Pečená krkovice s lečem na chlebu

krkovice a lečo

Kousek pečené krkovičky na chlebu je pochoutka k podzimním plýskanicím jako dělaná. Pokud bílý chleba ogrilujete jako bruschettu a pod krkovičku položíte vrstvu teplého leča, máte ve své jednoduchosti gastronomický skvost.

Vůně pečeného masa je podpořená rozmarýnem, šťavnaté lečo z čerstvé zeleniny potom přidá i výrazné zeleninové aroma.

 

 

Vepřová krkovice, čili maso z krční oblasti selete, chuťově výrazné šťavnaté maso výrazně prorostlé tukem. Ne každý si ho kvůli tomu tuku oblíbí, ale zejména při pečení se přebytečný tuk vypéká a dodává jídlu chuť i aroma. U našich bruschett s lečem tomu nebude jinak.

Připravte si:

  • 1 kg krkovičky bez kosti v celku
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 bochník bílého chleba
  • 1 cuketu
  • 3 papriky (červenou, žlutou a zelenou)
  • 1 cibuli
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíci vepřového sádla
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 konzervu krájených loupaných rajčat
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarýn
  • hrubá sůl v mlýnku
  • černý pepř v mlýnku
  • na zdobení petrželku, pažitku nebo jarní cibulku

Jak na to

Krkovici v celku překrojíme na podél na dva stejně velké kusy. Budeme ji péct v celku. Každý ze dvou kusů potom svážemě nití podobně, jako se váže třeba španělský ptáček, maso při pečení neztratí tolik šťávy. Důkladně osolíme a opepříme a potom opečeme na rozpálené pánvi na sádle ze všech stran - tak akorát do zlatohněda.

Poté přijde krkovice hodinu péct do trouby. Ideálně vezmeme těžší litinový plech nebo pekáč, nezakrýváme. Přidáme rozmarýn a přelejeme výpekem. Trouba by měla být rozehřátá na 200 °C. Po čtvrt hodině pod krkovičku nalejeme bílé víno a poté každých cca 10 minut poléváme výpekem.

V mezičase si uděláme lečo. Na jemno nakrájíme cibuli, česnek, papriku a cuketu. Na rozehřáté hluboké pánvi na olivovém oleji nejdřív dozlatova orestujeme cibuli a česnek, osolíme a opepříme. Poté přidáme papriku nakrájenou na proužky a podusíme, než paprika nezměkne. Na závěr přimícháme cuketu a opět osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme protlak a rajčata z konzervy. Dusíme s použitím pokličky na mírném ohni cca 30 minut. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody, ale cuketa by měla pustit dostatek.

Bruschettu si připravíme z bílého chleba. Ideální je na to grilovací pánev kvůli mřížce na dně, která vypálí do chleba tenké proužky, ale v zásadě můžeme kvůli úspoře nádobí použít pánev, na které jsme začínali s masem. Chleba by měl ale vonět olivovým olejem a neměl by sám chutnat jako krkovička, takže po prvním použití pánvičku samozřejmě setřeme ubrouskem.

V tu chvíli máme už upečenou krkovičku na plechu a lečo hotové. Maso necháme chvilku vychladnout, svlékneme z nití a nakrájíme na tenké plátky. Doporučuje se maso při chladnutí přikrýt alobalem, neodpaří se tolik vlhkosti.

Voňavou bruschettu přikryjeme vrstvou teplého leča a nahoru posadíme krásný šťavnatý plátek krkovičky. Ozdobit můžeme petrželkou, pažitkou, nebo jarní cibulkou, ale nepřehánět. Někdo ještě maso pokape olivovým olejem, ale podle mě to není potřeba.

S výhodou využijete:

 

hluboká pánevHluboká pánev

Pánev vybavená skleněnou poklicí, dostatečně hluboká na dušení zeleniny a masa, je svými parametry někde na pomezí pánví a hrnců. Velká plocha dna je značnou výhodou. V našem případě budeme v hluboké pánvi dusit lečo.

 

grilovací pánevGrilovací pánev

Na rychlé povrchové opečení velkých kusů masa, na steaky a na grilování je grilovací pánev ideálním pomocníkem. Výrazná mřížka na dně s hlubokými rýhami dá nezaměnitelnou kresbu připečených proužků a zároveň dobře odvede výpek, který se poté odpařuje těsně pod grilovaným masem a umocňuje jeho aroma i chuť. S výhodou využijeme na krkovici i na opečení chleba.

 

litinový pekáčLitinový pekáč

Na pořádné propečení masa, jedno jesli vepřového, nebo třeba kachny, je ideální masivní litinový pekáč, který dobře akumuluje teplo a intenzivně sálá. Litina se dnes vyrábí se smaltovou povrchovou úpravou, která chrání povrch před korozí i škrábanci. My do podobného litinového pekáče umístíme krkovičku po úvodním propečení.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.