Je keramická pánev nepřilnavá?

jsou keramické pánve nepřilnavé?MagazínČlánky a zajímavosti

Je keramická pánev skutečně nepřilnavá? Nebude za pár týdnů na vyhození? Takto se ptá každý, kdo viděl pár reklam a zvažuje, jestli si lákavě vypadající pánvičku nebo třeba i hrnec koupit. Že nejsou reklamy zcela pravdivé, ale na druhé straně není ani důvod k panice, si řekneme v tomto článku.

Pojďme vyřešit zásadní otázku: Je to celé podvod, nebo je skutečně důvod si koupit keramickou pánev?

 

Kdysi nějakého markeťáka v kravatě napadlo, že na to, aby se keramické pánve začaly prodávat, je potřeba rozšířit, že jsou ty teflonové jedovaté. Nebylo to tak úplně pravda, protože se škodlivé látky z pánviček začínaly uvolňovat až při teplotách, kdy se teflon spálil, ale našly se i nějaké články a studie a skandál byl na světě. Druhou půlkou poměrně nešťastného vstupu keramických povrchů na trh bylo tvrzení, že je na nich možné dlouhodobě péct bez tuku a že zůstanou krásně nepřilnavé. Když jsou očekávání vysoká, zklamání na sebe nenechá dlouho čekat, zejména pokud jako regulérního zástupce keramických pánví člověk vzal lacinou neznačkovou pánvičku ze supermarketu.

Keramické pánve a obecně nádobí s keramickým povrchem je skvělé, pokud víte, co od něj čekat a jak se o něj starat. Reklamy na straně jedné a znechucené výkřiky na diskusních fórech na straně druhé je potřeba brát s rezervou.

Je keramický povrch nepřilnavý?

Jednu věc si řekněme hned na úvod - skutečně nepřilnavé jsou jen syntetické povrchy jako teflon a jeho novější netoxické odvozeniny. I mezi nimi jsou ale samozřejmě propastné rozdíly v kvalitě a odolnosti proti poškození. Pokud na druhé straně vezmete keramickou pánev a porovnáte ji s nerezovou nebo smaltovanou, zjistíte, že se skutečně chová lépe, že nemá automaticky tendenci se připálit. Tím se ovšem dostáváme k zásadní otázce:

Skutečně pečete bez tuku? A chutná vám to?

Některá zdravá zeleninová jídla předpokládají, že se nějaké to teplo dodá bez přidaných kalorií z oleje. Potud je to v pořádku - jedná se velmi šetrný postup při relativně nízké teplotě. O takovém pečení bez tuku se mluví, když se dělá reklama na zdravé nepřilnavé pánve a dá se očekávat, že takových šetrných příprav vydrží každý povrch skutečně stovky. Koho ale napadlo na rozpálenou pánev bez kapky oleje vyklepnout vejce? Když pomineme, že bude takové volské oko tak nějak bez chuti, zkrátíte tím život jakékoliv pánvi, i té nejlepší teflonové.

Je tedy keramika podvod?

Není. Keramický povrch nádobí ve své podstatě nejvíc připomíná klasický a osvědčený smalt. Jedná se o hladký povrch bez pórů, který je vůči připálení velmi odolný, ale ne zcela imunní. Kapka oleje by měla být u každého pečení či smažení a pokud se chystáte do oblasti opravdu vysokých teplot a rychlého restování, určitě raději sáhněte po některé z litinových pánví, které mají zase jiná pro a proti. Jak už jsme napsali dřív, při běžných postupech se keramické pánve jeví nepřilnavé v porovnání s nerezem nebo holým hliníkem, ale teflon a jemu podobné látky se všemi svými nevýhodami (nízká odolnost) jsou prostě nepřilnavější.

Jaké jsou tedy výhody keramických pánví?

Při relativně slušné nepřilnavosti hladkého povrchu se jedná především o nádobí, které nepoškrábete při běžné práci. Víte, že všechny nepřilnavé povrchy na způsob teflonu po nějaké době odřete, i když byste přísahali, že jste vážně nepoužili kovové náčiní. S keramikou se vám tohle stát nemůže. A v čem reklamy pro jednou nelžou, většinou si při čištění vystačíte s ubrouskem nebo mokrou hubkou s jarem.

Uvnitř keramického nádobí je hliník. A hliník je skvělý vodič tepla, na rozdíl od nerezové oceli. Podstatou kvalitních výsledků při jakémkoliv vaření nebo smažení je rychlost odezvy zdroje tepla na teplotě povrchu nádobí. Proto profesionální kuchaři naprosto bojkotují elektrické plotny nebo sálavou sklokeramiku a na milost berou až indukci - rychlost ohřevu je ve vaření všechno, moderní nádobí s hliníkovým jádrem, ke kterému patří i keramické pánve, opravdu šetří energii a usnadňuje veškeré vaření.

Nevynechte pokračování:

 

keramické pánve údržbaJak pečovat o keramické pánve?

Keramická pánev není dokonale nepřilnavá, ale víme, jak její nepřilnavost čas od času obnovovat. Léty osvědčená metoda je inspirovaná údržbou litiny a skutečně funguje! Celý článek!

 

S keramickým povrchem nabízíme toto nádobí:

keramické pánveKeramické pánve

Pánvičky s tvrdým keramickým povrchem, který při troše péče nepřipaluje a snadno se myje. Keramické pánve BergHOFF se vyrábějí z litého hliníku a díky tomu mají lepší tvarovou odolnost a tepelnou akumulaci.

 

keramické hrnceKeramické hrnce

Hrnce s odolným keramickým povrchem, na kterém se dá i krájet, pokud vám není líto ostří nože. Keramika nepřipaluje a vydrží řadu spokojených let nepoškrábaná. Velmi dobrá hodnota vzhledem k ceně.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.