, jako je candát, losos, kapr, lipan nebo tuňák. U něj se jako známka nejvyšší kvality považuje světle oranžová barva a naprostá absence slané chuti. Červený kaviár z menších jiker, který známe a jíme, je opět nižší kvality, než větší oranžový.

Takže pokud vám někdy někdo nabídl netypicky světlý kaviár z velkých jiker a vy si říkali, že nic tak divného jíst nebudete, možná jste promarnili jednu z výjimečných šancí ochutnat nejvyšší kvalitu.

S výhodou využijete:



ruční šlehačeRuční šlehače

Na lehká těsta a šlehané náplně bohatě stačí ruční šlehač, je rychlý a kompaktní, snadno se s ním manipuluje a dobře se čistí. Dřina našich babiček, které šlehaly, míchaly a hnětly všechno ručně, už není povinná. Ulehčete si práci.

 

pánev na palačinkyPánve na palačinky

Pánev s nízkým okrajem je ideální pro pečení palačinek a omelet. I když samozřejmě můžete využít i univerzální pánve s vyšším okrajem, právě tento tvar značně ulehčuje použití obracečky i servírování nepotrhaných palačinek na talíř. neváhejte.

 

kuchyňské robotyKuchyňské roboty

Kdo si myslí, že kuchyňský robot není schopen připravit malý objem těsta, typicky pro dva lidi, pravděpodobně nezkoušel KitchenAid. Fakt, že si stejně bravurně poradí s několika kilogramy těsta, jako s našleháním dvou žloutků, je jedním z hlavních prodejních argumentů. Podívejte se na naši nabídku.

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.