Mýty kolem odšťavňovačů

Odšťavňovače ovoce a zeleniny, čerstvě vymačkaná šťáva a určitá rozumná detoxikace organismu jsou v lidském životě potřebné, prospěšné a vhodné. Z odšťavňování, lisování a citrusování domácí šťávy se stala velká móda a je to tak dobře. Čerstvá šťáva nebo smoothie z ovoce a zeleniny umožňuje doplnit vitamíny a minerály tam, kde běžná strava nemusí stačit.

Mýtus první - čerstvá šťáva doslova přetéká vitamíny a živinami

Doslova takto to uslyšíte ve všech reklamách a videích na youtube, stejně vám to naservírují výživové poradkyně a fitness trenérka. Jakoby byla šťáva z odšťavňovače ve skutečnosti zázračný koncentrát, ve kterém bude i to, co nebylo v syrovém ovoci?

  1. Odšťavněním ovoce nebo zeleniny vlivem různých procesů přijdete cca o 30 % vitamínů a živin. Největší vliv na to má kyslík, kterým se nápoj napění, další podíl má krátkodobé zvýšení teploty při lisování a do třetice určitý dil stravitelných a prospěšných živin vyhodíte s vylisovanými zbytky.
  2. Navzdory všeobecnému přesvědčení mezi odštředivými odšťavňovači a takzvanými pomalými odšťavňovači není v úbytku hodnotných složek šťávy prakticky rozdíl. Je prokazatelné, že i pomalý šnekový odšťavňovač míchá šťávu se vzduchem a zahřívá.

Co si z toho vzít? Čerstvá vylisovaná šťáva není žádný zázračný koktejl vitamínů. Její pití je zdravé, pokud si jinak dostatek ovoce nebo zeleniny nedopřáváte. Určitě je jednodušší si udělat mrkvovou šťávu, než denně pokoušet pevnost zubů na třech, čtyřech mrkvích.

Mýtus druhý - vylisovaná šťáva nahrazuje pevnou stravu

Od malička víme, že jíme příliš a že občasná hladovka spíš prospěje, než uškodí. No dobře. Ale s mýtem o tom, že může člověk detoxikovat třeba týden nebo čtrnáct dní pouze na zeleninových šťávách nelze souhlasit. Zde jsou dva důvody, proč nemá valný smysl pít šťávu z odšťavňovače místo veškerého jídla:

  1. Lidské sliny obsahují několik velice důležitých enzymů, které se zapojují do trávení a nelze je nijak nahradit: alfa amyláza rozkládá škrob a tuky, lysozomy ničí bakterie (proto se poranění v ústech hojí tak rychle), lipáza pomáhá s trávením tuků a dále jsou tu fosfatázy, amidázy a laktoperoxidázy. Strava, co není důkladně pokousaná (a promísená se slinami) přichází do těla, které není připravené ji dobře strávit.
  2. Žvýkání aktivuje celý trávící systém, nejen produkci slin. Podporuje produkci trávících šťáv a činnost jater. Vypití zeleninového smoothie na lačný žaludek bez něčeho k zakousnutí tak není dobrý nápad, tělo smoothie nestráví dobře.

Jak to tedy dělat správně? Pouze kombinace lehčího jídla s vymačkanou šťávou má komplexně pozitivní účinek. Trávení by mělo být aktivováno kousáním pevné stravy.

Mýtus třetí - tělo nutně potřebuje pravidelný detox

Dát si dietní pondělí po prohýřeném víkendu je naprosto v pořádku. Ale představa, že je naše tělo plné jedů a vyžaduje pravidelné zařazení čtrnáctidenních hladovek o vodě a později o čerstvé vymačkané šťávě - ta je naprosto mylná a můžete si leda ublížit.

  1. Tělo se do značné míry efektivně detoxikuje samo. Pokud ho budete trápit týden nebo čtrnáct dní hladem a budete pít pouze šťávu z ovoce a zeleniny, bude vaše tělo postrádat především uhlohydráty a bude mít díky tomu také problém v hospodaření s vodou. Docílíte celkem slušné dehydratace a třeba dětem nebo těhotným ženám se takový experiment vyloženě nedoporučuje
  2. Úbytek hmotnosti, který lidé při hladovce a konzumaci výhradně lisovaných šťáv sledují, je výsledkem vyprázdnění střev a odvodnění organismu, k žádné pozitivní redukci tuků nedochází.

Odšťavňujte s rozumem, fanatismus škodí

Zásadním a největším významem odšťavňovačů a pravidelné konzumace čerstvých šťáv je udržení pravidelného přísunu dostatku vitamínů a živin obsažených v syrové stravě. Řada z nás rostlinnou složku potravy ignoruje, nebo nejí v dostatečném množství a tam je jedna dvě skleničky šťávy denně rozhodujícím prvkem zdravé životosprávy. Čerstvé smoothie nebo džus ale rozhodně nenahrazují běžnou stravu, ani nenapraví jiné dietní prohřešky. Sníst celé vepřové koleno a dát si potom litr smoothie neznamená smazat vzniklou zátěž, takhle to nefunguje.

Konzumací ovoce nebo zeleniny vcelku vždy získáte víc prospěšných látek. Štáva z odšťavňovače může být pouze chutnější a v případě některých listových zelenin se může jednat o jediný příjemný způsob, jak je pozřít zasyrova.

Názor odbornice:


 

V našem e-shopu najdete tyto odšťavňovače:

odstředivý odšťavňovačOdšťavňovače odstředivé

K získání čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny používají rychle rotující struhadlo z ušlechtilé nerezové oceli a odstředivé sítko. Volbou různé zrnitosti dosáhnete různý podíl dužiny v nápoji. U kvalitních přístrojů je odšťavnění velmi intenzivní, vkládací otvor pojme i celá jablka nebo mrkve a samotné odstředivé odšťavňování je velice rychlé.


 

pomalé odšťavňovačeOdšťavňovače pomalé, šnekové

Odlišná technologie odšťavňování je založena na tlaku, který vyvíjí šnekový dopravník, podobně jako u mlýnku na maso. Ovoce a zelenina se nestrouhají, ale drtí. I když je celá móda pomalých odšťavňovačů založená tak trochu na mýtu, že je z nich šťáva zdravější, minimálně je pravda to, že disponují velice tichým a kultivovaným provozem.


 

citrusovačeCitrusovače

Pokud místo smoothies a lisovaných šťáv z více druhů ovoce a zeleniny chcete pouze plný džbán pomerančového nebo grepového džusu, nebo třeba jen rychle dostat šťávu z limetky, bude citrusovač vždycky rychlejší a pohodlnější, než obsluha odšťavňovače.


 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.