Pikantní steaky z vepřové krkovičky

steak ve sladkokyselé pikantní marináděSteak ve sladkokyselé marinádě ze třtinové melasy, octa balsamico, limetky a chilli je chuťovým koncertem, který může ladit jako na premiéře, nebo vrzat jako při první ostré zkoušce orchestru. Správné poměry přísad do marinády a správné oko na teplotu grilu a dobu grilování jsou potom klíčem k úspěchu a potlesku všech strávníků.

Jak se do steaku ve sladkokyselé pikantní marinádě pustit, si řekneme v následujícím článku.

Připravte si marinádu:

  • 2 lžíce sladké sójové omáčky
  • 5-10 ml sušeného chilli
  • 4 ml mleté skořice, pokud nemáte skořici můžete přidat kari
  • 60 ml olivového oleje
  • 50 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 60 ml octa balsamico
  • 30 ml melasy (výtažek z cukrové třtiny), pokud nemáte melasu můžete přidat třtinový cukr
  • 15 ml drceného česneku
  • 30 ml nasekaných čerstvých lístků oregano   (nebo 5 ml sušeného oregano)
  • sůl a pepř - podle chuti sezam
  • ředkvičky, rajče, okurka, kukuřice a ledový salát - k dekoraci

Vyberte maso:

Potřebovat budete 1 kg vepřových řízků ideálně z krkovičky, můžete ale použít i hovězí steaky. U hovězího masa nezapomeňte, že by mělo nějakou dobu zrát, aby změklo a dostalo chuť.

Postup:

Nejprve si smíchejte chilli se sladkou sójovou omáčkou a skořicí v pánvi. Nechte vařit při vysoké teplotě, dokud nezačne vznikat příjemná vůně (cca. 40 sekund). Dále tam vmíchejte limetkovou šťávu, olej, ocet, melasu, oregano a česnek. Připravte si mělkou misku kam vložíte krkovičku a zalijete marinádou tak, aby pokryla celé maso. Není nutné, aby se steaky koupaly. Přikryjte a nechte v chladu 4 hodiny nebo ideálně nechejte marinovat přes noc. Nesolte maso před marinováním, ani sůl nepřidávejte do marinády, to by maso zbytečně vysušilo.

Naložené maso doporučujeme vyjmout z chladničky 30 minut před grilováním. Tepelný šok masu škodí a to je pak tuhé. Připravte a předehřejte si gril, potřete rošt olejem, ať se vám maso nepřichycuje k roštu. Grilujte maso na střední teplotě 15-20 minut za příležitostného potírání marinádou ho otáčíme grilovacími klešťěmi. Jakmile je maso hotové nechte ho stát 3-5 minut a můžete jemně posypat sezamem. Podávejte nejlépe s barbecue omáčkou. K dekoraci a jako přílohu je nejlépe použít ledový salát a na kolečka nakrájenou ředkvičku, rajče nebo okurku.

Naše doporučení:

 

zahradní grilZahradní grily

V naší nabídce najdete plynové grily Broil King vhodné pro malou restauraci i takové, které pohodlně využijete při grilování pro 4 osoby. Kromě toho nabízíme také několik keramických grilů značky BergHoff, které překvapí několika praktickými výhodami.

 

grilovací sadySady grilovacího náčiní

Základní sady v měkkém obalu nebo velké sady nářadí v pevném hliníkovém kufru, které zahrnují i steakové příbory pro hosty. Perfektní dárek pro někoho, kdo se za grilem cítí jako doma, praktické pro profesionálního kuchaře nebo velkou rodinu.

 

chňapky a zástěryChňapky a zástěry

Pokud se nechcete ušpinit a popálit, nějakou chňapku a zástěru potřebovat budete. Podívejte se, jaké jsme pro vás připravili v našem e-shopu.

 

misky na marinováníDózy na marinování

Pokud chcete podpořit pronikání chuti marinády do masa, můžete zkusit inovativní metodu - vysát z misky s marinádou vzduch. Bublinky, které budou unikat z pórů masa budou rychle nahrazeny šťávou a marináda tak pronikne lépe do hloubky.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.