Kousek pečené krkovičky na chlebu je pochoutka k podzimním plýskanicím jako dělaná. Pokud bílý chleba ogrilujete jako bruschettu a pod krkovičku položíte vrstvu teplého leča, máte ve své jednoduchosti gastronomický skvost.
Vůně pečeného masa je podpořená rozmarýnem, šťavnaté lečo z čerstvé zeleniny potom přidá i výrazné zeleninové aroma.
Vepřová krkovice, čili maso z krční oblasti selete, chuťově výrazné šťavnaté maso výrazně prorostlé tukem. Ne každý si ho kvůli tomu tuku oblíbí, ale zejména při pečení se přebytečný tuk vypéká a dodává jídlu chuť i aroma. U našich bruschett s lečem tomu nebude jinak.
Krkovici v celku překrojíme na podél na dva stejně velké kusy. Budeme ji péct v celku. Každý ze dvou kusů potom svážemě nití podobně, jako se váže třeba španělský ptáček, maso při pečení neztratí tolik šťávy. Důkladně osolíme a opepříme a potom opečeme na rozpálené pánvi na sádle ze všech stran - tak akorát do zlatohněda.
Poté přijde krkovice hodinu péct do trouby. Ideálně vezmeme těžší litinový plech nebo pekáč, nezakrýváme. Přidáme rozmarýn a přelejeme výpekem. Trouba by měla být rozehřátá na 200 °C. Po čtvrt hodině pod krkovičku nalejeme bílé víno a poté každých cca 10 minut poléváme výpekem.
V mezičase si uděláme lečo. Na jemno nakrájíme cibuli, česnek, papriku a cuketu. Na rozehřáté hluboké pánvi na olivovém oleji nejdřív dozlatova orestujeme cibuli a česnek, osolíme a opepříme. Poté přidáme papriku nakrájenou na proužky a podusíme, než paprika nezměkne. Na závěr přimícháme cuketu a opět osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme protlak a rajčata z konzervy. Dusíme s použitím pokličky na mírném ohni cca 30 minut. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody, ale cuketa by měla pustit dostatek.
Bruschettu si připravíme z bílého chleba. Ideální je na to grilovací pánev kvůli mřížce na dně, která vypálí do chleba tenké proužky, ale v zásadě můžeme kvůli úspoře nádobí použít pánev, na které jsme začínali s masem. Chleba by měl ale vonět olivovým olejem a neměl by sám chutnat jako krkovička, takže po prvním použití pánvičku samozřejmě setřeme ubrouskem.
V tu chvíli máme už upečenou krkovičku na plechu a lečo hotové. Maso necháme chvilku vychladnout, svlékneme z nití a nakrájíme na tenké plátky. Doporučuje se maso při chladnutí přikrýt alobalem, neodpaří se tolik vlhkosti.
Voňavou bruschettu přikryjeme vrstvou teplého leča a nahoru posadíme krásný šťavnatý plátek krkovičky. Ozdobit můžeme petrželkou, pažitkou, nebo jarní cibulkou, ale nepřehánět. Někdo ještě maso pokape olivovým olejem, ale podle mě to není potřeba.
Pánev vybavená skleněnou poklicí, dostatečně hluboká na dušení zeleniny a masa, je svými parametry někde na pomezí pánví a hrnců. Velká plocha dna je značnou výhodou. V našem případě budeme v hluboké pánvi dusit lečo.
Na rychlé povrchové opečení velkých kusů masa, na steaky a na grilování je grilovací pánev ideálním pomocníkem. Výrazná mřížka na dně s hlubokými rýhami dá nezaměnitelnou kresbu připečených proužků a zároveň dobře odvede výpek, který se poté odpařuje těsně pod grilovaným masem a umocňuje jeho aroma i chuť. S výhodou využijeme na krkovici i na opečení chleba.
Na pořádné propečení masa, jedno jesli vepřového, nebo třeba kachny, je ideální masivní litinový pekáč, který dobře akumuluje teplo a intenzivně sálá. Litina se dnes vyrábí se smaltovou povrchovou úpravou, která chrání povrch před korozí i škrábanci. My do podobného litinového pekáče umístíme krkovičku po úvodním propečení.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.